Jornades "Territori(s), comunitat(s) i pràctiques artístiques" en el marc de la Biennal del Pensament 2020
Com passar de la participació en un projecte artístic a la col·laboració entre comunitats? Com repensar la idea de territori de forma coral perquè esdevingui un lloc comú? Com treballar amb cossos artístics per generar contextos relacionals d’experiència i pràctica cultural? Com passar del retorn social a l’afectació social? D’on sorgeix la necessitat d’una fàbrica de creació per impulsar accions col·lectives amb i per a la comunitat?
Són les preguntes que llança PRÀCTIQUES ARTÍSTIQUES EN RELACIÓ, tercera de les jornades de reflexió organitzades conjuntament per tres fàbriques de creació de la ciutat que emprenen un projecte comú per pensar reptes, desitjos i significats en l’àmbit de la creació comunitària: l’Ateneu Popular 9 Barris, La Central del Circ i Graner. Tres espais descentralitzats, perifèrics, que des dels marges de la ciutat desenvolupen pràctiques artístiques centrades en el cos i el moviment i treballen per obrir els processos al territori i generar propostes amb les comunitats properes.
Centrant-nos en l’àmbit de la creació artística comunitària, on el cos i el moviment són el centre del treball, proposem una jornada de reflexió per diferents temàtiques que la interpel·len. Una proposta vivencial, relacional, experiencial i participativa dirigida als agents que habiten i treballen amb aquestes realitats.
18 d’octubre de 10h a 14h
La jornada es desenvoluparà a partir de les següents activacions:
- 10h-11.15 peça escènica “Darrere de la muntanya” de nyamnyam
- 1.15h – 11.30h pausa-esmorzar
- 11.30- 13.30h taules de treball
- 13.30h – 14h posada en comú i cloenda
“Darrere de la muntanya” és la peça escènica que parteix del treball “A quatre potes” del col·lectiu nyamnyam, a partir d’un treball amb el barri de La Marina. Amb l’Imma Solé de l’Institut Montjuïc i diverses famílies del barri, els nyamnyam han transitat el barri, i acompanyats també de la Dianelis Diéguez, el Pedro Pineda, el Salva Sanchís i l’Anna Rovira han creat aquest dispositiu escènic: un espai d’acció de lliure circulació entre el públic i creadorxs, que indaga sobre l’aparició de la quotidianitat en el fet escènic.
Taula “arts en viu” amb nyamnyam i Imma Solé: Partint d’un concepte que fa al·lusió als processos dins i entre les comunitats, es planteja no una taula sinó uns bancs de treball. A partir del dispositiu presentat a la peça ‘Darrera la muntanya’, s’obrirà un diàleg i es compartirà de manera pràctica com les ‘arts en viu’ suposen un espai d’acció i reflexió.
Taula “escena expandida” amb Dianelis Diéguez, Aurora Bauzà i Pere Jou: La taula partirà de la necessitat de portar als espais convencionals les pràctiques més experimentals i genuïnes. Que la noció d’escena expandida sigui posar al centre les coses que no ho són. I per fer-ho, s’elaborarà un glossari nou que redefineixi totes aquestes qüestions.
Taula “pràctiques relacionals” amb Roger Bernat: Entenent el territori com aquell espai construït socialment i travessat per la mirada comunitària, s’abordaran diferents metodologies de treball que s’hi activen. Pràctiques que transversalitzen, que es situen entre les pràctiques corporals i les dinàmiques col·lectives.
Inscripció gratuïta (places limitades) AQUÍ
Infos pràctiques:
18 d’octubre de 10h a 14h
Al Graner (c/Jane Addams, 14-16) Com arribar-hi
Les Jornades “Territori(s), Comunitat(s) i Pràctiques artístiques” estan coorganitzades per les tres fàbriques de creació Ateneu Popular 9 Barris, La Central del Circ i Graner i s’emmarquen en la programació de la Biennal del Pensament 2020.
Imatge ©Matt Robinson
Tota la info de la Jornada Comunitat(s) a La Central del Circ del 16 d’octubre AQUÍ
Tota la info de la Jornada Territori(s) a l’Ateneu Popular 9 Barris del 17 d’octubre AQUÍ