VIVIR DE RENTA (BÁSICA): PROFESIONES CREATIVAS Y PRECARIEDAD

Dins el passat cicle d’Art i Comunitat BooMBeta que es va dur a terme al Graner, dins el marc del Grec Festival de Barcelona el passat juliol’17, vam convidar Hans Laguna a compartir una xerrada i establir un diàleg amb els grup PEA (oberta al públic) sobre Renda Bàsica. Hans Laguna és un músic i productor resident a Barcelona. La seva obra abarca des de la cançó d’autor fins la música experimental, i ha dissenyat l’espai sonor de vàries produccions de teatre i dansa. Paral·lelament, Hans és sociòleg i escriu articles en diversos mitjans.

Aquí us deixem un article resultant d’aquella trobada i alguns enllaços d’interès que s’extreuen i contextualitzen amb l’article:

VIVIR DE RENTA (BÁSICA): PROFESIONES CREATIVAS Y PRECARIEDAD, POR HANS LAGUNA

Links de interés

http://www.redrentabasica.org/rb/

http://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/0038038516629917

https://www.aisge.es/media/multimedia/ficheros/638.pdf

http://www.lavanguardia.com/vida/20170202/413955486131/el-congreso-aprueba-la-subcomision-para-crear-el-estatuto-del-artista.html

Captura de pantalla 2017-11-22 a las 11.54.04

 

PEA en INTACTO

Eduardo Bonito, Sociedad Doctor Alonso, y Cristina Alonso, como integrantes del proyecto PEA (Proyecto de Expansión Artística) participarán en las JORNADAS PROFESIONALES: Estrategias desde los nuevos espacios culturales: tácticas de supervivencia en la transmodernidad, que se llevarán a cabo dentro del marco del Festival INTACTO de Vitoria Gasteiz los días 25-26 de noviembre.

“Desde una mirada compleja y expandida a la sostenibilidad de nuestros espacios intentaremos abordar tres aspectos clave: posicionamiento ante las crisis, lógicas irrenunciables y propuestas creativas desde lógicas multi/pluri/inter/trans, aprendiendo de organizaciones que podrían representarnos a todas. Veremos y discutiremos así nuevas formas de organización y de estructuración no jerárquica, de gobernanza y toma de decisiones, de comunicación y cobertura colaborativa, de formación, de incidencia y de circulación, conociendo diversos casos y dinámicas participativas, para repensar y diseñar nuestros marcos de acción desde una lectura adecuada de nuestro tiempo y espacio. La dinamización de las jornadas irá a cargo de Fernando García Barros, director de mARTadero, un proyecto integral y multidimensional para el desarrollo y la transformación social que opera en y desde Cochabamba (Bolivia) en red con otros centros culturales. mARTadero tiene vocación de prototipo y de foco irradiador de creatividad y mejoras para el entorno, y realiza para ello un amplio espectro de actividades, partiendo de la cooperación entre artistas organizada y estructurada en siete áreas de creación (artes visuales, letras, artes escénicas, diseño gráfico y arquitectónico, cine y video, música, interacción social), de unos principios claros de acción y de siete programas de desarrollo social a través del arte.”

La dinamización de las jornadas irá a cargo de Fernando García Barros, director de mARTadero, un proyecto integral y multidimensional para el desarrollo y la transformación social que opera en y desde Cochabamba (Bolivia) en red con otros centros culturales.

Así mismo, este encuentro de parte del equipo PEA incluirá una asesoría/análisis personalizada de Economia 4D de la gestión económica de cada uno de los artistas PEA para sociabilizarla conjuntamente con el resto del grupo PEA en el siguiente encuentro.

Captura de pantalla 2017-11-22 a las 11.30.36

ACCIÓ #3 PEA: Trobada a Pontós

PEA (Projectes d’expansió artística) – Acció 3

Després d’una primera Acció PEA, que va dur-se a terme al Mercat de les Flors en un format de tres dies de sessions de treball obertes, amb la particpació dels creadors que formen part del PEA i d’altres artistes i perfils vinculats al sector cultural i a un sector empresarial i on es va fer una aproximació al món de l’organització empresarial, el grup d’investigació PEA es va reunir a porta tancada per dialogar al voltant de les següents preguntes: qui som, en quin punt estem i què esperem del PEA.

Així mateix, Societat Doctor Alonso, Conde de Torrefiel, Aimar Pérez Galí, Bárbara Sánchez, Jorge Dutor i Guillem Mont de Palol van començar a definir el full de ruta de l’Acció 4 PEA que serà una trobada del grup en diàleg amb el festival DNA de Pamplona i el seu context.

Sofia Asencio ens explica en aquest vídeo sobre la trobada i sobre algunes de les reflexions i futures accions que en van sortir.

