Graner

› Barri

"A quatre potes", una investigació de nyamnyam al barri de La Marina

Partint del cos de treball de ‘A quatre potes’, un projecte al voltant de la noció de taula com a dispositiu, context i espai d’acció – disrupció, nyamnyam planteja una nova investigació i formalització en relació a les línies de treball del Graner i el context del Barri de La Marina.

Després de diverses etapes que han portat el projecte a prendre formats diversos com ara publicacions, intervencions, tallers, programa de ràdio o un cicle d’exposicions, nyamnyam planteja una recerca per portar tots els continguts generats a allò performatiu, en un temps i espai comú. Es pretén generar un dispositiu escènic, que en ell mateix qüestioni nocions pre-establertes en els territoris de la dansa o el teatre en la seva formalització, en la línia del treball escènic anterior (‘COMIDA, 8.000 años después’).

Així, es segueix investigant les possibilitats del format d’instal·lació performativa, creant un espai d’acció de lliure circulació i comú entre públic i creadors. D’aquesta manera, es vol seguir indagant sobre l’espai performatiu, la inclusió del que és constructiu, la relació amb el públic, l’aparició de la quotidianitat en el fet escènic, les fronteres entre el format de diferents situacions que normalment no succeeixen en un mateix context, i la possibilitat que aquestes ‘escenes’ generin un lloc estrany entre realitat i ficció.

En el pla conceptual, pretén activar idees que han ressonat durant tot el projecte i que s’alineen amb alguns dels eixos de treball del Graner, com l’artesania entesa d’una manera expandida, el gest com a (micro) acció política, la retroalimentació que posa en circulació lògiques pròximes a l’ecologia, i l’exploració dels imaginaris socials com a aliment per al pensament i la pràctica contemporània.

Dins d’aquest marc de pensament, i després de que el projecte passés per l’Isadora and Raymond Duncan Dance Research Center de Grècia, la figura d’en Raymond Duncan (germà d’Isadora) i el modus operandi de les eco-comunitats en el que es practicava l’accionisme i la cinemàtica, pren també un pes important en l’investigació. En aquest context, les pràctiques artesanals i artístiques no es delimiten, unides en un diàleg continu amb la vida quotidiana.

Partint d’aquest concepte de comunitat, i d’entendre la vida quotidiana com a part intrínseca de la práctica artística, el projecte es relaciona de manera directe amb el Barri de la Marina. En una lògica de teatre de quilòmetre zero, es treballa amb el que és local en la màxima extensió del terme, sigui amb els aliments, els relats, els materials, les persones o els microorganismes. S’han iniciat converses amb col·lectius del barri, centrant l’atenció en les veus joves que han estat menys escoltades en els processos de treball anteriors.

Aquest procés que es presentarà el pròxim mes de Juny al Graner, s’està portant a terme en diàleg amb la filósofa Laura Benítez, el dissenyador Pedro Pineda i el coreògraf Salva Sanchís, que des dels seus camps d’expertesa tenen en comú una clara tendència a desbordar les seves disciplines, cosa que ens sembla fonamental en aquesta investigació.

Un projecte a càrrec de nyamnyam (Iñaki Alvarez i Ariadna Rodríguez)

En col·laboració amb Laura Benítez, Pedro Pineda, Salva Sanchís

Amb la complicitat de l’Isadora and Raymond Duncan Dance Research Center (Grècia)

"A quatre potes" al Casal d'Estiu de TMDC

El projecte “A quatre potes” ha format part del Casal d’Estiu de TMDC d’autosuficiència compartida, com a taller del 24 al 26 de juliol de 2020.  En aquesta ocasió, Nyamnyam torna a col·laborar amb Pedro Pineda i fa avançar el projecte ja no en forma de taula sinó de diversos bancs: un sistema constructiu que crea situacions performatives, conformant una peça de teatre que activa idees que han ressonat durant tot el projecte, com l’artesania entesa d’una manera expandida, el gest com (micro) acció política, la retroalimentació que posa en circulació lògiques pròximes a l’ecologia, i l’exploració dels imaginaris socials com a aliment per al pensament i la pràctica contemporània.

Durant aquesta sèrie de tallers es van fabricar 24 bancs. Cada un/a va fer el seu banc, i tots els bancs faran possible “A quatre potes”. Com quan els veïns s’ajunten per compartir i baixen les seves cadires a la plaça. Inspirant-se en 3 temàtiques, es van barrejar temes de conversa i processos de fabricació: cos i pensament, hàbitat i ecosistema i moble i mobilitat.

