Graner

› COL·LABORACIONS

PRO365/SISMO

Des del Festival Sismògraf s’ha iniciat projecte d’acompanyament a 10 professionals de la gestió escènica de Catalunya en l’àmbit de la dansa, les arts del moviment i la creació contemporània, que es desenvolupa durant tot el 2017. Aquest dispositiu, liderat per la directora del Festival Tena Busquets i coordinat per la gestora cultural Margarida Troguet, forma part de les línies d’acció del Pla d’Impuls a la Dansa nascut en el marc del Pla Integral de la Dansa a Catalunya i compta amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

PRO365/SISMO consta de quatre visites o situacions artístiques acompanyades de 4 apadrinaments professionals i d’un seguiment on-line dinamitzat per Troguet de l’activitat de dansa a Catalunya i a Europa a través d’articles, conferències, congressos, convocatòries, vídeos.

Els apadrinaments professionals aniran a càrrec del ballarí i coreògraf Quim Bigas, de la tècnica d’Arts Escèniques de Fira Tàrrega, Anna Giribet, de la directora del Centre de Creacio El Graner, Cristina Alonso i de la gestora cultural, Margarida Troguet, que acompanyaran el procés i lideraran cada una de les situacions, creant així un itinerari de treball concret per a cada trobada.

Per a la segona trobada del projecte, dins el marc del Sismògraf 2017 des del Graner hem generat aquest petit document sobre el concepte ‘residència’ per a que fos material de treball del grup PRO365/SISMO

SUPORT CREACIÓ FIRA TÀRREGA

A través d’aquest programa, la Fira té la voluntat explícita de dinamitzar i acompanyar els processos de creació artística que tinguin un ingredient clar de recerca i d’innovació en l’àmbit de les arts de carrer i la no-convencionalitat escènica, així com aquells que continguin elements de participació activa per part de la ciutadania.

Anualment es fa una selecció de projectes i s’acorda un pla de residències que integra el corpus de coproduccions de FiraTàrrega. L’estructura de l’organització es posa al servei dels creadors, que fan una estada de treball a Tàrrega per donar forma i recorregut als seus espectacles. La vocació internacionalitzadora de FiraTàrrega comporta que algunes d’aquestes propostes de creació vagin en la línia d’incentivar coproduccions transnacionals d’arts de carrer.

Un dels trets distintius del programa Suport a la Creació és precisament la voluntat d’apropar a la ciutadania de Tàrrega els processos de creació de les companyies seleccionades. El projecte ha esdevingut un programa d’activitats complementari a l’oferta cultural del municipi, oferint entre els mesos d’abril i setembre, un seguit d’assajos oberts a la població.

Dins d’aquest programa de Suport a la Creació s’hi inclouen els Laboratoris de Moviment, que són la línia d’actuació que FiraTàrrega i el Graner comparteixen en l’acompanyament d’artistes emergents que aposten per les peces de moviment en l’espai públic.

Laboratoris de moviment:

2017: La licuadora

2016: Diana Gadish, Quim Bigas

2015: Vero Cendoya

2014: Animal Religion

2013: Joan Català

CREATIVE MEETING POINT

Creative Meeting Point: Hong Kong x Barcelona, és un programa d’​​intercanvi de residènciesa d’artistes de dues setmanes de durada i que vol recolzar la investigació i el desenvolupament artístic.

En la seva tercera edició el Departament d’Arts Escèniques de West Kowloon Districte Cultural (WKCDA) ha dut a terme un programa d’intercanvi de resdiències amb el Mercat de les Flors – Graner sota el títol de Creative Meeting Point: Hong Kong x Barcelona. Els artistes que han viatjat a Barcelona durant aquestes dues setmanes han estat Mao Wei i Wong Pik Kei. Així, a finals de 2018 / principis de 2019 artistes espanyols viatjaran a Hong Kong.

Des del Graner hem col·laborat en aquest programa amb l’acollida del Mao Wei i la Wong Pik Kei que ha inclòs un descobriment del context local i un diàleg amb artistes i altres estructures del teixit cultural de Barcelona.

