Graner

› Barri

PRESENTACIÓ

El programa ART i PART de creació artística comunitària als barris és una iniciativa de l’Ajuntament de Barcelona, gestionada a través de l’Institut de Cultura de Barcelona i que s’engloba en el marc del programa Barcelona Districte Cultural.

ART i PART al barri de La Marina

La creació i l’evolució del barri de la Marina estan íntimament relacionades amb la realitat associada a allò laboral. El desallotjament de les fàbriques, que tradicionalment havien vertebrat la vida social i la identitat del barri, ha tingut conseqüències simbòliques que afecten la identitat de les persones i del barri en el mapa de la ciutat de Barcelona i conseqüències quotidianes ja que és el barri amb una taxa d’atur més alta de la ciutat.

A més, la Marina (o Zona Franca, com es coneix popularment el territori) està allunyada de la ciutat, se li va robar el mar i una altra sèrie d’elements que afecten a l’autopercepció d’aquest barri per part dels ciutadans.

S’inicia un treball associat a la memòria històrica, al voltant principalment sobre aquesta qüestió laboral. S’articulen diferents projectes i espais de discussió que, des d’iniciatives ciutadanes i amb progressiva vinculació amb estructures institucionals, tracten de recuperar el valor de la identitat del barri i aportar solucions a les situacions actuals.

El projecte, que pretén sumar elements performatius a aquesta cerca, ja ha tingut alguna incursió en els llenguatges artístics com és el cas de “Som la Marina”. Ara hi posarem els cossos. Es plantegen dos processos Atlas en el qual el barri inclou la ciutat al Festival SÂLMON< al febrer 2018 i el segon Vida laboral, associat exclusivament al barri al juliol 2018.

Entitat motor: El Graner, a partir de l’eix Memòria històrica de Pla de Barris (PdB), i de les entitats participants del projecte de l’eix cultural del GRANER del PdB.

Col·laboradors: Memorial Democràtic de la Seat, Arxiu Històric de la Marina, Grup d’Antics Treballadors de la Philips, Pla de Barris, Districte de Sants-Montjuïc, Vulnus, ART-transforma, Fundació Hospital Sant Pere Claver, IES. Montjuïc, Escola Bàrkeno, Mamis de la Marina.

Més info AQUÍ

CONVO. (tancada)

ATLAS és una performance teatral d’Anna Borralho i João Galante que, tal com el seu nom indica, pretén representar la diversitat humana de la ciutat, creant un paisatge de la complexitat del teixit social i urbà. L’espectacle reuneix a l’escenari 100 persones de diferents orígens, llengües, edats, sexes, capacitats, professions i situacions professionals. Amb aquesta obra, es vol construir un atlas de l’organització social humana, presentant els éssers humans a partir de la seva funció a la societat, reivindicant les seves ocupacions, tant de manera individual com col·lectiva. Un dels motors de la inspiració per fer-ho, ve de les idees de l’artista plàstic Joseph Beuys (‘La revolució som nosaltres’ i ‘Cada home, un artista’), amb la creença que l’art ha de jugar un rol actiu a la societat, unificant art i vida. Una revolució silenciosa.

ATLAS és el primer projecte ART i PART la Marina i ha estat l’espectacle inaugural de la 6a edició del Festival SÂLMON< organitzat pel Graner i el Mercat de les Flors.

Per a l’ocasió s’han buscat 100 participants que visquin a Barcelona, provinents de tots els àmbits i orígens, per tal de millor representar la diversitat que confirma la població de la ciutat. ATLAS té interès a treballar amb professions legalitzades i tradicionals de tota la vida, però també amb aquelles no legalitzades i les no reconegudes com a treball pel seu caràcter associat al plaer o estil de vida (ex: alpinista, contacontes, skater, escalador, etc.). Qualsevol professió/funció a la societat està inclosa (aturats/es, cuidadors/es de la llar, jubilats/es, estudiants, etc.). Totes les peces que fan que la màquina associada al capital funcioni, seran representades.

