Graner

› Territori

BOOMBETA 19

3a edició de BooMBeta (juliol 2019) el cicle d’accions artístiques de La Marina, impulsat pel Graner i centrat en art, comunitat i educació. Cada edició proposa diferents activitats lligades a allò popular, amateur i experimental, sense renunciar a experiències estètiques arriscades i significatives.

En aquest context de proximitat i de treball amb els veïns i veïnes del barri, BooMBeta va obrir una reflexió entorn als conceptes de memòria viva, artesania o el cos com a lloc per a l’aprenentatge. Accions artístiques per compartir totes plegades: artistes, veïns i veïnes, passejants i tothom qui s’hi vulgui apuntar!

Totes les activitats van ser gratuïtes.

BOOMBETA 19

FORA DE CLASSE – CURS D’ESTIU sobre pedagogies i pràctiques corporals

 Adreçat a professorat de primària, secundària i batxillerat del barri de La Marina.

Aquest curs està reconegut pel departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya com a activitat de formació permanent.

 Treballar fora de classe implica trencar amb les estructures clàssiques d’aprenentatge (aula, alumnes, “profe”, estudiar, examen, aprovat, suspès). Per escapar de la idea que l’educació s’ha deslligat de l’experiència, Fora de classe es proposa com un lloc de trobada entre creadors i docents on experimentar i pensar juntes, un espai per prendre decisions col·lectives i, potser, transformar el que ja no ens serveix. Volem repensar l’aula i obrir-la a l’aprenentatge d’allò inesperat per desbordar-la, sortir de la seva domesticació i arribar a llocs que encara no coneixem. Per això, sortirem al carrer i al barri per explorar les relacions entre pedagogia i espai públic, com a llocs no normativitzats on redescobrir altres aprenentatges.

De l’1 al 4 de juliol, de 10-14h al Graner

  • Sessió 1: El cos és el lloc de l’experiència. A càrrec d’AIMAR PÉREZ GALÍ
  • Sessió 2: No perdem el temps. A càrrec de SONIA GÓMEZ
  • Sessió 3: Una invitació al moviment no domesticat. A càrrec de SERGI FAUSTINO
  • Sessió 4: Transferències. A càrrec de FERNANDO GANDASEGUI

Inscripció gratuïta. Per formar part del grup posa’t en conacte amb info@granerbcn.cat

 

BOOMBETA 19

LA PLAÇA ÍNTIMA DE VULNUS I TROBADA OBERTA AMB NYAMNYAM

Acció participativa i trobada oberta

“La plaça íntima” és una proposta de Vulnus, arts vives i recerca, que obre l’espai públic del barri. En aquesta plaça tan particular hi descobrirem llibres humans, pàgines biogràfiques, capítols d’històries i anècdotes, sense prejudicis ni idees preestablertes.

Llegir amb els altres, llegir als altres, deixar-nos llegir per altres…és habitar una plaça íntima. Rere els caminants que passegen sense rumb pels carrers i les places s’hi amaguen persones exposades a la intempèrie de la vida amb històries per explicar.

De manera paral·lela a aquesta acció, i com a intersecció amb el treball de Vulnus, Nyamnyam proposa obrir conversa de manera col·lectiva tot fent un mos, per a poder compartir els relats al comú, entenent les diverses maneres de fer, d’explicar, d’habitar, etc. Així pretenen començar a construir potes des de l’intangible, per anar imaginant possibles taules com a context d’acció i resiliència, bases del seu projecte d’investigació lligat al barri de la Marina. Aquest procés vol partir de l’artesania entesa en la seva més àmplia accepció, que inclou els micro-moviments polítics, la transformació de la matèria incloent la possibilitat de l’inesperat o la repetició i la persistència, prenen com a base el estar juntxs, l’acció quotidiana que dona marc a la proposta.

Compartirem històries i maneres de fer, a partir de relats íntims i converses col·lectives.

