Graner

› Barri

PRESENTACIÓ

CICLE D’ACTIVITATS ARTÍSTIQUES AL BARRI DE LA MARINA

Del 9 de novembre al 10 de desembre de 2017 es van dur a terme una sèrie d’activitats artístiques al barri de La Marina, totes elles gratuïtes i vinculades a diferents agents del barri. Sota la iniciativa del Pla de Barris i l’organització del Memorial Democràtic Treballadors SEAT es va crear un cicle d’accions que dialogava amb la memòria històrica de La Marina i que es relacionaven amb el passat fabril del barri, molt especialment amb la història dels treballadors de la SEAT i el model 600 (coincidint amb el seu 60è aniversari).

Així, a través de: una presentació de llibre, una passejada narrativa-auditiva, un itinerari artístic en 600, una exposició efímera i una creació teatral participativa durant un mes vam redescobrir el barri, vam fer memòria i vam compartir cultura tots plegats.

Totes les activitats van ser gratuïtes.

PRESENTACIÓ LLIBRE

PRESENTACIÓ DEL LLIBRE ‘Hª DE LA SEAT, NOSTALGIA DE UNA ÉPOCA’ DE JOSÉ SANZ NEIRA

Biblioteca Francesc Candel · 9 novembre 19h

La presentació va donar el tret de sortida al cicle, va suposar un bon inici per contextualitzar l’època i l’eix vertebrador del cicle (la vida al voltant de l’antiga SEAT i la recuperació de la memòria històricadels treballadors i la lluita obrera). Carles Vallejo (President del Memorial Democràtic Treballadors SEAT) i l’autor del llibre, José Sanz Neira, van conversar al voltant del material documental que inclou la publicació i de la història d’aquesta marca que tots els veïns coneixen: la SEAT.

Parlar d’aquesta fàbrica és parlar del barri, d’història del moviment obrer i també del 600 i altres cotxes que segur recordeu. Com diu el propi autor del llibre “és la història de la primera industria automobilística espanyola i una part de la història de tots nosaltres”.

Van assistir-hi 25 persones i l’activitat va comptar amb la complicitat de la Biblioteca Francesc Candel. Així mateix l’activitat va servir per explicar tot el cicle als interessats i difondre la resta d’activitats posteriors.

EXPOSICIÓ EFÍMERA

EXPOSICIÓ EFÍMERA (FOTOS I TEXTOS) ‘SEAT 600: MOTOR DE LLIBERTAT’

Sala Pepita Casanellas · 12 novembre 10:30-13h

Memorial Democràtic Treballadors de SEAT va voler homenatjar amb aquesta exposició les gairebé 50.000 persones procedents de tot l’Estat que durant aquests anys han treballat a la SEAT. Per fer-ho han ideat aquesta exposició fotogràfica i documental sobre la repercussió social i fabril que va tenir el 600 al barri. L’exposició va servir per acompanyar les activitats del dia 12.

 

PASSEIG NARRATIU

Punt de trobada i inici passejada a les 11h a la Sala Pepita Casanellas. Durada fins les 14h

La passejada narrativa compartia l’inici i el final amb el recorregut en 600 i per tant s’iniciava amb una acció dansada per part de Javier Guerrero i el seu equip i es tancava amb accions a diferents porteries del barri i al carrer. Entre una acció i una altra, el grup de la passejada va dur a terme un recorregut pel barri amb cascos que recuperava la memòria històrica del barri i resignificava alguns espais fins i tot desconeguts a vegades pels participants. La passejada era narrada per la veu de Marta Vallejo, una veu que complementava el material escrit que es va donar a cadascun dels participants (una autopublicació escrita per Francesc Prieto i la mateixa Marta).

Així mateix, acompanyaven la passejada dues veus testimonials (ex-treballadors de la SEAT) que complementaven les explicacions més històriques amb anecdotaris i records vivencials de la vida al barri i de la lluita obrera d’aquells anys. Posteriorment a la passejada, el llibret autopublicat amb mapa i informació permet fer el recorregut autònomament, sense aquest plus del valor testimonial i l’experiència grupal.

