Graner

› Barri

Creació i museus 2020: "Stone and silk" de Siberia-Paloma Muñoz

Stone and Silk, de Paloma Muñoz / Siberia

15 d’octubre a les 18.45 h
Castell de Montjuïc 

Entrada gratuïta, reserva la teva entrada AQUÍ

Cossos com esgarrapades, com ressons rebotant contra la pedra. Cossos que pertorben l’aire, que transmuten en brunzit. “Stone and Silk” tracta sobre l’espai, la seva materialitat, la seva olor, el seu so, la seva memòria. Una celebració del present, d’allò que és viu.

Stone and Silk (memòries de la lleugeresa) és una peça de dansa contemporània site-specific per a 4 ballarins creada específicament per al Castell de Montjuïc, i que posa en diàleg el llenguatge físic i l’imaginari poètic de Sibèria / Paloma Muñoz amb l’espai, la seva arquitectura i la seva memòria. Stone and Silk  proposa una experiència estètica, provocar els sentits, provocar estats de sensibilitat poètica, una mirada diferent, un moment únic. Una peça que vol ser una celebració de el present, del fet performatiu. En els virtuals que vivim, un present on el temps és cada vegada més breu i subjectiu, crear un esdeveniment específic i irrepetible és una forma de resistència.

Direcció i coreografia: Paloma Muñoz | Intèrprets: Tanit Cobas, Jacob Gomez, Rober Gomez, Lara Misó | Espai sonor: Guillem LLotje | Producció: Rita Stivala | Fotografia: Magui Pichinini

Una coproducció de l’Ajuntament de Barcelona (programa Creació i Museus) amb la col·laboració de Graner, el Castell de Montjuïc, el Festival Grec de Barcelona i la Biennal del Pensament 2020.

https://www.siberiadanza.com/

Imatges ©Nora Baylach

Enregistrament i edició de la conversa ©Andrés Pino

Teaser @Mila Ercoli

Creació i museus 2019: "Nightingale" d'Ana Borrosa

Dins el programa “Creació i Museus” i en el marc del Festival Grec de Barcelona es va presentar un  site-specific d’Ana Borrosa al Pati d’armes del Castell de Montjuïc. Una coproducció del Graner, Ajuntament de Barcelona (Creació i Museus) i la col·laboració del Castell de Montjuïc i Festival Grec de Barcelona.

Museus i espais culturals de la ciutat acullen, amb motiu del Grec Festival de Barcelona, tot de propostes escèniques de disciplines diverses que mostren el potencial creador dels artistes vinculats a les fàbriques i espais de creació de la ciutat.

NIGHTINGALE (Rossinyol)

Una llum. Algú que et cuida, una mare, una verge. Llum blanca i plàstic. Un àngel. El so de la màquina que et cuida. Líquids, plàstic, xiulets. Plàstic blau. Verí. Verí que et cuida. Una llum blanca que camina. Líquids, blau. Una llum que camina i marxa. Monja, verge, àngel i mort. Més llum i, sempre, plàstic.

Dimarts 16 de juliol a les 20h  al Castell de Montjuïc, entrada gratuïta.

Fitxa artística:

Direcció: Ana Borrosa

Interpretació: Iris Borrás, Elena Lalucat, Uxía Pérez, Rosalía Zanón

Vestuari: Majes

Música: Telemann Rec

Vestuario: Majes

 

A través de la dansa contemporània NIGHTINGALE pretén reflexionar sobre l’absència, dialogant íntimament amb l’espai escollit per a la seva representació: el Castell de Montjuïc, l’antiga fortalesa que guarda intramurs el record de nombrosos episodis històrics, quasi tots tatuats en els seus plecs. Convertit amb el pas del temps en una juxtaposició de capes de memòria, el Castell actua com un escenari fòssil per parlar-nos de la nostra història. Des de l’època prehistòrica fins a dia d’avui, cada estrat fa referència a un moment del nostre passat. Però el que més interessa a NIGHTINGALE són les capes que falten, aquelles de les que ni tan sols en queden les restes. De les que no es parla i les que no es recorden. Les absents, perquè… mai van existir?