8 de juliol de 18:00 a 22:00 h. al Graner i els seus voltants

Per a totes les edats

Fitxa artística “La plaça íntima” de Vulnus:

Direcció artística: Thomas Louvat.

Ajudant de direcció: Natalia Carpintero.

Investigació: Asun Pié i Noemí Durán.

Acompanyament: Marta Galán.

Producció: Sílvia G.Márquez.

Intèrprets: Joan Masachs, Albert Jiménez, Carlota Gelonch, Yolanda de las Heras, Margarita Brito, Natalia Carpintero, Judit Costa, Juan José Marquina, Alba Díaz, Marta Díaz, Deborah Gold, Anna Pascal, Ainara Díaz, Filipa Teixeira, Laia Barri i Montse Ballart.

 

BOOMBETA 19

PAN DURO I VENTÚ!

Festa participativa

Pan Duro i VenTú! s’uneixen per celebrar noves formes de cooperació col·lectiva, d’alimentar-nos, de ballar, de cantar i en definitiva de FESTEJAR un espai i un lloc.

Us convidem a venir als Jardins dels Drets Humans a cuinar col·lectivament unes ‘migas’ mentre creem un espai de transmissió de coneixement popular. Amb el col·lectiu Pan Duro cuinarem i reflexionarem sobre els sistemes de producció i distribució d’aliments, la relació amb la terra, els feminismes rurals, la resistència des de les cures, les cultures vives i la memòria de les nostres àvies.

Mentrestant i fins que es faci fosc ballarem i rebrem la nit. Tothom hi és benvingut, hi caben totes les mirades: cames, braços i malucs movent-se al ritme d’una programació amb banda musical i djs. Una festa participativa que ens apropa i ens fa estar juntes i junts.

Així mateix, el Centre Cívic Casa del Rellotge es suma a la festa amb les següents activitats:

Música a càrrec de CROYALE i una exhibició de drons a càrrec dels participants del Taller de Pilotatge de Drons del CC Casa del Rellotge

Vine a cuinar, menjar, ballar i compartir fins que ens atrapi la nit!

Una proposta conjunta de Casa del Rellotge i Graner.

10 de juliol de 16:30 a 23:30 h. al Jardí dels Drets Humans (sota del Graner)

Entrada lliure i pots afegir-t’hi quan vulguis. Per a totes les edats.

*Fotografia de Julieta Feroz

BOOMBETA 19

NIGHTINGALE D’ANA BORROSA

Estrena d’una peça de dansa creada especialment per al Castell de Montjuïc! Ana Borrosa és creadora resident del Graner.

Una llum. Algú que et cuida, una mare, una verge. Llum blanca i plàstic. Un àngel. El so de la màquina que et cuida. Líquids, plàstic, xiulets. Plàstic blau. Verí. Verí que et cuida. Una llum blanca que camina. Líquids, blau. Una llum que camina i marxa. Monja, verge, àngel i mort. Més llum i, sempre, plàstic.

Direcció: Ana Borrosa

Interpretació: Iris Borrás, Elena Lalucat, Uxía Pérez, Rosalía Zanón
Espaci Sonor: Telemann Rec.
Vestuari: Majes

Una coproducció del Graner, Ajuntament de Barcelona (Creació i Museus) i la col·laboració del Castell de Montjuïc i Festival Grec de Barcelona

Dimarts 16 de juliol a les 20h al Castell de Montjuïc

Hi anem caminant? Si et ve de gust a les 19:00 h sortirem del Graner per anar juntes cap al Castell

fent una passejada.

Entrada lliure.

BOOMBETA 19

‘INCURABLES’ DE PERE FAURA I DESILENCE

Arts Vives – Música electrònica, coreografia, realitat virtual i zombies!

Un espectacle post-apocalíptic de dansa i realitat virtual. Una performance coreogràfica amb tecnologia interactiva, que compara les festes electròniques amb l’univers zombi. Tecnologia interactiva per reflexionar sobre les festes electròniques i la cultura club com una de les manifestacions post-capitalistes més òbvies de la necessitat de plaer físic immediat: una manera de convertir-se en zombis per tal d’escapar de la realitat, encara que sigui només per unes hores.

