Presentació En Residència curs 16-17

NOSOTROS

Divendres 16 de juny a les 12h al Mercat de les Flors (Sala PB)

“Jugar amb el cos, amb l’espai, amb el ritme, amb els companys, amb la geometria, amb la música… Jugar a compartir, a córrer, a opinar, a sentir, a dibuixar…a ballar. Avui jugarem a compartir-ho amb vosaltres…nosaltres”

ALUMNES IES JOSEP COMAS I SOLÀ + TONI MIRA (coreògraf)

Amb els alumnes Estefanía Agudelo, Alam Carrera, Raúl González, Saad Muhammad, Alba Rodríguez, César Rojas, Asley Rosado, M.Carmen Sánchez, Nathali Santana, Noelia Serrano, Lucía Torres, Alí Zain i Hong Feng Zhan.

Equip docent de la residència: Marcos Cuesta, Marian Rivero i Marta Arbol.

‘Nosotros’ és el resultat del treball realitzat en el marc de la 8a edició de Creadors en RESiDÈNCiA als Instituts de Barcelona, un programa de l’Institut de Cultura de Barcelona i del Consorci d’Educació de Barcelona, ideat en cooperació amb l’Associació A Bao A Qu. La residència del coreògraf Toni Mira a l’IES Josep Comas i Solà ha estat comissariada i coordinada pel Graner-Mercat de les Flors.

invitacio_individual_tonimiragraner_2017_alta

Toni Mira En Residència al Josep Comas i Solà

Toni Mira, consolidat coreògraf i director de la companyia Nats Nus Dansa, ja ha creuat l’equador de la seva residència al Josep Comas i Solà. Després de 5 mesos d’experimentació i creació d’un ambient flexible i proper que possibiliti la cohesió de grup i susceptible per a la creació artística, Toni comença a donar forma a la peça que els alumnes de l’aula oberta de 3r i 4t de l’ESO de l’institut duran a escena a final de curs.

En Residència és un projecte transversal que intenta donar resposta a les necessitats múltiples dels centres i els joves acostant l’art, en totes les seves disciplines, com una forma directa de creixement i desenvolupament. És per això que el projecte es concep com un contaminant i no pretén quedar-se a l’aula, sinó que intenta arribar més enllà de l’aula i més enllà del centre. Arribar a altres alumnes, al barri, crear comunitat, interès i, també, públic.

D’una banda, el Toni entén el procés de forma col·laborativa i sinèrgica on tot suma i tots sumem. El seu coneixement i amor per l’arquitectura fan que les seves peces tinguin molt a veure amb la forma, la geometria, allò visual, el mapping … És per això que es planteja la continuïtat diagonal del procés recolzada per altres docents i altres assignatures com és el cas de les matemàtiques o la plàstica. La dansa és un codi que es permet moltes llicències i el Toni treballa la peça com un tot fragmentat que passa per diferents estats i com una construcció d’espais que es van resignificant. De vegades amb contundència i de vegades pel plaer de fer i de mirar.

“La meva forma de treballar és des de la forma. A partir d’aquíes pot generar tot el contingut que vulguem”  Toni Mira

A més, la particularitat de la residència en aquest centre, al marge de l’especificitat artísticaque varia cada any, és que sigui dins d’una aula oberta i que aquesta tingui un enfocament tan pràctic. Els alumnes tenen la possibilitat de fer pràctiques curriculars en empreses de diferents sectors professionals. Aquesta residència tracta que es faci real l’obertura de sectors i que les arts escèniques en tots els seus processos i professions sigui també una opció pels joves.

L’obertura de possibilitats és sempre obertura de futur. El grup ha pogut assistir a sessions concretes com la de l’artista Alicia Laguna, directora artística del Teatro línea de sombra de Mèxic o la visita al Mercat de les Flors per veure el nou espectacle del Pere Faura, Sweet Tiranny. Aquestes sessions han permés obrir també altres maneres de fer i  l’apropament a altres espais i artistes.

De la mateixa manera el coreògraf tracta que el contingut que es generi en la peça sigui d’interès per a ells i per això ha volgut saber quines són les coses que detesten i que els agraden del seu entorn. La dansa, en definitiva, és una forma d’expressió pròpia i sempre és més interessant quan un parla sobre el que realment li preocupa o vol explicar als altres.

“La fisicalitat s’omple d’emoció” Toni Mira

La proximitat del Toni i el seu saber fer i estar han generat molt interès entre alguns dels alumnes i això demostra que l’art genera llaços, canvis i, sobretot, treballa l’emotivitat, les complicitats i l’afecte entre les persones.

“Es genera molt interès a la porta del gimnàs. Sempre hi ha ulls darrere” Toni Mira

És destacable i actua com a bon indicador del projecte que dos joves de 4t del grup hagin decidit participar en un espectacle que el Toni està preparant per l’Altre Festival, festival d’arts escèniques i salut mental. L’Ashley Rosat i l’Alam Carrera estan anant a tots els assajos que el coreògraf està impartint a la Fabra i Coats i el Centre Cívic Baró de Viver per tirar la peça endavant.