El PEA és un projecte innovador de newmanagement i cultura, que posa en diàleg les arts vives i la seva relació amb el mercat econòmic cultural, que compta amb el suport de Fundació Banc Sabadell.

Més info del PEA: AQUÍ

17972101_1343607419018679_890050700154011152_o

PEA #1 ‘Proyecto guisante’

La primera trobada del PEA ha tingut lloc els dies 26-28 de març i ha estat dirigida per Alfons Cornella*. Mitjançant sessions de treball de grups de 6 persones (cada grup té com a nucli un dels artistes o col·lectius seleccionats per formar part del PEA i d’altres perfils vinculats a la creació i / o a la innovació en un sentit ampli) s’ha dut a terme una formació en la metodologia Verne.

Aquesta metodologia, proposada per Alfons Cornella, ha estat el motor d’aquesta primera capacitació col·lectiva dins el PEA. Verne és un model que es defineix en base als objectius següents: crear cultura d’innovació, innovar des del model de negoci, organitzar cèl·lules d’innovació, desenvolupar prototips i llençar projectes, sempre des dels propis membres de l’organització, que analitzen la seva activitat i desenvolupen prototips per presentar als altres grups de treball i per avaluar-ne la seva sostenibilitat econòmica, en el cas que es concretin com a projectes.

Amb aquesta primera trobada PEA hem intentat obrir el propi projecte a altres creadors (convidats pels artistes seleccionats) i a altres perfils que puguin enriquir la trobada per la seva experiència professional, més vinculada a l’empresa i a la innovació en d’altres camps que no són els creatius. Creiem que una primera capacitació més vinculada a l’empresa pot ser un bon disparador per situar-nos a tots plegats en el diàleg entre cultura i mercat cultural, a vegades difícil.

*Infonomia és una empresa de serveis d’innovació per a les organitzacions i empreses que volen dur a terme un procés de transformació davant els nous reptes de la societat del segle XXI. Infonomia va ser fundada a Barcelona fa més de 20 anys i ha dut a terme més de 100 projectes d’innovació i ha movilitzat a milers de persones inquietets al llarg d’aquests anys mitjançant la seva plataforma de col.laboració Co-Society i acaba de llançar una nova proposta internacional amb seu a la nostra ciutat, Institute of Next.

Amb la participació de: Societat Doctor Alonso, Quim Bigas, Toni Mesa, Margot Boixarent, Elena Carmona, Bet Pueyo, Marisol Lopez, Isaac Guilera, Bárbara Sánchez, Rocio Guzmán, María Cabeza de Vaca, Laida Aidaz, Nuria Diaz, Margarita Troguet, Oriol Pastor, Sonia Mulero, Vicente Arlandís, Jorge Dutor y Guillem Mont de Palol, Cris Celada, Soren Evison, Florine Lindner, Sandra Navarro, Alex Pigem, Bernat Grau, Begoña Vega, El Conde de Torrefiel, Clara Abello, Joan Gay, Eduardo Bonito, Marc Segarra, Javier Guerrero, Veronica Valentini, Armand Vilanova, Maria de Miguel, Laida Azkona, Aimar Pérez Galí, Isabel Bassas, Joan Pérez, Isabel Ferreira, Penélope Spyroponcon, Cristina Alonso, Oriol Pujoldevall, Leire Aranzasti, Jaime Conde Salazar, Alfons Cornella i Mònica d’Infonomia.

En aquesta primera sessió del PEA s’ha elaborat entre tots el següent mapa conceptural a partir de l’afirmació       M’AGRADARIA PODER…

IMG_7684

Captura de pantalla 2017-04-11 a las 12.39.51

PEA (projecte d’expansió artística)

El PEA és un projecte pilot que posa en diàleg cultura, innovació i empresa, amb l’objectiu de desenvolupar models organitzatius i mètodes de col·laboració eficaços i respectuosos amb la creació artística. El PEA proposa assessorament i un disseny conjunt d’accions enfocades a la recerca i la creació d’una relació justa entre els agents culturals, tant a nivell nacional com internacional, centrada en el newmanagement. 

És molt freqüent que alguns artistes es trobin amb dificultats serioses per posar en circulació la seva feina i per poder establir una relació econòmica justa amb l’entorn en el qual es desenvolupa la seva tasca. Fins i tot propostes de gran valor artístic no aconsegueixen accedir ni als circuits professionales ni a un número d’espectadors que estigui d’acord amb la inversió humana i econòmica d’un projecte. Aquesta situació posa de manifest la necessitat de desenvolupar models organitzatius i mètodes de col·laboració que respectin les diferents maneres específiques de la creació artística i que, a la vegada, aconsegueixin ser eficaces en un sector tan complicat com és el de la cultura. Per aquest motiu, el Graner-Mercat de les Flors, amb el suport de la Fundació Banc Sabadell, engeguen aquest projecte pilot pioner, que posa el focus en la viabilitat del diàleg entre les arts vives i la rentabilitat econòmica i l’organització empresarial.