Performers: Claudia Solwat, Javier Vaquero i Víctor Pérez.

Creació: Pere Faura (La diürna), Tatiana Halbach i Søren Christensen (Desilence).

Música: Albert Salinas (DJ Wooky).

Ajudant de direcció: Anna Serrano.

Ajudant de dramatúrgia: Marc Angelet.

Coordinació tècnica: Guillem Gelabert.

Producció: Blanc produccions, La diürna i Desilence.

Vestuari: Iván Santo & Fer Decartaya

Dijous 18 de juliol a les 21h. al Graner. Aforament limitat. Reserves a info@granerbcn.cat

Edat recomanada: de 12 a 99 anys.

BOOMBETA 18

BooMBeta és un cicle d’accions artístiques centrat en art i comunitat i art i educació al barri de la Marina, amb diferents accions i amb diferents intensitats, ressonàncies i velocitats. Enguany, i engrescats per la bona rebuda de l’anterior edició us proposem la següent programació BooMBeta’18, amb l’aixopluc del Festival Grec de Barcelona:

TALLER DE CREACIÓ amb Claudia Faci i 25 veïns i veïnes de La Marina i la ciutat /// 2 -16 juliol

ESPECTACLE  “Vida Laboral” de Claudia Faci amb les i els participants del taller de creació /// 17-18 juliol a les 19h al Graner (en el marc del programa ART i PART)

FESTA ESCÈNICA “Lliçó d’economia” de Jorge Dutor i Guillem Mont de Palol, Los Torreznos i Societat Doctor Alonso /// 17-  juliol de 18’30h a 24h als Jardins dels Drets Humans (a sota del Graner)

• PROGRAMES DE RÀDIO monogràfics sobre “vida laboral” de Radio Nikosia /// 11 i 18 juliol Contrabanda FM 91.4 16h.

• REFLEXIONS COMPARTIDES: ART I ADOLESCÈNCIA en diàleg amb la Fundació Hospital Sant Pere Claver i l’Hospital de Dia per a Adolescents /// 19 de juliol de 10 a 15h al Graner.

///////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

TOTES LES ACTIVITATS SÓN GRATUÏTES, algunes d’elles amb inscripció prèvia a info@granerbcn.cat

BooMBeta és un cicle d’accions artístiques al barri de La Marina organitzat i comissariat pel Graner, que compta amb el suport del Pla de Barris de la Marina i del programa ART i PART(Ajuntament de Barcelona –  Barcelona Districte Cultural), amb la col·laboració de diferents entitats del barri i l’aixopluc del Festival Grec de Barcelona.

TALLER DE CREACIÓ AMB CLAUDIA FACI

Un taller amb 25 persones del barri i la ciutat per reflexionar conjuntament sobre el paper que exercim en la nostra societat a través dels oficis, com allò al que ens hem dedicat ha influït i possiblement modificat les nostres vides i el nostre entorn.

Inquietuts compartides, imaginació, cos i escena: dues setmanes de treball amb la coreògrafa i artista Claudia Faci per muntar un espectacle que s’obrirà dos dies al públic sota el títol “Vida Laboral”.

Inscripcions gratuïtes a participa_graner@granerbcn.cat

El TALLER DE CREACIÓ AMB CLAUDIA FACI és una proposta ART i PART, el programa de creació artística comunitària als barris de l’Ajuntament de Barcelona, gestionat a través de l’Institut de Cultura de Barcelona en el marc del Barcelona Districte Cultural.

VIDA

LABORAL

de Claudia Faci

i les i els participants

del taller de creació.

Dimarts 17 i dimecres 18 a les 19:00 h

al Graner. Entrada gratuïta fins

omplir aforament, reserves a

info@granerbcn.cat

TOTES LES

ACTIVITATS SÓN

GRATUÏTES!

