Itinerari narratiu 2: Albert Pijuan i Javier Guerrero – BooMBeta sota l’aixopluc del Grec

Dues passejades per la muntanya de Montjuïc que parteixen del barri de La Marina per acabar una d’elles als jardins de l’amfiteatre Grec i l’altra al Mercat de les Flors, passant pel MNAC. Es tracta de dos itineraris que conjuguen dues narratives: una d’autor, amb l’aliança de l’Oficina Barcelona Ciutat de la Literatura – UNESCO i una altra d’escènica, amb l’aliança del Festival Grec. 

Mariona Naudin, Javier Guerrero i Albert Pijuan ens proposen des de tres disciplines diferents -teatre performàtic, dansa i literatura- un exercici en moviment de memòria i de projecció col·lectiva sobre el barri de la Marina. Un tour teatral que arranca a la Marina i acaba a les fonts de Montjuïc. Una ruta virtual que lliga la cara oculta (i ocultada) d’una ciutat amb el seu aparador turístic més fastuós. Dues cares d’una ciutat que, irònicament, tristament, col·lideixen en una mateixa muntanya.

En aquesta passejada, la Marina és el material en brut per construir un discurs sobre el que ha estat el barri i el que no es va voler que fos, sobre el que és, el que podria haver estat i allò que podria ser. Una passejada que no deixa de ser un somiar desperts tots junts, i que, com en els somnis, la memòria personal, la història social, les pors i les esperances es fusionen en una sola vivència.

El pes del passat, i sobre tot dels prejudicis que la resta de la ciutat té sobre el barri, és una llosa de la qual tots els veïns volen desfer-se. Els tres artistes volen encarar-se a aquest passat i alhora convidar a mirar cap endavant: com imaginar un futur des d’aquest punt de partida pantanós sense obviar que, en l’actualitat, la Marina segueix tractant-se com l’abocador de les institucions incòmodes (centres de menors, presons) o directament il·legals (CIE, el complex Eduard Aunós).

Un recorregut per a somiadors fet sobre els elements primordials que conformen el barri: l’emoció i la sorpresa. Un recorregut que vol donar a conèixer l’esperit lluitador, supervivent, imaginatiu i esperançador d’un barri que la capital dels creuers i les borratxeres low cost ha volgut enterrar en la desmemòria.

ITINERARI NARRATIU 2  - informació pràctica

Itinerari 1: 15 de juliol

Recorregut des del barri de La Marina fins el teatre Grec amb el performer Javier Guerrero.

Horari de l’itinerari:

De 20h a 21h es realitzarà l’itinerari, que culminarà al Teatre Grec on es podrà veure a les 22h el concert ’Fermín Muguruza & Micaela Chalmeta Big Band’ (Grec Festival de Barcelona).

Punt de trobada: 19,45h a la Bodega Peña , Carrer l’Aviador Franco 15

* Es generarà una petita autopublicació format fanzine amb els textos/narratives sorgides dels itineraris que posteriorment a l’acció passarà a sumar-es al material registre del projecte BOMBETA i material al servei del barri. 

itinerario2

ALBERT PIJUAN

Nascut a Calafell l’any 1985, és llicenciat en Ciències Polítiques i en Filosofia. En teatre, ha escrit una quinzena de peces entre creacions pròpies i adaptacions. A banda de Catalunya, les seves obres s’han estrenat i publicat a Itàlia, Xile o Iraq. Actualment, és el dramaturg de la companyia LaminimaL Teatre. Les seves últimes obres són Apocalypse Uploaded (Fira Tàrrega 2016), l’adaptació de la novel·la El jugador, de Fiodor Dostoievski (Teatre Tantarantana 2017) i el monòleg Mort d’un pare vietnamita (projecte “Unjust Night”, Fucina Culturale Machiavelli, Verona 2017). En narrativa, ha publicat El franctirador (2014) Ramon Llull. Ara i aquí (2016) i Seguiràs el ritme del fantasma jamaicà (2017). Ha publicat relats curts en nombroses antologies i un llibre de poesia.  També ha traduït de l’anglès Evelyn Waugh, Howard Barker o Dalton Trumbo, entre d’altres.

JAVIER GUERRERO

Llicenciat en Humanitats per la Universitat d’Extremadura (2006) i Graduat en Interpretació de la dansa i coreografia pel Conservatori Superior de Dansa – Institut del Teatre (2016). Comença els seus estudis de dansa i composició a Madrid, a l’escola Carmen Senra, on a més a més rep una beca i hi realitza la formació professional durant tres anys. El 2012 crea Montón de paja & trigo, per desenvolupar les seves idees i traduir la seva manera d’entendre el món a través de procediments artístics, que no es limiten únicament al camp coreogràfic.

———————————————————————————–

BOMBETA compta amb la complicitat del Pla de Barris. Per a l’edició ‘estiu 2017’ compta específicament amb la complicitat de la Festa Major de La Marina, el Grec Festival de Barcelona i Barcelona Ciutat de la Literatura – UNESCO i es teixeix conjuntament amb la Taula de Memòria Històrica, les associacions del barri i els artistes residents del Graner.  Durant tres anys es realitzaran accions de manera regular i sota diferents aixoplucs i estructures col·laboradores.

pastillalogos_bombeta_210617

Deixa un comentari