El PEA (després d’una convocatòria oberta) arrenca amb 5 creadors/cies que formaran part durant dos anys d’aquest programa d’investigació transdisciplinar, que neix amb l’objectiu de generar recursos organitzatius adaptats a les necessitats artístiques i a relacions eficaces amb el mercat de la cultura.  Al llarg d’aquest període es desenvoluparan de manera específica els diferents plans individuals d’expansió artística dels artistes, col·lectius o agrupacions seleccionades, que seran assessorats i acompanyats per un equip d’experts amb els quals dissenyaran accions concretes per millorar la relació amb el seu entorn econòmic i cultural. El PEA però, també s’obre al sector i oferirà part de la seva formació en format obert i generarà una sèrie de recursos i continguts que seran accessibles en format digital.

El PEA és un projecte innovador de newmanagement i cultura, que posa en diàleg les arts vives i la seva relació amb el mercat econòmic cultural. 

Els cinc artistes que han estat seleccionats per formar part d’aquest primer PEA són: Societat Doctor Alonso, Aimar Pérez Galí, Bárbara Sánchez, Jorge Dutor i Guillem Mon de Palol i El Conde de Torrefiel.

DESCARREGA’T EL DOSSIER DEL PEA AQUÍ

DESCARREGA’T EL MAPA CONCEPTURAL DEL PEA AQUÍ

Captura de pantalla 2017-04-11 a las 12.39.39

RESOLUCIÓ CONVOCATÒRIA PEA

Segons la convocatòria oberta PEA, publicada el 5 de desembre de 2016, s’obrien 4 places per a artistes, col·lectius o agrupacions dedicades a les arts que volguessin formar part d’aquest projecte pilot durant dos anys.

Dimecres passat, dia 25 de gener, la comissió de valoració es va reunir per seleccionar els participants d’entre 18 sol·licituds rebudes. La comissió de valoració i selecció ha estat formada per: • Alfons Cornella (Infonomia) • Jaime Conde-Salazar (Teòric, dramaturg i artista) • Eduardo Bonito (Codirector del Festival Panorama de Río, comissari independent i artista) • Nuria Díaz (Ex-professora d’Elisava i artista) • Sonia Mulero (Fundació Banc Sabadell) • Cristina Alonso (coordinadora del Graner) • Àngels Margarit (directora del Mercat de les Flors).

Més info sobre la comissió aquí: COMISSIÓ_PEA

Després d’una jornada intensa de valoració, la comissió ha decidit:

- seleccionar cinc participants, un més del que es deia a la convocatòria

- que alguns dels recursos de formació per als seleccionats estiguin disponibles i s’obrin a tots els sol·licitants

Així, la primera edició del Programa d’Expansió Artística comptarà amb:

1 – Aimar Pérez Galí

2 – Societat Doctor Alonso

3 – El Conde de Torrefiel

4 – Bárbara Sánchez

5 – Jorge Dutor i Guillem Mont de Palol

16178812_1260517010661054_4986555901332478915_o

Captura de pantalla 2017-01-31 a la(s) 13.34.43

PLA D’EXPANSIÓ ARTÍSTICA

Amb l’objectiu de desenvolupar models organitzatius i mètodes de col·laboració eficaços i respectuosos amb la creació artística, neix el projecte pilot pràctic PEA. El projecte planteja 4 plans individuals d’expansió artística (PIEA) en els quals 4 artistes, col·lectius o agrupacions seleccionats residents a l’Estat Espanyol i amb una trajectòria i una circulació d’obres rellevant i contrastada formin part d’un programa d’investigació transdisciplinar.

El PEA proposa assessorament i un disseny conjunt d’accions enfocades a la recerca i la creació d’una relació justa entre els agents culturals tant a nivell nacional com internacional, centrada en el newmanagement. Aquest projecte té una durada de dos anys i requereix d’una implicació basada en la participació en sessions d’investigació, sociabilització, capacitació, disseny de projectes propis i de continguts i metodologies.

El Mercat de les Flors-Graner, amb el suport de Fundació Banc Sabadell i la col·laboració de l’Ajuntament de Barcelona, el Ministeri de Cultura i la Generalitat de Catalunya, possibiliten aquest programa pilot amb la voluntat de capacitar als artistes, consolidar la seva feina, aconseguir les eines necessàries per fer-ho possible i promoure el desenvolupament econòmic de la cultura, a partir de 7 principis bàsics: innovació, investigació, experimentació, rigor conceptual i formal, intercanvi i emancipació organitzativa.

BASES DE LA CONVOCATÒRIA PEA