Claudia Faci, ballarina, actriu, coreògrafa, directora i dramaturga, es va criar entre caixes i va créixer en un escenari, l’hàbitat natural d’un animal d’escena, on sempre ha estat, de moltes maneres diferents.

Hi participen: Arlin Sagués, Arnau Balagué, Bárbara de haro, Conchi Mezcua, Cristina Alarcón, Diana Pop, Elena Sánchez de Toledo, Encarna Satorre, Enrique G. Bermejo, Francisco Luque, Georgina Nicolás, Isidre Rosich, Javier Pérez, Joan Ramos, Laura González, Loli Caleya, Maite Garcia, Marc Garrido, Mónica Quesada, Nina Mercè, Noemí Martínez, Rosina Pereta, Sònia Baena, Chelo Castelló, Ventura Lázaro i l’Isaac Torres a la tècnica, la Sara Caeiro a la producció i en Marcos Stefanelli i la Carla Orellana fent pràctiques d’Art i Part.

Amb la complicitat de: Barcelona Activa – Treball als barris, Vulnus, PDC La Marina, A partir del Carrer – Centre de Serveis Socials La Marina, Espai Jove La Bàscula, Consulta Jove Sant Pere Claver, IES Montjuic, PIJ Sants-Montjuic, Radio Nikosia.

Amb la col·laboració de: Barcelona Activa – Treball als barris, Vulnus, PDC La Marina, A partir del Carrer – Centre de Serveis Socials La Marina, Espai Jove La Bàscula, Consulta Jove Sant Pere Claver, IES Montjuic, PIJ Sants-Montjuic, Radio Nikosia i Grisart Escola Internacional de Fotografia

PRESENTACIÓ VIDA LABORAL

PRESENTACIÓ “VIDA LABORAL” de Claudia Faci

Espectacle escènic creat després de dues setmanes de treball col·lectiu al Graner amb la creadora Claudia Faci i un grup de 25 veïns i veïnes del barri i la ciutat al voltant del concepte “vida laboral”.

“En molts casos, l’ofici no és solament allò que ens dóna de menjar sinó que determina la identitat de qui ho exerceix. Fins a quin punt som allò al que hem dedicat la major part del temps de les nostres vides?”

 VIDA LABORAL és una proposta ART i PART, el programa de creació artística comunitària als barris de l’Ajuntament de Barcelona, gestionat a través de l’Institut de Cultura de Barcelona en el marc del Barcelona Districte Cultural.

VIDA

LABORAL

de Claudia Faci

i les i els participants

del taller de creació.

Dimarts 17 i dimecres 18 a les 19:00 h

al Graner. Entrada gratuïta fins

omplir aforament, reserves a

info@granerbcn.cat

TOTES LES

ACTIVITATS SÓN

GRATUÏTES!

Claudia Faci, ballarina, actriu, coreògrafa, directora i dramaturga, es va criar entre caixes i va créixer en un escenari, l’hàbitat natural d’un animal d’escena, on sempre ha estat, de moltes maneres diferents.

Direcció: Claudia Faci i Óscar Nieto.

Participació de: Arlin Sagués, Arnau Balagué, Bárbara de haro, Conchi Mezcua, Cristina Alarcón, Diana Pop, Elena Sánchez de Toledo, Encarna Satorre, Enrique G. Bermejo, Francisco Luque, Georgina Nicolás, Isidre Rosich, Javier Pérez, Joan Ramos, Laura González, Loli Caleya, Maite Garcia, Marc Garrido, Mónica Quesada, Nina Mercè, Noemí Martínez, Rosina Pereta, Sònia Baena, Chelo Castelló, Ventura Lázaro i l’Isaac Torres a la tècnica, la Sara Caeiro a la producció i en Marcos Stefanelli i la Carla Orellana fent pràctiques d’Art i Part.

Amb la complicitat de: Barcelona Activa – Treball als barris, Vulnus, PDC La Marina, A partir del Carrer – Centre de Serveis Socials La Marina, Espai Jove La Bàscula, Consulta Jove Sant Pere Claver, IES Montjuic, PIJ Sants-Montjuic, Radio Nikosia.