Ells mateixos us ho expliquen i trobareu més informació sobre el programa AQUÍ 

NIT DELS MUSEUS

Un centenar de museus, centres culturals i sales d’exposicions a Barcelona i la seva àrea metropolitana romanen oberts i amb entrada gratuïta entre les set de la tarda i la una de la matinada. A més de les habituals exposicions també s’hi realitzaen altres activitats culturals com concerts, obres de teatre, dansa i recitals de poesia. La Nit dels Museus es tracta d’una iniciativa del Consell Europeu i hi participen més de 4000 museus de 40 països europeus.

Amb ‘Creació & Museus’ la Nit posa el focus en les diverses propostes que han elaborat conjuntament les Fàbriques de Creació i 11 museus de la ciutat. Fruit d’aquesta col·laboració han sorgit tot un seguit de creacions artístiques originals que aporten un punt de vista diferent a l’hora de percebre i entendre el patrimoni o les col·leccions d’aquests museus. La Nit és una ocasió única per descobrir tant aquests projectes com els espais que els inspiren, amb accions per a tot tipus de públic dels artistes residents en aquests centres i que constitueixen la part més festiva de la Nit.

Creació&Museus representa un vincle consolidat que ens proporciona una nova mirada sobre els espais, però també sobre la història i la memòria, potenciant les emocions mitjançant les diferents sensibilitats de les diverses disciplines creatives.

El Graner ha col·laborat en la programació de La Nit dels Museus:

  • Blue Colored Sequence · Manuel Rodríguez · Nit dels Museus 2016 al MACBA
  • Avenida Paradise · Montón de Paja & Trigo · Nit dels Museus 2017 al Museu de Cultures del Món
  • Adorno · Vértebro · Nit dels Museus 2018 a La Virreina, Centre de la Imatge

Més info AQUÍ 

CONEXIÓN HEMISFERIO

Des del Graner participem en la coordinació acadèmica de la trobada ‘Conexión Hemisferio’.Encuentro para el Diálogo Creativo y Permanente entre Pares’ que va començar amb una primera acció del 5 al 8 de juny a Colòmbia. Es tracta d’una trobada que reuneix especialistes espanyols i colombians perquè dialoguin al voltant d’eixos temàtics com ara l’adaptació d’espais per a les arts, la gestió econòmica i financera, la captació de recursos, entre d’altres temes.

Aquest primer contacte es vadesenvolupar en el marc del Focus Espanya-Colòmbia 2018-2019, amb el suport d’AC /E, i vol ser un espai de diàleg entre 32 gestors culturals espanyols i colombians del sector públic i privat, amb el propòsit d’intercanviar experiències , així com promoure aliances i associacions que afavoreixin una major professionalització del sector de les arts vives de tots dos països.

Les memòries de la trobada es projectaran com un document clau per a coneixement i anàlisi de la institucionalitat, els artistes, els emprenedors, i els gestors d’ambdues nacions, en el qual s’hi trobaran reflexions i propostes al voltant dels grans desafiaments i oportunitats per a la gestió de les arts vives contemporànies.

Coordinació acadèmica: Cristina Alonso i Ángela Beltran.

Hi participen amb el suport d’AC / E:

Jordi Buxó, Teatro Kamikaze, Madrid
Maia Villot, de Tabakalera País Basc
Monica Pérez, Teatre Principal de Palma, Illes Balears
Paz Santa Cecilia, Festival Internacional de Artes
Escénicas, IDEM
Fernando Pérez, Dirección de Cultura del Gobierno de Navarra
Manuel Llanes, Teatro Central de Sevilla
Oriol Martí, Fira Tàrrega, Lleida
Fernando Garcia, Matadero
Mónica Carroquino, Casa Encendida, Madrid
Maria Acaso, Universidad Complutense de Madrid
Cristina Alonso. Graner, Barcelona.

CICLE DANSA ARA

La Fundació Catalunya – La Pedrera està al capdavant del cicle Dansa Ara de dansa contemporània en aquest espai tan singular. El Graner s’ha encarregat de l’assessorament de la programació del cicle del 2013 al 2016 (quatre edicions). Així mateix ha facilitat el creixement del cicle amb la incorporació de coproduccions per part de la Fundació en relació amb altres festivals com ara Sismògraf o Temporada Alta (setmana de programadors). En la programació del cicle s’hi troben creacions site-sepecifics, programes de creadors emergents, peces úniques de creadors consolidats i peces en procés de nous llenguatges.

