Graner

› Notícies

"FORA DE CLASSE" - CURS D’ESTIU sobre pedagogies i pràctiques corporals

CURS D’ESTIU sobre pedagogies i pràctiques corporals

Adreçat a professorat de primària, secundària i batxillerat del barri de La Marina.

Aquest curs està reconegut pel departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya com a activitat de formació permanent.

Quins són els coneixements que existeixen dins i fora de l’aula? Es situen tots al mateix nivell? Què passa amb allò que no es diu? Com podem in-corporar els sabers col·lectius i corporals dins l’espai normativitzat de l’Educació? Com passar de les arts com a contingut a la pràctica artística com a metodologia?

Al seu llibre sobre filosofia de guerrilla, Marina Garcés escriu: “Fora de classe sembla que només hi hagi espai per al càstig o la fugida, els passadissos silenciosos i foscos on passen l’estona els castigats, o el sol i les aventures amb què somien els qui passen el dia tancats a les aules. Però fora de classe hi ha també tot allò que ha quedat per pensar, els anhels i els compromisos dels sabers que no poden ser capturats ni per l’acadèmia ni per cap altra forma de monopolitzar el coneixement.”

Treballar fora de classe implica trencar amb les estructures clàssiques d’aprenentatge (aula, alumnes, “profe”, estudiar, examen, aprovat, suspès). Per escapar de la idea que l’educació s’ha deslligat de l’experiència, Fora de classe es proposa com un lloc de trobada entre creadors i docents on experimentar i pensar juntes, un espai per prendre decisions col·lectives i, potser, transformar el que ja no ens serveix. Volem repensar l’aula i obrir-la a l’aprenentatge d’allò inesperat per desbordar-la, sortir de la seva domesticació i arribar a llocs que encara no coneixem. Per això, sortirem al carrer i al barri per explorar les relacions entre pedagogia i espai públic, com a llocs no normativitzats on redescobrir altres aprenentatges.

En un moment en què les pràctiques educatives semblen amenaçades per la productivitat, volem pensar en els laboratoris pedagògics com a espais de llibertat i de trobada amb l’altre, on l’educació pot actuar amb finalitats diferents a l’acumulació de coneixement. Fora de classe vol explorar altres educacions possibles construides a partir de l’escolta del context, la imaginació que emergeix de l’avorriment i l’atenció al cos.

Programa

De l’1 al 4 de juliol, de 10-14h

Lloc

El Graner. Centre de Creació de Dansa i Arts Vives

 • Sessió 1: El cos és el lloc de l’experiència. A càrrec d’AIMAR PÉREZ GALÍ
 • Sessió 2: No perdem el temps. A càrrec de SONIA GÓMEZ
 • Sessió 3: Una invitació al moviment no domesticat. A càrrec de SERGI FAUSTINO
 • Sessió 4: Transferències. A càrrec de FERNANDO GANDASEGUI

Objectius

 • Adquirir eines per comprendre millor els sabers del cos
 • Treballar amb els llenguatges de la dansa i el moviment per acostar-nos a les arts vives com a espectadors sensibles i conscients
 • Descobrir en els processos artístics del creadors contemporanis noves metodologies per incorporar a l’aula
 • Dissenyar material pedagògic a partir de la transferència d’experiències viscudes
 • Establir relacions entre iguals per compartir pràctiques docents
 • Enfortir la xarxa de relacions del professorat del barri de La Marina

Inscripció gratuïta:

 • Curs amb inscripció prèvia.
 • Per formar part del grup cal contactar amb: info@granerbcn.cat
 • Dades necessàries per a la inscripció:
 1. Nom i Cognom
 2. DNI
 3. Centre educatiu on s’està treballant actualment
 4. Correu electrònic