///////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

DIMARTS 17 I DIMECRES 18 DE JULIOL A LES 19H AL GRANER (C/Jane Addams 14)

Entrada gratuïta fins omplir aforament, fes la teva reserva a info@granerbcn.cat

LLIÇÓ D'ECONOMIA

LLIÇÓ D’ECONOMIA de Jorge Dutor i Guillem Mont de Palol, Los Torreznos i Societat Doctor Alonso

Una festa escènica oberta i participativa de pràcticament 6 hores de durada que es pot visitar l’estona que vulguem i quan vulguem des de les 18’30h a les 24h als Jardins dels Drets Humans (al costat del Graner).

Tres parelles artístiques amb una trajectòria consolidada i que treballen en el context de la creació pròpia s’han ajuntat per preparar una peça específica per al cicle i per al barri on parlen del valor, de compartir, del joc i la celebració. Com en una fira amb diferents casetes i accions, gaudirem de música, performance, menjar, beure i celebrarem que estem junts per posar atenció en el valor de les coses. L’atenció pot ser un ball i per ballar cal anar ben calçat!

“Nos reunimos a celebrar que nos reunimos. Todo movimiento supone un desgaste. El coste es al gasto, como el gesto es al resto. El resto es lo que queda y cada vez queda menos y eso nos da risa.”

Amb la col·laboració de Marc Sempere Moya (Compartir dóna gustet), Asociación Generación Guineocatalana Virgen de Bisila, Los Revolución, Barcelona Activa, Suelas Asencio Aznar i altres amics i amigues del barri.

///////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

DIMARTS 17 DE JULIOL DE 18’30H A 24H AL JARDÍ DELS DRETS HUMANS (al costat del Graner, c/Jane Addams 14)

Entrada gratuïta fins omplir aforament, no cal reserva, la festa escènica comença a les 19h i acaba a les 24h hi pots venir quan vulguis i quedar-t’hi l’estona que vulguis.

Recull un tiquet amb sorpresa a la Sala Pepita Casanellas, la Casa del Rellotge i la Biblioteca Francesc Candel des del dia 10 al 16 de juliol en els seus horaris d’obertura i descobreix de què amaga el mateix dia 17.

PROGRAMACIÓ EXPANDIDA BOOMBETA 18

2 PROGRAMES DE RÀDIO monogràfics a Radio Nikosia 

Els redactors de Radio Nikosia, una de les primeres emissores realitzades per persones d’emocionalitats diverses, participen al cicle BooMBeta amb dos programes de ràdio especials que giraran al voltant del propi procés de creació dels espectacles que s’hi presenten i del concepte de “vida laboral”.

DIMECRES 11 I DIMECRES 18 DE JULIOL DE 16H A 18H

Contrabanda FM 91.4 

///////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

REFLEXIONS COMPARTIDES: ART I ADOLESCÈNCIA

Dijous 19 de juliol de 10 a 15h al Graner

Una trobada per compartir experiències, valoracions i establir un diàleg a partir del tema ‘Adolescències en risc: un diàleg entre serveis de salut mental, art i educació al barri de la Marina’.

“En aquesta trobada volem transmetre algunes de les accions que la Fundació Hospital Sant Pere Claver i la Consulta Jove per a Adolescents han fet durant el curs 17-18 amb perspectiva comunitària i de col·laboració entre diferents entitats de la Marina, per treballar conjuntament a favor dels adolescents del barri.”

Amb la participació de: Assumpció Soriano, Luis Gol, Berna Villarreal, Muntsa Capellas, Bárbara Bañuelos, Quim Turbet, Domingo Espot, Carme Pons, Nieves Batista i Barbara Van Hoestenberghe.

Amb la complicitat de: Fundació Hospital Sant Pere Claver, Consulta Jove i Hospital de Dia per a Adolescents, IES Montjuïc i Imagina’t.

