Itinerari narratiu 1: Albert Pijuan i Mariona Naudin – BooMBeta sota l’aixopluc del Grec

Dues passejades per la muntanya de Montjuïc que parteixen del barri de La Marina per acabar una d’elles als jardins de l’amfiteatre Grec i l’altra al Mercat de les Flors, passant pel MNAC. Es tracta de dos itineraris que conjuguen dues narratives: una d’autor, amb l’aliança de l’Oficina Barcelona Ciutat de la Literatura – UNESCO i una altra d’escènica, amb l’aliança del Festival Grec. 

Mariona Naudin, Javier Guerrero i Albert Pijuan ens proposen des de tres disciplines diferents -teatre performàtic, dansa i literatura- un exercici en moviment de memòria i de projecció col·lectiva sobre el barri de la Marina. Un tour teatral que arranca a la Marina i acaba a les fonts de Montjuïc. Una ruta virtual que lliga la cara oculta (i ocultada) d’una ciutat amb el seu aparador turístic més fastuós. Dues cares d’una ciutat que, irònicament, tristament, col·lideixen en una mateixa muntanya.

En aquesta passejada, la Marina és el material en brut per construir un discurs sobre el que ha estat el barri i el que no es va voler que fos, sobre el que és, el que podria haver estat i allò que podria ser. Una passejada que no deixa de ser un somiar desperts tots junts, i que, com en els somnis, la memòria personal, la història social, les pors i les esperances es fusionen en una sola vivència.

El pes del passat, i sobre tot dels prejudicis que la resta de la ciutat té sobre el barri, és una llosa de la qual tots els veïns volen desfer-se. Els tres artistes volen encarar-se a aquest passat i alhora convidar a mirar cap endavant: com imaginar un futur des d’aquest punt de partida pantanós sense obviar que, en l’actualitat, la Marina segueix tractant-se com l’abocador de les institucions incòmodes (centres de menors, presons) o directament il·legals (CIE, el complex Eduard Aunós).

Un recorregut per a somiadors fet sobre els elements primordials que conformen el barri: l’emoció i la sorpresa. Un recorregut que vol donar a conèixer l’esperit lluitador, supervivent, imaginatiu i esperançador d’un barri que la capital dels creuers i les borratxeres low cost ha volgut enterrar en la desmemòria.

ITINERARIS NARRATIU 1  - informació pràctica

Itinerari 1: 11 de juliol

Recorregut des del barri de La Marin fins el Mercat de les Flors*

Horari de l’itinerari: De 18h a 19h es realitzarà l’itinerari, que culminarà al Mercat de les Flors on es podrà veure a les 20h l’espectacle ‘Habemus corpus’ (Grec Festival de Barcelona) que té una durada de 70 min.

Punt de trobada: 17’45h a la Masia Can Mestres

* Es generarà una petita autopublicació format fanzine amb els textos/narratives sorgides dels itineraris que posteriorment a l’acció passarà a sumar-es al material registre del projecte BOMBETA i material al servei del barri. 

55017064

ALBERT PIJUAN

Nascut a Calafell l’any 1985, és llicenciat en Ciències Polítiques i en Filosofia. En teatre, ha escrit una quinzena de peces entre creacions pròpies i adaptacions. A banda de Catalunya, les seves obres s’han estrenat i publicat a Itàlia, Xile o Iraq. Actualment, és el dramaturg de la companyia LaminimaL Teatre. Les seves últimes obres són Apocalypse Uploaded (Fira Tàrrega 2016), l’adaptació de la novel·la El jugador, de Fiodor Dostoievski (Teatre Tantarantana 2017) i el monòleg Mort d’un pare vietnamita (projecte “Unjust Night”, Fucina Culturale Machiavelli, Verona 2017). En narrativa, ha publicat El franctirador (2014) Ramon Llull. Ara i aquí (2016) i Seguiràs el ritme del fantasma jamaicà (2017). Ha publicat relats curts en nombroses antologies i un llibre de poesia.  També ha traduït de l’anglès Evelyn Waugh, Howard Barker o Dalton Trumbo, entre d’altres.

Mariona Naudin és intèrpret, creadora i directora escènica. S’ha format a Espanya, Argentina i Alemanya i és llicenciada en Interpretació de Gest (Institut del Teatre de Barcelona). Actualment compagina la seva feina artística amb estudis d’Antropologia Cultural a la Universitat de Barcelona.

MARIONA NAUDIN

Ha treballat per a coreògrafs i directors com Xavier Le Roy (Restrospectiva, de Xavier Le Roy. Fundació Tàpies 2012), Roger Bernat (Numax-Fagor-Plus, Internationales Bürgerbühnenfestival_Theater Freiburg) o Arantxa Martínez (The Present, Tanz im August, Berlin), entre d’altres. Tanmateix, ha desenvolupat treball en solitari i peces pròpies: VIP, homenaje a Severiano Naudin (Premi del Jurat a Festival 100º Berlin 2013, Hebbel am Ufer Theater), Una família balla (Festival TNT, 2015), Una família balla segona part (Antic Teatre, 2017), Kopfkino (Festival Sâlmon, Festival Escena Poblenou 2016). També forma part del col.lectiu Mos Maiorum, amb qui han creat l’obra de teatre documental  homònima que va ser estrenada amb gran èxit al TNT 2016. Durant l’any 2016 va ser artista resident  al Graner i actualment és membre del col.lectiu ARTAS, vinculat a l’espai de dansa i creació La Poderosa.

El seu treball és heterogeni i abraça diversos llenguatges: dansa, teatre documental, text, site-specific. Així mateix, les seves creacions es nodreixen de disciplines que també provenen de l’àmbit social com la història o l’antropologia. L’interès central de la seva recerca parteix de la voluntat de trobar un format ideal pel contingut, d’ inventar i construir nous dispositius que permetin materialitzar escènicament la necessitat primera, el contingut. En definitiva, trobar una manera pròpia i adequada per posar en escena el que hom necessita dir-li al món.

———————————————————————————–

BOMBETA compta amb la complicitat del Pla de Barris. Per a l’edició ‘estiu 2017’ compta específicament amb la complicitat de la Festa Major de La Marina, el Grec Festival de Barcelona i Barcelona Ciutat de la Literatura – UNESCO i es teixeix conjuntament amb la Taula de Memòria Històrica, les associacions del barri i els artistes residents del Graner.  Durant tres anys es realitzaran accions de manera regular i sota diferents aixoplucs i estructures col·laboradores.

pastillalogos_bombeta_210617

Els comentaris estan tancats.