Graner

› FESTIVAL SÂLMON<

FESTIVAL SÂLMON<

És difícil definir un festival de creació d’arts molt vives, quasi fins el mateix moment en que esdevé. SÂLMON< és un festival de creació en clau contemporània, que treballa des de la confiança. El Graner ha estat al capdavant del Festival durant les seves 6 primeres edicions i com a impulsor en la seva 7a edició, que l’ha consolidat com el Festival d’Arts Vives de la Barcelona. Com a co-curador i impulsor del festival, el Graner ha treballat en una edició mediadia amb La Poderosa, Antic Teatre, Mercat de les Flors i La Caldera per fer visibles relacions de mig i llarg recorregut amb els creadors del seu context més pròxim. Dins la programació del SÂLMON< doncs hi trobeu propostes escèniques d’habitants del Graner, però no només d’ells, també de creadors relacionats amb altres estructures de la ciutat, amb creadors internacionals i amb creadors liminars que treballen en àmbits expandits d’eduació, mediació artística i comunitat. El SÂLMON< sovint es defineix amb la frase ‘ Moviment i més’ ja que també incorpora altres accions i derives, perquè pensem que, abans de res un festival és una oportunitat per a la trobada, de maneres i en espais múltiples, per això apostem per una programació que s’expandeix fora del “teatre”. A aquesta frase de “Moviment i més” a partir d’ara hi hem de sumar la frase “Més veus i més decisions compartides”, perquè el SÂLMON< muta i busca una manera de fer-se que ens porti a maneres de compartir diferents, per això SÂLMON< Festival es troba cada vegada més proper a ser un espai conjunt amb la col·laboració de l’ecosistema artístic que nodreix i acull la ciutat de Barcelona.

www.salmon-dance.com

 

 

FESTIVAL SÂLMON< 20

8ª edició del Festival Sâlmon< del 30 de gener al 16 de febrer de 2020.

> AQUELL LLOC <
A vegades, quan tot sembla molt embolicat, quan la realitat s’intensifica, ajuda prendre una mica de distància. Separar-nos de l’ull de l’huracà, no tant per eludir responsabilitats sinó per tenir una percepció més àmplia de les coses. De lluny, l’entorn immediat pren una escala raonable i es fa més fàcil entendre les relacions, els compromisos, els fluxos, els moviments, els desitjos… que formen l’escena. En definitiva: amb distància es pot tenir una visió més encertada del paisatge on som.
En aquest moment és quan l’observació es pot apropar a la contemplació i, en
conseqüència, s’obre la possibilitat d’entendre no només el que es veu sinó també des d’on ho estem mirant.
Sabem que només cal un petit moviment perquè la perspectiva canviï. Però si finalment tot depèn del punt de vista, sempre ens podem preguntar on decidim plantar els nostres peus i on col·loquem els nostres cossos per entendre el que som i el lloc que ocupem.
És cert que en un moment tan especial com el que estem vivint ens veiem obligades a relacionar-nos cada dia amb tot tipus de forces que s’entesten a col·locar-nos en llocs que no són els que hem escollit i a fer-nos veure paisatges que no són precisament els que més ens emocionen i interessen. Per sort, per molt que vulguin, mai totes veurem les coses de la mateixa manera. Això no vol dir que l’acord sigui utòpic i que estiguem condemnades a no entendre’ns; tot el contrari: l’equilibri és possible justament perquè el paisatge té relleu i diversitat, i els cims compensen els avencs.
Per això potser, ara més que mai, és necessari fixar-nos bé en el lloc on posem els
nostres peus i ser conscients de la posició que adoptem per relacionar-nos amb el món i amb els altres. Tot té una conseqüència i, certament, un cos conscient de la seva presència i de l’espai que ocupa, un cos que exerceix la seva autonomia i independència produeix una realitat en la qual tenen lloc tant la bellesa com l’esperança.

EN LA SEVA 8A EDICIÓ:

 • Un festival d’arts vives multivocal que dialoga i posa en valor els espais
  que ja habitualment programen i acompanyen artistes i propostes d’arts
  vives, i alhora intenta obrir-se a d’altres programacions més hibrides.
 • L’experimentació, la investigació i el valor del procés són peces clau
  del festival, amb una clara voluntat de reduir la distància entre artistes,
  agents i espectadors. La Bacanal n’és la concreció, on a partir de la
  investigació i la pràctica, busca la resonància entre cultura – educació –
  comunitat, apostant per un públic intergeneracional.
 • És un festival que no es centra en la mercantilització d’obres artístiques
  sinó en la transmissió de continguts i de maneres de fer.
 • Per primera vegada s’incorporen en aquest diàleg de festival de ciutat el
  Teatre Lliure i La Capella com a còmplices dins la programació expandida
  del programa.
 • Pel festival transitaran altres projectes vinculats a les arts vives, la
  mediació i l’acompanyament a la creació com ara la jornada professional
  internacional el 8 i 9 de febrer a La Caldera, la visita de PERMEA,
  Stalkers, PRO365 i BARYOLA, entre altres.

www.salmon-dance.com

FESTIVAL SÂLMON< 19

Una 7ª edició (22 de gener – 10 de febrer de 2019) que va consolidar el SÂLMON< com el Festival d’arts vives de Barcelona.

