Bea Fernández i Javier Vaquero

Lo real, cuerpos ocupados és una residència d’investigació pedagògica que Bea Fernández i Javier Vaquero duen a terme amb l’objectiu de compartir eines d’investigació i pedagogia que han desenvolupat individualment durant els últims anys i generar metodologies comuns a partir de la pràctica i qüestionament de les seves experiències d’intercanvi. Aquest projecte neix de la necessitat per part dels dos col·laboradors del projecte d’invertir un temps de qualitat per investigar eines corporals que han anat desenvolupant al llarg dels seus anys com a professionals de la dansa. Trobar un lloc comú on concentrar energies en investigar formes i mètodes d’interpretar el moviment i COM transmetre aquestes informacions. Crear, al cap ia la fi, un marc per pensar amb la ment / cos quin coneixement tàcit tenim després de tants anys de practicar dansa, i com podem transmetre-ho a una altra persona per potenciar qualitats i reflexions al voltant del moviment.

Bea Fernández és cofundadora del col·lectiu Las Santas i codirectora artística de La Poderosa, espai de creació i investigació escènica a Barcelona. Estudia Dansa Contemporània i Coreografia a l’Institut del Teatre de Barcelona i amplia els seus estudis al Center for Movement Research (Nova York). Treballa com a intèrpret amb Danat Dansa i col·labora estretament amb el coreògraf Carmelo Salazar (1998-2004), participant en peces com Europea no es una puta, Espaciales o El salón dorado. Ha creat els sols Escorç (2004), I have a dream (2006) i Cos en escena en col·laboració amb Olga Mesa. El 2008 desenvolupa un projecte centrat en la figura de l’intèrpret com a memòria i arxiu viu, que es desplega en dos formats: el document audiovisual Los que se ven entre si i la peça escènica Tres personas, todos los cuerpos. Actualment desenvolupa Muy experimental, un projecte d’investigació que planeja convertir-se en una realitat constructiva entre creadors. Des de fa sis anys desenvolupa una activitat anual pedagògica de laboratoris de cos dirigits a estudiants i ballarins professionals interessats en el cos i la construcció de la presència d’aquest mateix en temps real.

Javier Vaquero Ollero comença els seus estudis de dansa i teatre a diferents centres de Madrid, Andalusia i en la Universitadad Miguel Hernández d’Altea. El 2003 es trasllada a Rotterdam per cursar el Títol Superior en Dansa Contemporània, impartit per CODARTS. Des de llavors ha treballat com a intèrpret amb diferents creadors com Xavier Le Roy, Nicole Beutler, Hofesh Shechter, Bea Fernández, Pere Faura, Aimar Pérez Galí, Conny Janssen danst, Ann van der Broek, Marta Reig Torres, Dylan Newcomb i Arno Schuitemaker, entre altres.
Des de fa anys també desenvolupa el seu propi treball com a coreògraf amb projectes com Declarando Amor, Danzas Primitivas, Saturno y el salón de espejos, Lógica de la representación i altres; i com a pedagog en diferents centres tant a Espanya com a Llatinoamèrica. És membre fundador de Espacio Páctico (Barcelona) i ha format part del col·lectiu A R T A S, que dirigeix ​​l’espai de creació i agitació cultural La Poderosa (Barcelona).
En els últims anys va viure a Lima (Perú) on va treballar com a docent de la carrera de dansa de la Pontifícia Universidad Católica del Perú. I posteriorment va viure a Bogotà (Colòmbia) on va cursar el Mestratge en Teatre i Arts Vives impartida per la Universitat Nacional de Colòmbia i on també va ser docent de dansa a la carrera d’arts escèniques de la Universidad Javeriana.
En l’actualitat resideix a Espanya on segueix desenvolupant la seva carrera des de la creació, investigació, pedagogia, interpretació i gestió. I a més aquest any 2016 llança la seva primera publicació Cuerpos Achorados. Publicació coordinada per ell i escrita per diversos col·laboradors on es xerrada i reflexiona sobre la dansa contemporània en el context peruà.

Els comentaris estan tancats.