El projecte ‘A quatre potes’ es vincula a Graner durant dos anys dins del seu treball en relació amb el barri. La peça escènica resultant es presentarà a ‘CIUTAT OBERTA, biennal de pensament’ – octubre 2020, dins de les jornades ‘d’art, territori i comunitat’ coorganitzades per Ateneu Popular de 9 barris, La Central del circ i Graner.

Un projecte de nyamnyam amb l’estreta col·laboració de Dianelis Diéguez, Imma Solé, Salva Sanchís, Pedro Pineda i l’Anna Rovira al disseny de llums.

No us perdeu la conversa entre el Pedro Pineda i nyamnyam sobre el projecte AQUÍ 

Fotografies de ©TMDC / ©Isabell Thrun

"Darrere de la muntanya" a la Biennal del Pensament 2020

“Aquesta peça parteix del cos de treball de ‘A quatre potes’. Quan vam començar a treballar al Graner en aquesta proposta vinculada al barri vam conèixer a l’Imma, mestra de l’INS Montjuïc. Amb ella i diverses famílies hem caminat el barri, l’hem escoltat, ens hem assegut als bancs que hi ha i hem imaginat a on n’hi podria haver d’altres, hem llegit a Candel ¡carne de barrio!, hem après a picar per buleries, hem descobert que la zona franca era un gran passeig arbrat que arribava a la platja on et podies banyar, hem pogut escoltar als que ja no hi són i visualitzar tot el que s’ha desplaçat, hem passat l’estona als peus de la muntanya i hem acabat construint vint-i-quatre bancs juntxs com a antesala de la peça escènica. I tot això acompanyats de la Dianelis que ens ajuda a no deixar de fer-nos preguntes, amb el Pedro amb qui hem dissenyat, realitzat i posat en circulació els bancs, amb el Salva que ens ha acompanyat a posar-hi el cos, i amb l’Anna Rovira que ens ha donat la llum.

 Hem creat un dispositiu escènic que configura l’espai performatiu creant situacions que generen la dramatúrgia de la peça. La proposta investiga les possibilitats del format d’instal·lació performativa, creant un espai d’acció de lliure circulació comú entre públic i creadorxs. D’aquesta manera s’indaga sobre l’aparició de la quotidianitat en el fet escènic, les fronteres entre el format de diferents situacions que normalment no succeeixen en un mateix context, i la possibilitat que aquestes «escenes» generin un lloc estrany entre realitat i ficció. En el pla conceptual, activa idees com l’artesania entesa de manera expandida, el gest com a (micro)acció política, la retroalimentació que posa en circulació lògiques pròximes a l’ecologia, i l’exploració dels imaginaris socials com a aliment per al pensament i la pràctica contemporània.”


Amb la participació de: Mario Gonzalez, Tamara Gonzalez, José Lorenzo Giménez, Natalia Giménez, José Giménez, Noemi Cuestas, Àlex Gil, Jana Gil, Luisa Montero, Chele Santiago, Teresa Mancebo, Victor Peña, Pablo Marinh, Lucia Gomez, Irene Anglada, Matt Robinson, Bea Zuazu, Jorge Centurion, Daniel Tahmaz, José Penido, Alejandro González i Òscar Agüera.
Bateria: Quique Malla
Disseny de llums: Anna Rovira

Un projecte de nyamnyam (Ariadna Rodriguez i Iñaki Alvarez) creat en vinculació amb el Graner, fàbrica de creació i en col·laboració amb Dianelis Diéguez, Imma Solé, Pedro Pineda (TMDC) i Salva Sanchís.

Aquesta peça ha rebut el suport de l’OSIC – Generalitat de Catalunya

“Darrere de la muntanya” s’estrena dins la Biennal del Pensament 2020, on també participa de les Jornades Territori(s), Comunitat(s) i Pràctiques artístiques, coorganitzades pel Graner, l’Ateneu de 9 Barris i La Central del Circ. 


Diumenge 18 d’octubre de 2020 dins la Biennal del Pensament

  • 10h (per als inscrits a les Jornades Territori(s), Comunitat(s) i Pràctiques artístiques)
  • 18h (obertura al públic) Entrada lliure, aforament limitat, reserves a info@granerbcn.cat