Graner

› Barri

ART I PART 2018

El programa ART i PART de creació artística comunitària als barris és una iniciativa de l’Ajuntament de Barcelona, gestionada a través de l’Institut de Cultura de Barcelona i que s’engloba en el marc del programa Barcelona Districte Cultural.

ART i PART al barri de La Marina

La creació i l’evolució del barri de la Marina estan íntimament relacionades amb la realitat associada a allò laboral. El desallotjament de les fàbriques, que tradicionalment havien vertebrat la vida social i la identitat del barri, ha tingut conseqüències simbòliques que afecten la identitat de les persones i del barri en el mapa de la ciutat de Barcelona i conseqüències quotidianes ja que és el barri amb una taxa d’atur més alta de la ciutat.

A més, la Marina (o Zona Franca, com es coneix popularment el territori) està allunyada de la ciutat, se li va robar el mar i una altra sèrie d’elements que afecten a l’autopercepció d’aquest barri per part dels ciutadans.

S’inicia un treball associat a la memòria històrica, al voltant principalment sobre aquesta qüestió laboral. S’articulen diferents projectes i espais de discussió que, des d’iniciatives ciutadanes i amb progressiva vinculació amb estructures institucionals, tracten de recuperar el valor de la identitat del barri i aportar solucions a les situacions actuals.

El projecte, que pretén sumar elements performatius a aquesta cerca, ja ha tingut alguna incursió en els llenguatges artístics com és el cas de “Som la Marina”. Ara hi posarem els cossos. Es plantegen dos processos Atlas en el qual el barri inclou la ciutat al Festival SÂLMON< al febrer 2018 i el segon Vida laboral, associat exclusivament al barri al juliol 2018.

Entitat motor: El Graner, a partir de l’eix Memòria històrica de Pla de Barris (PdB), i de les entitats participants del projecte de l’eix cultural del GRANER del PdB.

Col·laboradors: Memorial Democràtic de la Seat, Arxiu Històric de la Marina, Grup d’Antics Treballadors de la Philips, Pla de Barris, Districte de Sants-Montjuïc, Vulnus, ART-transforma, Fundació Hospital Sant Pere Claver, IES. Montjuïc, Escola Bàrkeno, Mamis de la Marina.

Més info AQUÍ

ACCIONS – PROPOSTES creades en diàleg amb el programa ART i PART al Graner:

  • ATLAS, una performance teatral d’Anna Borralho i João Galante que, tal com el seu nom indica, pretén representar la diversitat humana de la ciutat, creant un paisatge de la complexitat del teixit social i urbà. L’espectacle reuneix a l’escenari 100 persones de diferents orígens, llengües, edats, sexes, capacitats, professions i situacions professionals. Amb aquesta obra, es construeix un atlas de l’organització social humana, presentant els éssers humans a partir de la seva funció a la societat, reivindicant les seves ocupacions, tant de manera individual com col·lectiva. Un dels motors de la inspiració per fer-ho, ve de les idees de l’artista plàstic Joseph Beuys (‘La revolució som nosaltres’ i ‘Cada home, un artista’), amb la creença que l’art ha de jugar un rol actiu a la societat, unificant art i vida. Una revolució silenciosa.

ATLAS fou l’espectacle inaugural de la 6a edició del Festival SÂLMON< organitzat pel Graner i el Mercat de les Flors, i per realitzar-lo es va fer una convocatòria oberta de 100 participants de Barcelona, provinents de tots els àmbits i orígens, per tal de millor representar la diversitat que confirma la població de la ciutat.

  • VIDA LABORAL, espectacle escènic creat després de dues setmanes de treball col·lectiu al Graner amb la creadora Claudia Faci i un grup de 25 veïns i veïnes del barri i la ciutat al voltant del concepte “vida laboral”. “En molts casos, l’ofici no és solament allò que ens dóna de menjar sinó que determina la identitat de qui ho exerceix. Fins a quin punt som allò al que hem dedicat la major part del temps de les nostres vides?”.

Participació de: Arlin Sagués, Arnau Balagué, Bárbara de haro, Conchi Mezcua, Cristina Alarcón, Diana Pop, Elena Sánchez de Toledo, Encarna Satorre, Enrique G. Bermejo, Francisco Luque, Georgina Nicolás, Isidre Rosich, Javier Pérez, Joan Ramos, Laura González, Loli Caleya, Maite Garcia, Marc Garrido, Mónica Quesada, Nina Mercè, Noemí Martínez, Rosina Pereta, Sònia Baena, Chelo Castelló, Ventura Lázaro i l’Isaac Torres a la tècnica, la Sara Caeiro a la producció i en Marcos Stefanelli i la Carla Orellana fent pràctiques d’Art i Part.

Amb la complicitat de: Barcelona Activa – Treball als barris, Vulnus, PDC La Marina, A partir del Carrer – Centre de Serveis Socials La Marina, Espai Jove La Bàscula, Consulta Jove Sant Pere Claver, IES Montjuic, PIJ Sants-Montjuic, Radio Nikosia.

VIDA LABORAL es va presentar dins el marc el cicle d’accions artístiques del Graner BooMBeta i amb l’aixopluc del Festival Grec de Barcelona.

EL COS RESPIRA 2016-18

El Cos Respira neix el 2016 amb l’impuls d’oferir un procés de transformació personal i de cohesió social d’empoderament que millori la qualitat de vida, la integració social i el desenvolupament personal de les dones del barri de La Marina.

La primera edició va comptar amb un grup de 23 dones de totes les edats que durant 4 mesos van realitzar un taller al Graner i una performance final: Inner Landscape. La segona edició va donar continuïtat al projecte i es van crear 10 trobades al llarg de l’any i es va crear una performance (Angles) que es va mostrar al MNAC. I finalment, el gener de 2018 es va fer una presentació performativa del procés d’aquests dos anys de treball conjunt, 3 funcions obertes per a 90 persones (30 persones cada funció).

Amb ‘El Cos Respira’, les dones del barri de La Marina participen i experimenten un espai i un temps creatiu que fomenta la creativitat personal, la vivència, l’experiència. El treball performatiu és part important del procés: la performance és una vivència personal capaç de restituir tota la potència de la transformació i de les emocions, una eina per a l’evolució personal. Un estat d’apoderament profund que treballa des de la consciència del cos.

http://mercedesboronat.com/