La composició final del grup depèn dels perfils professionals de cadascú (ja que la cia. vol veure representada tant com sigui possible la realitat barcelonina) i també dels tants per cents demogràfics de la ciutat (és a dir, es fa un encaix entre els tants per cents reals de representativitat de certs perfils i criteris demogràfics, tant per cent de dones, tant per cent d’habitants d’un barri o un altre…).

S’ha dialogat per crear el grup amb les entitats i col·lectius del barri de La Marina amb qui duem a terme projectes regularment dins el Pla de Barris, com ara Fundació Hospital Sant Pere Claver, Escola Bàrkeno, IES Montjuïc, Imaginart, Vulnus, Asproseat / ARTransforma, Casas del Rellotge, Biblioteca Francesc Candel, i amb altres entitats de la ciutat com ara Fundació Banc Sabadell o Foment Ciutat – Ocupació Pla de Barris. Tot amb la voluntat de crear un grup que sigui un reflex de la ciutat on vivim.

ATLAS busca retratar la realitat socioeconòmica i demogràfica de la ciutat de la manera més realista possible, per això el grup final ha de representar Barcelona i les seves edats, sexes, professions, orígens…

ATLAS L'ESPECTACLE

Ana Borralho e João Galante conheceram-se enquanto estudavam artes plásticas. Na década dos 90 trabalharam juntos como actores/co-criadores com o grupo de teatro Olho. Desde 2002 trabalham em parceria nos campos da performance art, dança, instalação, fotografia, som e vídeo. Ana Borralho & João Galante são um casal na vida, uma entidade com dois corpos, elemento biográfico essencial para a compreensão do seu trabalho, já mostrado em Muitos Países.Eles criaram com Mónica Samões a associação cultural Casabranca e são directores artísticos do festival Verão Azul no Algarve.

A casaBranca é uma estrutura de criação e difusão artística sedeada em Lagos / Portugal, e tem como membros fundadores a dupla de artistas Ana Borralho & João Galante e Mónica Samões. Constitui-se como um espaço de acção cultural interdisciplinar que promove a investigação e a difusão da arte contemporânea através da produção de objectos artísticos, um Programa de Pedagogia e Formação e a realização do Festival de Artes Performativas Festival Verão Azul.
______
En la mitologia grega, Atlas és a qui Zeus va condemnar a carregar el cel sobre les seves espatlles. Atlas és una performance teatral que reuneix 100 persones de diferents professions a l’escenari. En aquesta obra, Ana Borralho i João Galante pretenen construir l’atles de l’organització social humana, una representació dels éssers humans a través de la seva funció en la societat on viuen. Un dels motors d’aquesta obra és la inspiració en les idees de l’artista plàstic Joseph Beuys: La revolució som nosaltres i Cada home un artista. Una revolució silenciosa. Una obra motivada per la creença que l’art ha d’exercir un rol actiu en la societat. Unir l’art i la vida.
______
Concepte i direcció artística: Ana Borralho i João Galante
Il·luminació: Ana Borralho i João Galante
Assessor d’il·luminació: Thomas Walgrave
So: Coolgate
Co·llaboració dramatúrgica: Fernando J. Ribeiro i Rui Catalão
Col·laboradors artístics i coordinadors de grups: André Uerba, Tiago Gandra, Mickaella Dantas
Direcció de producció: Mónica Samões
Producció i gira: Andrea Sozzi
Produció Executiva Joana Duart
Producció Atlas Barcelona: Sara Caeiro
Intèrprets100 persones de diferents professions
Producció casaBranca
Coproducció Maria Matos Teatro Municipal
Residències artístiques: Atelier REAL, Alkantara
Amb el suport de: Junta de Freguesia da Estrela
casaBranca és una estructura finançada pel Ministério da Cultura / DG Artes.