RECORREGUT ARTÍSTIC EN 600

Punt de trobada i inici del recorregut en 600 a les 11h a la Sala Pepita Casanellas. Durada fins les 14h

“La fàbrica SEAT és el cor i al cor d’un dels barris més complexes de Barcelona, un barri marcat per l’abandó i la lluita, per l’exclusió i la dignitat. En els seus carrers es resumeix la història d’una ciutat, però també d’un país, a través del seu revers. La commemoració del seixantè aniversari del producte estrella de la SEAT, el cotxe conegut popularment com a 600, és l’ocasió idònia per plantejar les llums i les contradiccions creades al voltant d’aquest fenomen tan aparentment mundà.

La nostra proposta és que l’espectador faci un viatge en el temps i que visqui el que podria haver estat un diumenge qualsevol d’una de les famílies de la SEAT. El 600 va esdevenir el símbol d’un estil de vida que el règim franquista va entronar per amagar les misèries del país. Les excursions amb el 600 després de missar per fer el pícnic en comunitat en l’àrea natural més propera es van convertir en un autèntic espai de distensió, de llibertat (segurament il·lusòria), i de comunió de la classe obrera.

L’objectiu final del nostre recorregut és posar de manifest la contradicció social i política sorgida arran del 600. De quina contradicció es tracta? Doncs que, per una banda, el 600 va ser el símbol de la remuntada econòmica del franquisme, la fórmula exprés perquè les famílies espanyoles se sentissin classe mitjana; però, per altra banda, la gran concentració de mà d’obra a la fàbrica de la Zona Franca va propiciar una organització per a la defensa dels drets laborals que va anticipar i va acabar liderant el conjunt de reivindicacions sindicals tant a Barcelona com a arreu del país.”

Direcció i coreografi a: Javier Guerrero // Intèrprets: Elia Genís, Javier Ara, Joel Mesa, Paula Tato, Alma Steiner i alumnes de l’Institut del Teatre // Assistent de direcció: Igone Lopez // Dramatúrgia: Albert Pijuan // Producció: Sara Caeiro // Edició musical: Sergi Aroya // Vestuari: montón de paja & trigo. Agraïments: Espai Jove La Bàscula, Club 600 Barcelona, Tabalers de Diables

TALLER TEATRAL

TALLER DE ‘TEATRO DE LOS SENTIDOS’ I ‘LA INEFABLE’

El Graner · 15 de novembre de 18h a 20h.

La tarda del 15 de novembre ‘La Inefable’ i ‘Teatro de los Sentidos’ van realitzar un taller gratuït (disposaven de 15 places i van tenir 7 participants). Es tractava d’un taller al voltant de la memòria històrica del barri i les experiències personals dels participants. Amb el material del taller i la implicació posterior dels participants es configurava l’espectacle ‘Hilando Barrio’, amb 8 funcions del 8 al 10 de desembre a la Sala Pepita Casanellas, funcions gratuïtes també dins el cicle Motor de Llibertat.

La Inefable i Teatro de los Sentidos són: Nelson Jara, Patrizia Menichelli, Stéphane Laidet i Giovanna Pezzullo.

HILANDO BARRIO

HILANDO BARRIO. COMPARTIR UN RECORD ÉS CELEBRAR UNA MEMÒRIA.

Un projecte de Teatro de los Sentidos i La Inefable. Sala Pepita Casanellas (8 funcions)

L’espectacle ‘Hilando Barrio’ segueix la metodologia de creació i la particularitat del saber teatral de Teatro de los Sentidos, un teatre experiencial i que involucra el públic des de tots els sentits. Tant els participants (7) com a ‘intèrprets’ com el públic van compartir històries i vivències del barri. El punt de partida era recuperar la memòria històrica del barri a través de la veu dels seus veïns i convertir-ho en una experiència teatral.

Tant a nivell de públic com dels participants la valoració ha estat molt positiva i cal sumar-hi el fet d’acostar una companyia que forma part del barri (la seva seu és el Polvorí) a la Sala Pepita Casanellas i fer-la més pròxima. També cal destacar que amb aquesta acció es complementaven les accions del dia 12 més vinculades al passat estrictament fabril del barri i amb ‘Hilando Barrio’ s’eixamplaven els continguts del cicle ‘Motor de llibertat’.