Cicles Dansa Ara a La Pedrera:

2017: acompanyament coproducció Sònia Gómez i Festival Sismògraf.

2016: Manuel Rodríguez (coproducció Festival SÂLMON<), Lali Ayguadé/La Veronal, Mons Dansa, La Intrusa, Guillermo Weickert, Laila Tafur, Cora Panizza, Montón de Paja & Trigo.

2015: Àngels Margarit, Abast Elàstic, Roser López Espinosa (coproducció Festival SÂLMON<), Sol Picó, Zaida Torrego, Joaquín Collado, Raquel Gualtero.

2014: Lali Ayguadé, Big Bouncers, Roberto Oliván, Pere Faura (coproducció T.Alta, Modul-Dance), Daniel Fernández, Paloma Muñoz, Maria García Vera.

2013: Andrés Corchero, Thomas Noone, Emilio Gutiérrez, Roser López Espinosa, Maria Campos, Laila Tafur, Eulàlia Bergadà, Judith Argomí

Consulta els vídeos de cada cicle AQUÍ 

DIÀLEG AMB NAVE

Del 5 al 8 de març de 207 va tenir lloc per part de l’equip de gestió de l’espai  NAVE  a Xile una residència al Graner que ens va permetre dialogar, compartir i debatre sobre la relació entre els creadors i els centres de creació, possibles models de treball en el camp de l’acompanyament de l’artista, art i comunitat i d’altres temes d’interès. Una residència d’aquest tipus és molt enriquidora perquè ens qüestiona al propi equip de Graner i ens permet reflexionar a través del diàleg amb NAVE sobre el nostre propi funcionament. La residència va comptar amb sessions de treball amb diferents perfils vinculats al Graner (el propi equip, creadors residents, equip tècnic i professionals tècnics vinculats a projectes que s’han desenvolupat en residència tècnica al Graner, visites a altres espais de la ciutat i treball intern del propi equip  NAVE: Jonathan Inosztroza, Consuelo Laclaustra, Carmina Infante, Angie Vial, Javiera Peón-Veiga i María José Cifuentes).

La residència va comptar amb al suport de: Unidad de Asuntos Internacionales y Área Danza del Consejo Nacional de la Cultura y las Artes, Dirección de Asuntos Culturales del Ministerio de Relaciones Exteriores, la Embajada de Chile en Francia i la Comisión Nacional Chilena de Cooperación con la UNESCO.

Així durant el 2017, l’equip de NAVE de Santiago de Xile i el Graner van anar compartint les seves dinàmiques i funcionament (tècnic, administratiu i de comissariat) i van dur a terme intercanvis temporals entre els seus equips de gestió per compartir pràctiques en temps real.

Aquesta relació ha generat la incorporació d’una persona al nostre equip de producció durant el Festival SÂLMON< compartir formes i coneixements i assumir part del comissariat del SÂLMON<, concretament en la construcció del focus xilè que s’ha presentat en la 6a edició del festival.

Artistes implicats: Javiera Peón-Veiga i Maria Siebald.

Amb el suport de: AC/E i Programa d’Internacionalització de Fàbriques de Creació (ICUB)

Com a part del nostre diàleg amb NAVE el març vam acollir en residència les artistes Matilde Amigo i Loreto Caviedes, vinculades a l’estructura xilena.

BIDE (Barcelona International Dance Exchage)

El Graner ha col·laborat en dues edicions del BIDE Barcelona, acollint al seu espai les activitats del Barcelona International Dance Exchange (BIDE)  , que proporciona una plataforma per al treball en xarxa i l’intercanvi creatiu entre coreògrafs, ballarins i performers professionals. El BIDE proposa una forma de treball horitzontal, un espai per a conèixer-se i treballar plegats, trobar inspiració i possibles futures col·laboracions. L’interès de BIDE és la performance, la investigació i l’ensenyament. Els participants han de ser professionals i contar amb experiència en aquestes àrees. Amb aquesta finalitat, BIDE consta d’un esdeveniment principal que es realitza en el mes de Març i una sèrie d’esdeveniments posteriors anomenats post-BIDE que es despleguen durant l’any.

  • 2013 · Acollida al Graner del BIDE
  • 2014 · Acollida al Graner del BIDE