///////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

DIJOUS 19 DE JULIOL DE 10H A 17H AL GRANER  (C/Jane Addams 14)

AFORAMENT 35 PERSONES

Inscripció gratuïta fins omplir aforament a info@granerbcn.cat

PROGRAMA

10 – 11:30h:

• Presentació de Consulta Jove. Assumpció Soriano (Responsable Assistencial del C.Jove).

• Experiències de col·laboració entre salut mental i els IES. Luis Gol , (Educador Social)

• La veu dels adolescents. Berna Villarreal. (Treballadora Social).

• Experiència creativa: Graner, C. Jove i H.de dia. Muntsa Capellas.(Infermera).

11:30 – 12h: PAUSA CAFÈ

12 – 13:30h:

• La creativitat en l’àmbit comunitari. Cristina Alonso (Graner).

• Projecte de creació del Graner amb Consulta Jove i Hospital de dia. Barbara Bañuelos (artista).

• IES Montjuïc: les arts com a projecte transversal dins el Projecte Educatiu de Centre.Quim Tubert, Domingo Espot i Carme Pons (Equpi IES Montjuïc).

• Imagina’t, la consciència del cos com un element de prevenció per el conflicte. Nieves Batista (Coordinadora Imagina’t) i Bárbara Van Hoestenberghe (artista).

13:30: APERITIU 

BOOMBETA 17

 

A partir de conceptes com identitat, memòria històrica i memòria col·lectiva BooMBeta vol visibilitzar els valors immaterials del barri. És el projecte d’Arts Vives Aplicades del Graner en un context de proximitat al barri de La Marina i vol trencar la distància entre el que és popular i el que és experimental, sense renunciar a tenir un sistema cultural ric on es construeixin experiències estètiques valuoses i significatives. BOOMBETA proposa i acull experiències arriscades per als habitants de La Marina, de les quals en podran ser consumidors i també productors. BOOMBETA crea un ecosistema centrat en art i comunitat i art i educació al barri de La Marina, que es pot utilitzar de maneres molt diferents, per grups molt diferents i amb diferents intensitats, ressonàncies i velocitats.

BOOMBETA compta amb el suport del Pla de Barris. Per a l’edició ‘estiu 2017’ va comptar específicament amb la complicitat de la Festa Major de La Marina, el Grec Festival de Barcelona i Barcelona Ciutat de la Literatura – UNESCO i es va teixir conjuntament amb la Taula de Memòria Històrica, les associacions del barri i els artistes residents del Graner.  

BOOMBETA 2017: un taller de dansa intergeneracional sota l’aixopluc de la Festa Major del barri i altres accions sota l’aixopluc del Grec Festival de Barcelona: dos itineraris narratius i performàtics creats per Albert Pijuan, Javier Guerrero i Mariona Naudin (amb la complicitat de Barcelona Ciutat de la Literatura – UNESCO), una trobada de pensament sobre art i comunitat, la mostra de l’espectacle ‘Constantino’ d’Andreu Martínez,  un sopar-acció amb Nyamnyam i les històries orals del barri de la mà de Vulnus.

ACCIÓ TEATRAL

“Constantino Martínez Martínez” és una obra de teatre documental i objectual on allò particular esdevé universal, a través d’escenes i anècdotes vitals de l’últim habitant d’un poblet perdut i del seu net. Aquest, a quilòmetres d’ell, decideix investigar sobre el seu passat rural i recórrer pors, records i memòria, mentre es qüestiona la seva identitat i el seu paper a la vida.

“Constantino Martínez Martinez, último habitante” és una obra que parlar del passat i del present des de l’humor i la realitat, a través d’un espai poètic on s’hi troben reflectits avi i net. Una obra escènica de creació on es barregen l’escultura i el moviment, en el fet teatral. L’avi, el net i la cultura visual del camp i la desruralització. L’obra es centra en la necessitat de testimoniar el canvi, d’entendre el passat per explicar el present.  L’espai ens situa en el món rural, una gran habitació del temps on tot neix, habita i es transforma. Aquesta habitació està formada per objectes vius, fets servir i de gran càrrega simbòlica.