L’art és un element transformador i obre camins. S’està treballant activament perquè la creació de relacions sigui expansiva i que la col·laboració sigui entre el màxim nombre d’agents possibles. Generar lectures compartides i vincles entre ells és sempre enriquidor.

Marisol Rufo

IMG_3057

IMG_3690

IMG_3700

IMG_4002

En Residència curs 2015-16

EN RESIDÈNCIA posa en contacte l’art contemporani amb els estudians de secundària generant noves formes i contextos de creació. Les presentacions són públiques i obertes a tothom interessat en conèixer els processos realitzats des de setembre de 2015. Enguany el Graner/Mercat de les Flors hem col·laborat amb IES Montjuïc i Societat Doctor Alonso i la presentació final fou dins el programa de festes de la Festa Major de La Marina. Si voleu conèixer el projecte i en concret el desenvolupament del curs que recentment hem acabat aquí us deixem el vídeo que ho documenta.

 

Des del 2009, l’Institut de Cultura de Barcelona i el Consorci d’Educació de Barcelona desenvolupen Creadors EN RESiDÈNCiA als instituts de Barcelona, un programa –pioner en el nostre entorn- que introdueix l’art contemporani als centres públics d’educació secundària a través del contacte directe i continuat d’un creador amb els estudiants. EN RESiDÈNCiA, ideat en cooperació amb l’Associació A Bao A Qu.

Presentació 7a edició En Residència

EN RESIDÈNCIA posa en contacte l’art contemporani amb els estudians de secundària generant noves formes i contextos de creació. Les presentacions són públiques i obertes a tothom interessat en conèixer els processos realitzats des de setembre de 2015. Acabem el curs i pel que fa al Graner hem col·laborat amb IES Montjuïc i Societat Doctor Alonso. La presentació final a més a més serà dins el programa de festes de la Festa Major de La Marina. Us hi esperem el dia 20 de juny i si voleu conèixer més sobre el projecte aquí teniu més info:

http://www.enresidencia.org/ca

http://blocsenresidencia.bcn.cat/montjuic1516/

ANTOLOGIA FANTASMA
dilluns 20 de juny a les 19:30h
Punt de trobada a la Plaça de la Marina de Sants (a sobre del Mercat del passeig de la Zona Franca)

“Hemos andado el barrio. Lo hemos reconocido des de lo mas personal a lo mas abstracto.
Al final nos hemos quedado en una calle. Una calle donde los vivos se cruzan con los muertos.

Una calle sin salida en el barrio de la marina. Al fondo, a lo lejos, el cementerio de Montjüich.
En la calle a la izquierda un bar con menú a 9 euros. A la derecha una casa de huéspedes.
Mas abajo un taller y al fondo la puerta de atrás de la fábrica Santiveri.
Hay también una casita baja con un jardín en frente. Y en el jardín plantas y una moto.
Aparcados varios coches. Poco tráfico. Poca gente.”

Activitat gratuïta. Aforament limitat
Reserves: info@granerbcn.cat

DSC_0002

Societat Doctor Alonso En Residència 2015-16

Des del 2009, l’Institut de Cultura de Barcelona i el Consorci d’Educació de Barcelona desenvolupen Creadors EN RESiDÈNCiA als instituts de Barcelona, un programa –pioner en el nostre entorn- que introdueix l’art contemporani als centres públics d’educació secundària a través del contacte directe i continuat d’un creador amb els estudiants. EN RESiDÈNCiA, ideat en cooperació amb l’Associació A Bao A Qu, proposa als artistes que concebin una obra específicament pensada per ser duta a terme juntament amb un grup d’estudiants d’ESO. Al llarg de tot el curs i dins l’horari lectiu, els alumnes participen en la seva concepció i realització. L’èxit d’aquesta experiència, tant pels creadors com pels estudiants, ha consolidat el projecte com un espai clau a la ciutat per articular el lligam entre l’art contemporani i els adolescents, generant noves formes i contextos de creació.

Enguany Societat Doctor Alonso EN RESiDÈNCiA a l’Institut Montjuïc

Més info aquí: Creadors EN RESIDÈNCIA als instituts de Barcelona 2015-2016

NO US PERDEU EL SEGUIMENT DEL PROJECTE DES DEL BLOG http://blocsenresidencia.bcn.cat/montjuic1516/

Captura de pantalla 2015-10-01 a las 17.28.58

 

Adolescència programada – En Residència

El passat dimarts 27 es va fer la mostra del treball del projecte En Residència de loscorderos.sc i els alumnes de l’I.E.S MILÀ I FONTANALS sota el títol Adolescència programada.

La presentació es va fer a la Sala Pina Bausch del Mercat de les Flors i va comptar amb els alumnes Abdul Ashfaq Khanam, Fatima Arooj Khan, Willy Caval Veliz, Frank Duran Valerio, Salman Miah, Jahedur Rahman, Hamza Sameed Khan, Patricia Sanchez Rudecindo, Izzat Ul Annan, Dunia El Khayati El Mzouri, Ignacio Hernandez Carreño, Erika Javilo Barrientos i els professors Sara Merchán i Miquel Llaràs.

