Graner

› Secundària

PROGRAMA " EN RESiDÈNCiA"

“Creadors EN RESIDÈNCiA als instituts de Barcelona” és un programa de l’Institut de Cultura de Barcelona i del Consorci d’Educació de Barcelona, ideat en cooperació amb  l’associació A Bao A Qu.  EN RESIDÈNCIA introdueix la creació contemporània als centres públics d’educació secundària de la ciutat, a través del contacte directe i continuat d’un creador/a amb els estudiants.

L’objectiu d’ EN RESIDÈNCIA  és convidar un creador per elaborar i compartir una obra, desenvolupada en col·laboració d’estudiants de secundària i amb signatura del propi artista, és a dir amb un compromís professional. El creador ha de transmetre tot el què comporta realitzar una obra artística, ha d’incloure els joves i fer-los partíceps de tot el procés. Una bona manera de començar a provocar un diàleg artístic és a través de les seves obres per a generar-ne d’altres. Perquè això es porti a terme l’institut s’ha d’involucrar. Per una banda, cal entendre que es tracta d’un treball transversal on hi col·laboren diferents assignatures, i per una altra cal escollir un professor tutor que conduirà i animarà al grup classe. El creador anirà a l’institut dues hores a la setmana i el treball transversal serà una mescla de les aportacions de l’artista, les dels joves i la dels professors. La idea és generar una contaminació artística entre ells.

PROJECTE EN RESiDÈNCiA, Graner-Mercat de les Flors com a mediador:

Curs 2018/19:

IES Barri Besòs amb Andrés Waksman. Consulta el bloc de seguiment aquí

IES Josep Comas i Solà amb Constanza Brnčić. Consulta el bloc de seguiment aquí

Curs 2017/18:

IES Montjuïc amb Jorge Dutor i Guillem Mont de Palol. Consulta el bloc de seguiment aquí 

IES Moisès Broggi amb Big Bouncers. Consulta el bloc de seguiment aquí 

Curs 2016/17: 

IES Josep Comas i Solà amb Toni Mira. Consulta el bloc de seguiment aquí

Curs 2015/16:

IES Montjuïc amb Societat Doctor Alonso. Consulta el bloc de seguiment aquí 

Curs 2014/15:

IES Menéndez i Pelayo amb Aimar Pérez Galí. Consulta el bloc de seguiment aquí

Curs 2013/14:

IES Milà i Fontanals amb Loscorderos.sc. Consulta el bloc de seguiment aquí

Curs 2012/13:

IES Joan Coromines amb Àngels Margarit. Consulta el bloc de seguiment aquí

EN CURS · 2018-19

El comissariat i la mediació del Graner posa enguany en diàleg l’Andrés Waksman i l’IES Barri Besòs.

 

 

*****************************

Andrés Waksman (Uruguai, 1968) és intèrpret, creador i director escènic. Es forma com a actor i ballarí a Uruguai, Espanya i França. Treballa amb diferents coreògrafs i directors, com Graciela Figueroa (Montevideo), Wim Vandekeybus (Bèlgica), Régine Chopinot – Ballet Atlantique, Veronique Ros de la Grange, Dominique Boivin (França) i Tomàs Aragay (Espanya), entre d’altres.

Ha creat i interpretat diversos solos i l’any 1997 du a terme la seva primera posada en escena a Montevideo,Persona, una peça sobre poesies de Fernando Pessoa.

S’instal·la a Barcelona l’any 1999 i forma part del col·lectiu General Elèctrica, on col·labora amb Tomàs Aragay. És en el marc de General Elèctrica que desenvolupa el projecte Laboratorio de Solos entre els anys 2000 i 2008, amb vint-i-dos solos creats amb diferents intèrprets (Sofía Asencio, Sònia Gómez, Tomàs Aragay i Bebeto Cidra, entre d’altres) que s’han presentat per Espanya, França, Itàlia, Croàcia i els EUA, i que culmina amb El perro alado, un solo seu presentat al Mercat de les Flors.

Entre els anys 2008 i 2012 desenvolupa el projecte Azul petróleo, una coproducció Barcelona-Montevideo premiada per Iberescena i presentada a Montevideo i a l’Antic Teatre i La Caldera a Barcelona.

El 2013 comença a desenvolupar el projecte Laboratorio de Creación, un espai en el qual professionals i no professionals de les arts s’embarquen en un procés d’investigació i creació artística. Des de llavors ha creatManada (2014), Desde el fuego (2015), Que corra el aire (2016) iMar de fondo (2017).

Els anys 2015 i 2016 dirigeix la peça Criatura, estrenada a l’Antic Teatre de Barcelona i Nave 73 de Madrid, que obté el Premi Godoff Lemon Press a la millor peça de dansa performance, i Consuelo Trujillo, intèrpret d’aquesta peça, guanya el premi de la Unión de Actores com a millor actriu protagonista.

Des del 2001 imparteix tallers de dansa, teatre i moviment autèntic. Aquests tallers es desenvolupen en diferents ciutats i àmbits formatius artístics i terapèutics a Europa, entre els quals destaca la seva col·laboració amb el doctor Claudio Naranjo en el marc del programa SAT de Psicoteràpia Integrativa des de l’any 2003.

Des d’aquell mateix any dirigeix el seu propi espai a Barcelona, Alas, artes en movimiento.

/

El Barri Besòs ha participat en dues edicions anteriors d’EN RESiDÈNCiA, amb La Calòrica (vuitena edició, 2016-2017) i amb Mariona Naudín (novena edició, 2017-2018). En aquesta nova edició hi participa amb un grup d’estudiants de segon d’ESO.

/

L’Institut Barri Besòs (el Besòs i el Maresme, Sant Martí) s’ha anat construint pas a pas des de 1977, amb un treball conjunt entre pares, professors, alumnes, veïns, administracions, entitats i institucions. Aquesta col·laboració ha donat lloc a un centre educatiu públic arrelat en el medi social on es troba, obert als barris on presta servei, amb un funcionament democràtic i participatiu, que ha procurat implementar una oferta educativa de qualitat sensible al tractament compensatori de les desigualtats socials, i que busca fomentar l’educació científica i tecnològica i els valors de la cultura humanística.

*****************************

Més info i seguiment del curs a http://www.enresidencia.org/

VÍDEOS 'EN RESiDÈNCiA'

Caixa d'eines

 

Des del Graner, el Centre de Creació del Cos i el Moviment de Barcelona, comencem el nou curs 2018-2019 oferint recursos i accions als centres educatius de La Marina a través d’una Caixa d’Eines.

Dins el marc del Pla de Barris, treballarem per promoure i afavorir noves formes de relació, expressió, comunicació i aprenentatge en les diferents etapes educatives, aportant continguts formatius específics i sempre des de la mirada de l’art i del llenguatge del cos, el moviment i la dansa.

Els centres que hi participaran són:

 

-l’Institut Montjuïc