“San Benito era la aldea tranquila de siempre, en la línea fronteriza entre dos reinos, entre dos regiones, entre dos provincias, entre Ayora y Almansa, seguía plácidamente sujeta al trajín de mulas y siembras, ovejas y cosechas, chineros y muleros, labradores. Artesanos de bancales y labranzas. Con la llegada de la guerra y la pobreza, San Benito empieza a sufrir lo que sin duda no sería su primer despoblamiento, pero si el último. San Benito dejó de ser el centro vital del valle, la escuela desapareció y la parroquia se abandonó, poco a poco los familiares probaron suerte con la emigración y los campos quedaron vacíos de gentes, bestiar y y trasmisores de esa cultura que marchaba con ellos en forma de recuerdo. Solo se quedaría allí el hijo menor de 7 hermanos, el alcalde Constantino Martínez Martínez hasta sus 90 años. “

Fitxa artística

Escriptura, direcció i interpretació: Andreu Martínez Costa
Catalitzador: Jorge Gallardo
Escenografia: Andreu Martínez, Adrià Pinar
Disseny de llums: Adrià Pinar
Espai Sonor: Arnau Vallvé
Distribució i producció: Carla Lindström
Disseny i assessorament: Magda Puig

Una producció amb el suport del Ministerio de Cultura, INJUVE, Institut del Teatre, Ajuntament de Castellbell i el Vilar iel Graner.

CUINAR, MENJAR I EXPLICAR

Sopar-Acció a càrrec de Nyamnyam i Històries de La Marina a càrrec de Vulnus

Un espai de trobada als Jardins dels Drets Humans (annexos al Graner) on després de l’espectacle Constantino, la plataforma Nyamnyam es va encarregar de crear una acció col·lectiva que incloïa cuinar el sopar. Aquest Sopar-Acció parteix d’una pregunta que ens interpela en el futur, present i passat. Abans de la funció ‘Constantino’ vam cuinar tots junts el sopar, els veïnes i les veïnes, els artistes i l’equip del Graner, mentre es donava l’oportunitat als veïns d’intervenir una petita publicació sobre el barri que s’havia creat anteriorment per part de Vulnus, després d’un treball conjunt amb el veïnat de la Marina.

I tu, què cultives?

Amb aquesta pregunta oberta i un xic desenmarcada de parametres pleestablerts, el grup Vulnus cercarà veis i veïnes anònims que responguin en veu pròpia i vulguin compartir el seus relats en un sopar compartit després de l’espectacle. L’acció anirà acompanyada d’un microfanzine que recollira reflexions i preguntes actuals.

ITINERARIS NARRATIUS

Dues passejades per la muntanya de Montjuïc que parteixen del barri de La Marina per acabar una d’elles als jardins de l’amfiteatre Grec i l’altra al Mercat de les Flors, passant pel MNAC. Es tracta de dos itineraris que conjuguen dues narratives: una d’autor, amb l’aliança de l’Oficina Barcelona Ciutat de la Literatura – UNESCO i una altra d’escènica, amb l’aliança del Festival Grec. 

Mariona Naudin, Javier Guerrero i Albert Pijuan ens proposen des de tres disciplines diferents -teatre performàtic, dansa i literatura- un exercici en moviment de memòria i de projecció col·lectiva sobre el barri de la Marina. Un tour teatral que arranca a la Marina i acaba a les fonts de Montjuïc. Una ruta virtual que lliga la cara oculta (i ocultada) d’una ciutat amb el seu aparador turístic més fastuós. Dues cares d’una ciutat que, irònicament, tristament, col·lideixen en una mateixa muntanya.

En aquesta passejada, la Marina és el material en brut per construir un discurs sobre el que ha estat el barri i el que no es va voler que fos, sobre el que és, el que podria haver estat i allò que podria ser. Una passejada que no deixa de ser un somiar desperts tots junts, i que, com en els somnis, la memòria personal, la història social, les pors i les esperances es fusionen en una sola vivència.

