Graner

› Barri

PRESENTACIÓ

VULNUS és un projecte artístic que, incloent-hi la recerca, crea una aliança de creadors i investigadors, intervenint i reflexionant sobre Arts Vives i Societat. El grup VULNUS (ciutadans/nes interessats en la creació col·lectiva, activistes, investigadors) s’interroga sobre la diversitat, la vulnerabilitat i la noció de procomú i les qüestiona, obrint noves vies de creació artística. La creació compartida, on l’experiència i la investigació es relacionen en una anada i tornada permanent, afavorint el pensament col·lectiu, crític, constructiu. En el terreny artístic, VULNUS investiga sobre els processos creatius, fent-se ressò de les dificultats i fragilitats de l’art en el moment actual, partint de les esquerdes conceptuals, metodològiques i dinàmiques del fer art avui i ara.

Accions de carrer, treball de les realitats concretes, reflexió constant, acció performativa, permeabilitat entre realitat i ficció, escriptura compartida.

Projecte amb l’aliança de.. EL GRANER + RED SIN GRAVEDAD + UOC, UNIVERSITAT OBERTA DE CATALUNYA + ENTITATS DE LA MARINA (AAVV, associacions culturals,  de salut, educació i comercials)

 ¿Qué formas toma el poder y qué resistencia aparecen en un barrio? ¿Qué cambios y qué transformaciones se viven? ¿Y qué tiene que ver todo esto con la vulnerabilidad y la cultura?
Al Graner, Vulnus porta a terme trobades setmanals i jornades compartides.

LA PLAÇA ÍNTIMA - MOSTRA ARTÍSTICA

MOSTRA ARTÍSTICA “LA PLAÇA ÍNTIMA”

LA PLAÇA INTIMA és una proposta de VULNUS, ARTS VIVES I RECERCA que culminarà amb la creació d’un espectacle el 2020. Ara es presenta una segona etapa de treball perquè les creacions de VULNUS necessiten la participació del públic durant el procés de creació.

 Produir obertures en l’espai públic, 
escenaris inèdits d’humanitat,
com a brins d’herba
que s’obren pas per les esquerdes de l’asfalt.

La plaça íntima,
lloc per al rostre de l’altre,
per a mirar-lo, per a mirar-nos, per a la trobada,
per a la pausa i la conversa.

Es llegeixen alguns llibres humans, 
s’expliquen algunes històries singulars.
Darrere de cadascuna/un de nosaltres,
darrere de cada cos estrany
s’amaguen subjectes exposats
a la intempèrie de la vida.

La plaça íntima és un lloc humà, 
un lloc de resistència enfront de la voràgine neoliberal,
enfront del desenfrenament, les presses
i la inhabitabilitat del món en el que vivim.

Una experiència artística on es convinen relats íntims i col·lectius, cossos exposats i representats. On les converses i accions es converteixen en una dramatúrgia de la intimitat,  un espai per desconstruir i construir juntes.

VULNUS, ARTS VIVES I RECERCA és una entitat de creació artística i investigació que pretén assajar noves maneres de posar el cos en l’espai públic i visibilitzar la vulnerabilitat. VULNUS vol ser un espai de creació compartida on l’experiència i la investigació es relacionin en una anada i tornada permanent, afavorint la construcció col·lectiva de coneixement.

30 de novembre a les 12.00h i a les 18.00h

Al GRANER, carrer Janne Addams 14-16.

Entrada lliure amb aforament limitat. Reserva el teu lloc a info@granerbcn.cat

Per a tots els públics

Direcció artística: Thomas Louvat.

Ajudant de direcció: Natalia Carpintero.

Investigació: Asun Pié i Noemí Durán

Idea de dispositiu escènic: Marta Galán Sala

Producció: Silvia G.Márquez.

Intèrprets: Joan Masachs, Albert Jiménez, Yolanda de las Heras, Margarita Brito, Natalia Carpintero, Judit Costa, Alba Díaz, Marta Díaz, Deborah Gold, Ainara Díaz, Montse Basart, Lua Pascual, Noelia Marzal, Anna Aragall

LA PLAÇA ÍNTIMA - PROCÉS

LA PLAÇA ÍNTIMA DE VULNUS I TROBADA OBERTA AMB NYAMNYAM DINS EL CICLE BOOMBETA 2019

Acció participativa i trobada oberta

“La plaça íntima” és una proposta de Vulnus, arts vives i recerca, que obre l’espai públic del barri. En aquesta plaça tan particular hi descobrirem llibres humans, pàgines biogràfiques, capítols d’històries i anècdotes, sense prejudicis ni idees preestablertes.

Llegir amb els altres, llegir als altres, deixar-nos llegir per altres…és habitar una plaça íntima. Rere els caminants que passegen sense rumb pels carrers i les places s’hi amaguen persones exposades a la intempèrie de la vida amb històries per explicar.

De manera paral·lela a aquesta acció, i com a intersecció amb el treball de Vulnus, Nyamnyam proposa obrir conversa de manera col·lectiva tot fent un mos, per a poder compartir els relats al comú, entenent les diverses maneres de fer, d’explicar, d’habitar, etc. Així pretenen començar a construir potes des de l’intangible, per anar imaginant possibles taules com a context d’acció i resiliència, bases del seu projecte d’investigació lligat al barri de la Marina. Aquest procés vol partir de l’artesania entesa en la seva més àmplia accepció, que inclou els micro-moviments polítics, la transformació de la matèria incloent la possibilitat de l’inesperat o la repetició i la persistència, prenen com a base el estar juntxs, l’acció quotidiana que dona marc a la proposta.