Adolescència programada és el resultat del treball realitzat en el marc de la 5a edició de Creadors en Residència als Instituts de Barcelona, un programa de l’Institut de Cultura de Barcelona i del Consorci d’Educació de Barcelona, ideat en cooperació amb l’Associació A Bao A Qu. La residència de loscorderos.sc a l’IES Milà i Fontanals ha estat comissariada i coordinada pel Graner-Mercat de les Flors.

Aquí us deixem un àlbum de fotografies: https://flic.kr/s/aHsjYuznGp 

Captura de pantalla 2014-05-30 a la(s) 18.09.59

Los Corderos En Residència

El Graner i el programa “Creadors En Residència” liderat per l’Institut de Cultura de Barcelona comença un segon any de col·laboració. L’Institut Milà i Fontanals, escollit per concurs públic, treballarà i atendrà un coreògraf resident a 4rt d’ESO.  Els artistes proposats són Los Corderos.  Aquests van ser seleccionats després d’un procés de selecció per mitjà de cinc cartes d’invitació a cinc coreògrafs amb els quals vàrem fer una reunió individual per valorar i conèixer la seva trajectòria, experiència i motivació professional.

Cada dimarts la  residència de Los Corderos a l’Institut Milà i Fontanals avança, amb propostes artístiques que potser pels joves encara no tenen sentit però que per a Los Corderos significa un full de ruta cada vegada amb més definició, que no definitiu. El camí d’un procés creatiu mai és completament recte, aquesta és la màgia de la creació.

Reflexions alumnes from granerbcn on Vimeo.

Reflexions Miquel Llaràs – Institut Milà i Fontanals – En Residència from granerbcn on Vimeo.

Projecte En Residència curs 2013-14

El Graner i el programa “Creadors En Residència” liderat per l’Institut de Cultura de Barcelona comença un segon any de col·laboració. L’Institut Milà i Fontanals, escollit per concurs públic, treballarà i atendrà un coreògraf resident a 4rt d’ESO.  Els artistes proposats són Los Corderos.  Aquests van ser seleccionats després d’un procés de selecció per mitjà de cinc cartes d’invitació a cinc coreògrafs amb els quals vàrem fer una reunió individual per valorar i conèixer la seva trajectòria, experiència i motivació professional.

Cada dimarts la  residència de Los Corderos a l’Institut Milà i Fontanals avança, amb propostes artístiques que potser pels joves encara no tenen sentit però que per a Los Corderos significa un full de ruta cada vegada amb més definició, que no definitiu. El camí d’un procés creatiu mai és completament recte, aquesta és la màgia de la creació.

El plantejament de les primeres sessions de Los Corderos ha anat clarament marcat per una gira artística personal que els ha enviat a Argentina i Uruguay durant aquest mes d’octubre. Això ha influenciat molt l’organització del calendari que tot i haver començat molt d’hora s’ha vist interromput. Les primeres sessions portades pels Corderos han estat el 17 de setembre i l’1 d’octubre. Després durant tot el mes d’octubre l’Institut Milà i Fontanals ha anat rebent artistes que col·laboren i treballen des de fa molt de temps amb ells. Cada artista els ha presentat una disciplina de treball diferent que forma part del bagatge i les coreografies de Los Corderos. Gràcies al treball paral·lel que realitzen els tres mestres referents en aquesta classe, Miquel Llaràs, Sara Merchán i Quim Taixés, la sensació d’experiència desvinculada del projecte no és tant gran.

Aquests han estat els artistes convidats que han anat passant per aquesta classe de 4rt d’ESO: El 8 d’octubre hi va ser la Leo Castro. La Leo va proposar un entrenament molt físic utilitzant un element tant comú com una pilota que compartia tot el grup. A mesura que avançava la proposta i els joves agafaven confiança es van anar introduint pilotes petites fins a acabar fent un treball en parelles. Gràcies a aquest element els joves es varen comunicar entre ells més fàcilment amb el seu cos i la seva mirada i ja no era tan important si eren nois o noies, un tema que en l’adolescència és difícil de treballar en una classe de moviment o dansa. El 15 d’octubre amb la Pia Nielsen van treballar la veu i el 22 d’octubre el Pablo Rega els va mostrar com treure sons i fer música des de diferents instruments artesanals, tal i com Los Corderos ensenyen en les seves peces. L’última en anar-hi ha estat la Mònica Muntaner el 29 d’octubre, realitzant un treball de moviment més específic. Durant aquest mes de novembre Los Corderos tornaran a l’institut per recollir, endreçar i dialogar sobre totes aquestes experiències per trobar i acordar una ruta creativa.

Tots seguit us deixo unes imatges de les diferents sessions de treball!

foto 1 copia

foto 2 copia