L’argument d’aquest site-specific serà l’absència. L’absència com a metàfora. L’absència d’allò laberíntic, insinuat, velat, de l’irracional. L’absència del femení en la història occidental en general, i del castell de Montjuïc en particular. La història és l’única matèria que ens permetrà tenir present (almenys de forma oficial) els esdeveniments escollits pels qui l’escriuen i la recorden.

“L’objectiu principal de la proposta, serà posar de manifest el propi lloc al Castell de Montjuïc. Però també, i com a conseqüència, parlar de tot el que l’envolta, el seu entorn natural com a enclavament, la seva història i la seva actualitat, intentat fer èmfasi en els barris que envolten la muntanya i les seves poblacions. La idea és que, a través de l’art, es cridi l’atenció en la pròpia arquitectura, que el públic pugui acostar mogut per un esdeveniment puntual i conèixer i visitar el propi castell in situ i que aquest serveixi al seu torn per donar a conèixer també la ciutat, com a enclavament privilegiat per a això, d’una manera particular. En resum, que la mateixa geografia que ha servit en ocasions com accident entorpidor i divisori, serveixi d’unificadora i d’acostament de totes les realitats que acull sota les seves faldilles.”

*fotografies Anna Fàbrega

 

 

Nits al Castell: dansa amb el Graner

Com a part del diàleg entre Graner i el Castell de Montjuïc el Graner va proposar dues peces de dansa contemporània dins la programació de les Nits del Castell 2019:

Àer és la proposta de Laia Santanach, una peça de dansa contemporània i música electrònica que replanteja la dansa tradicional popular del contrapàs amb la seva música des d’una mirada actual, personal i subjectiva entenent-la com a referent vivencial, estructural i social del moment. Donant molta importància a les circumstàncies socials del moment les replantegem i les analitzem extrapolant-les al moment actual.

Idea i direcció: Laia Santanach
Coreografia: Laia Santanach en col·laboració amb els intèrprets.
Ballarins: Anna Hierro, Laia Santanach i Mario g.Sàez.
Composició musical: Carlos Martorell
Assessorament específic del contrapàs: Lali Mateu, Carles Mas, Àngel Marginedes i Pilar López Arcos.
Imatge: Ignasi Castañé
Vestuari: Maria Sala de Buen
Disseny d’il·luminació: Joana Serra
Agraïments: Maria Zulueta
Amb el suport de la Generalitat de Catalunya, Sismògraf, Dansàneu, Ésdansa, Fira Mediterrània de Manresa i Centre cívic de la Barceloneta.
Producció: ElClimamola, Marine Budin.

Raquel Gualtero presentarà Nuà: una veu, Anaïs Oliveras, i un cos, Raquel Gualtero, a partir de peces musicals del s. XI i XII, descobrirem a les seves compositores més invisibles, per retrobar-nos amb els seus moviments i inventar-nos-en de nous. NUÀ us enredarà i vosaltres mateixos en sortireu embolicats.

Direcció: Raquel Gualtero
Coreografia i repertori musical: Raquel Gualtero
Veu: Anaïs Oliveras
Dansa: Raquel Gualtero
Il·luminació: Arnau Sala

Suport musical: Mercè Aranda i Sergio Roberto Gratteri
Suport en la dramatúrgia: Sonia Gómez
Imatge foto flyer: Cristina Inocencio
Fotos: Lucas Vega

29 de juny de 2019
Entrada al Castell i activitat gratuïta a partir de les 20h (no cal reserva)
De 20 a 00h Espectacle a partir de les 21:45h (bus llançadera gratuït fins a plaça Espanya de 22 a 00:30h)
Per a tots els públics