Compartim històries i maneres de fer, a partir de relats íntims i converses col·lectives.

8 de juliol de 18:00 a 22:00 h. al Graner i els seus voltants

Per a totes les edats

Fitxa artística “La plaça íntima” de Vulnus:

Direcció artística: Thomas Louvat.

Ajudant de direcció: Natalia Carpintero.

Investigació: Asun Pié i Noemí Durán.

Acompanyament: Marta Galán.

Producció: Sílvia G.Márquez.

Intèrprets: Joan Masachs, Albert Jiménez, Carlota Gelonch, Yolanda de las Heras, Margarita Brito, Natalia Carpintero, Judit Costa, Juan José Marquina, Alba Díaz, Marta Díaz, Deborah Gold, Anna Pascal, Ainara Díaz, Filipa Teixeira, Laia Barri i Montse Ballart.

LABORATORI DE CREACIÓ

ELS LLINDARS

DIVENDRES 29 I DISSABTE 30 DE MARÇ PRIMER LABORATORI DE CREACIÓ  2019:

El passat març va tenir lloc el primer laboratori de creació dels Vulnus, obert al barri. Es presentava així:

“Serà la paraula, la imatge que ens acompanyarà en aquest primer laboratori, aquells llocs on travessar entrades, sortides i que tenen la peculiaritat de ser alguna cosa que ve en part donada i en part construïda; on el que s’ha construït i el que s’ha aconseguit s’ajunten. Durant aquest cap de setmana aplicarem dispositius amb improvisacions als carrers del barri de la Marina i a les sales del Graner amb la música en directe de Guillem Rizzotto, el moviment i la improvisació escènica de l’artista associada Mariona Naudin, en la versió expandida dels assajos de cada dimarts i ens preguntarem:

Quina és la mirada de l’espectador i de l’actor? Com és la vulnerabilitat present? Quin és el territori de propi cos?

DIVENDRES de 18: 00h a 21: 00h
DISSABTE de 10: 00h a 18: 00h
ACTIVITAT GRATUÏTA

DE HABITANTES Y OTROS GOLPES

El passat octubre del 2018 es va dur a terme l’obertura del treball de Vulnus “De habitantes y otros golpes”

L’activitat va consistir en una representació per part dels membres de “Vulnus” en la que es recordaven i denunciaven alguns canvis del barri al llarg dels anys com la solidaritat que imperava entre els veïns, la vida en barraques, els bombardejos durant la guerra civil, la instal·lació de la Repsol o l’expropiació de terres. Fets que els membres de la companyia coneixien per haver estat un any indagant sobre la història del barri i tractant amb els seus veïns, segons explica Sílvia García, productora del projecte.

L’activitat va durar dues hores, ja que després de la representació, s’iniciava una part més activa. Els assistents es col·locaven en grups depenent del color del seu adhesiu, el qual havien agafat al arribar al Graner, i procedien a fer un recorregut per diferents espais de La Marina on els hi esperava una petita part de la història del barri.

En una sala de la biblioteca Francesc Candel, es trobava Tomás Martínez, membre de l’associació Memorial democràtic de Seat, que va simular la reunió que va tenir lloc entre els treballadors de l’empresa automobilística per organitzar les protestes del 18 d’octubre de 1971 i posteriorment va explicar els fets succeïts. La Maria Ortega, membra del centre Àncora, asseguda en una taula mentre una dona representava recollir el que deia, explicava, arribant-se a emocionar, la creació del centre i el desenvolupament de les diverses lluites que van liderar, en un espai del Graner. I finalment, en un altra sala de la biblioteca, es trobaven els veïns José María Pérez i Josep Maria Torres, poeta i pintor, que denunciaven fets de l’actualitat, cadascun a través de les seves obres.

L’activitat va finalitzar al Casino Seat, on esperava als participants un pica-pica i els membres de “Vulnus” van llegir alguns versos sobre les seves observacions en relació amb el barri.

ARXIPÈLAG NARRATIU DE LA MARINA

Dins el cicle d’acccions artístiques BooMBeta 2017 Vulnus va desenvolupar un treball conjunt amb Nyamnyam.

Fou un espai de trobada als Jardins dels Drets Humans (annexos al Graner) on després de l’espectacle Constantino, la plataforma Nyamnyam es va encarregar de crear una acció col·lectiva que incloïa cuinar el sopar. Aquest Sopar-Acció va partir d’una pregunta que ens interpel·la en el futur, present i passat. Abans de la funció ‘Constantino’ vam cuinar tots junts el sopar, els veïnes i les veïnes, els artistes i l’equip del Graner, mentre es donava l’oportunitat als veïns d’intervenir una petita publicació sobre el barri que s’havia creat anteriorment per part de Vulnus, després d’un treball conjunt amb el veïnat de la Marina.

I tu, què cultives?

Amb aquesta pregunta oberta i un xic desenmarcada de parametres pleestablerts, el grup Vulnus va cercar veïns i veïnes anònims que van respondre en veu pròpia i van compartir els seus relats en un sopar compartit després de l’espectacle. L’acció va acompanyar-se d’un microfanzine que recull reflexions i preguntes actuals.

Per acompanyar l’acció, Vulnus va realitzar col·lectivament amb veïns del barri un taller de fanzines i una publicació sobre el barri: “Arxipèlag narratiu de la Marina”