El pes del passat, i sobre tot dels prejudicis que la resta de la ciutat té sobre el barri, és una llosa de la qual tots els veïns volen desfer-se. Els tres artistes volen encarar-se a aquest passat i alhora convidar a mirar cap endavant: com imaginar un futur des d’aquest punt de partida pantanós sense obviar que, en l’actualitat, la Marina segueix tractant-se com l’abocador de les institucions incòmodes (centres de menors, presons) o directament il·legals (CIE, el complex Eduard Aunós).

Un recorregut per a somiadors fet sobre els elements primordials que conformen el barri: l’emoció i la sorpresa. Un recorregut que vol donar a conèixer l’esperit lluitador, supervivent, imaginatiu i esperançador d’un barri que la capital dels creuers i les borratxeres low cost ha volgut enterrar en la desmemòria.

Itinerari 1: 11 de juliol

Recorregut des del barri de La Marin fins el Mercat de les Flors*
Horari de l’itinerari: De 18h a 19h es realitzarà l’itinerari, que culminarà al Mercat de les Flors on es podrà veure a les 20h l’espectacle ‘Habemus corpus’ (Grec Festival de Barcelona) que té una durada de 70 min.
Punt de trobada: 17’45h a la Masia Can Mestres

Itinerari 1: 15 de juliol

Recorregut des del barri de La Marina fins el teatre Grec amb el performer Javier Guerrero.
Horari de l’itinerari:
De 20h a 21h es realitzarà l’itinerari, que culminarà al Teatre Grec on es podrà veure a les 22h el concert ’Fermín Muguruza & Micaela Chalmeta Big Band’ (Grec Festival de Barcelona).
Punt de trobada: 19,45h a la Bodega Peña , Carrer l’Aviador Franco 15

 

TROBADA DE PENSAMENT

Trobada sobre art i comunitat dins el context ‘Boombeta’

Un dispositiu de pensament  compartit a partir de l’eix temàtic: art i comunitat, dins les activitats del projecte BooMBeta. Un concepte tan ample i divers ens permet abordar una sèrie de temes o punts de partida que ens semblen interessants i que volem plantejar des de diferents punts de vista i dinàmiques de participació.

Art col·laboratiu i/o comunitari

Una crida a tothom que des de la seva experiència artística o teòrica treballa al voltant del concepte comunitat. No volem donar per suposades les preguntes i les respostes i, per tant, aquesta primera sessió de diàleg serà una conversa compartida per tots els assistents, dirigida per les facilitadores Asun Pie Balaguer, Esperanza González i Cristina Alonso, sobre el fet de treballar en comunitat. Entre tothom que hi participi es generarà una llista de preguntes, de qüestions o punts clau sobre el tema, que configuraran el futur pla de treball d’aquesta dinàmica de pensament que tot just encetem.

A partir de crear aquest grup deliberatiu, la voluntat és dissenyar un full de ruta, amb contingut específic, que treballarem fins el juny del 2018.  El consens inclou autonomia pròpia per decidir i disposar de gestió pressupostària que ens ajudarà a formalitzar les properes cites.

Dinar col·lectiu al Graner

La sobretaula es veurà enriquida amb les veus de diferents perfils (teòrics i pràctics) que treballen actualment el concepte de comunitat. A través de petites intervencions respondran les preguntes generades a la sessió del matí i relataran la seva experiència al voltant del tema que vertebra la trobada.

Comptarem amb: Nicolás Barbieri, Jorge Larrosa, Luz Muñoz.

Diumenge 16 de juliol (i en diàleg amb el grup d’investigació PEA)

Focalitzar les reflexions i els dubtes sobre un tema més concret i específic, dins la mateixa línia de treball: economies.  Es tracta de debatre, dialogar i qüestionar-nos sobre economies possibles. Així, proposem dos diàlegs proactius i oberts amb:

Hans Laguna: ‘Renda Bàsica Universal i cultura’.

Luz Muñoz: ‘Zapatistas i altres experiències’.