Aquesta consolidació com el Festival d’Arts Vives de Barcelona fou gràcies al paper destacat de l’Ajuntament de Barcelona, amb una implicació i aposta que es va intensificar respecte edicions anteriors i a l’impuls del Mercat de les Flors, el Graner i Fabra i Coats- Fàbrica de Creació.

La programació d’aquesta 7a edició es va expandir per 13 espais de la ciutat per poder representar una cartografia de l’ecosistema cultural de Barcelona, recolzar propostes d’autor i, entre totes, configurar un Festival SÂLMON< més obert i col·lectiu.

El Festival SÂLMON< promou la trobada entre comunitats diferents, com són els artistes, el públic i els professionals. D’aquesta manera en aquesta edició posarem l’accent en els creadors locals, sense oblidar la realitat estatal i internacional, amb l’objectiu de centrar la mirada en l’experimentació, la investigació en les arts vives contemporànies i en el binomi art i educació i amb la transformació social a través de la cultura com a horitzó.

En la seva 7a edició el SÂLMON< ha estat:

 • Un festival centrat en l’experimentació , la investigació i que posa el valor en el procés.
 • Un festival on la distància entre actors-productors-consumidors es fa menys distant.
 • Un festival que no es centra en la mercantilització d’obres artístiques sinó en la transmissió de continguts i d’una manera de fer.
 • Un festival que muta de forma i contingut, tant a nivell artístic com a nivell organitzatiu, cada dues edicions.

 www.salmon-dance.com

FESTIVAL SÂLMON< 18

El Festival SÂLMON< Moviment i més arriba a la seva 6a edició del 8 al 25 de febrer de 2018. Aquesta sisena edició suposa un tancament de cicle després de dues etapes del Festival: una primera vinculada a l’escena emergent europea i al projecte de mobilitat artística europeu Modul-Dance i una segona, que tanquem enguany, vinculada a l’escena d’arts vives local amb un ull posat a Iberoamèrica, arribant a la consolidació d’un festival que dialoga amb diferents espais de la ciutat i que va assolir una ocupació en la seva darrera edició del 83,53%.

El SÂLMON< es troba davant del que vindrà. Aquests sis anys formen un tot d’experiències úniques i profundament irrepetibles, que van més enllà del model de festival en voga que actualment es repeteix a qualsevol ciutat del món i que mercantilitza la tasca de les artistes. El SÂLMON< s’ha construït pensant tant en els punts d’arribada com en les trajectòries, tant en les obres com en els camins que fan que s’hi arribi. A partir d’aquí, el SÂLMON< inicia un període de transformació en el qual entraran en escena nous agents i es definiran nous contextos, els quals desconeixem a dia d’avui.

En aquesta 6a edició seguim recolzant l’escena d’arts vives local amb 4 coproduccions i apostem per una programació més comunitària que mai amb una inauguració amb 100 persones en escena i en col·laboració amb el programa ART i PART de l’Ajuntament de Barcelona. Així mateix el SÂLMON< 18 vol afectar la ciutat des de múltiples capes i ressonàncies, per això inclou accions a Instituts de Secundària, la col·laboració amb Ràdio Nikosia o un dia sencer de programació gratuïta a Fabra i Coats – Fàbrica de Creació.

D’altra banda no oblidem donar visibilitat a l’artista en tota la seva amplitud creativa, per això incloem processos, pràctiques i accions artístiques que van més enllà de la proposta escènica. També fruït de voler ser un festival obert, dialogant i col·laboratiu hem comptat amb el coreògraf Javier Vaquero, l’espai NAVE de Xile i el col·lectiu Compartir dóna gustet com a companys de comissariats compartits, que obren i enriqueixen la programació del Festival. Els programadors i les accions de capacitació també tenen el seu lloc al SÂLMON< 18 amb l’Atelier internacional EDN (European Dancehouse Network) per a professionals i altres propostes per generar espais de diàleg i de complicitat entre creadors i el teixit de programadors afins a la filosofia i al tipus de programació del Festival.

Consolidem la nostra relació amb l’escena local, estretament relacionada amb el dia a dia dels habitants del Graner, mantenim la nostra complicitat amb Iberoamèrica i ampliem el nostre diàleg amb la ciutat, els seus espais i els contextos artístics i professionals que s’hi emmarquen.

FESTIVAL SÂLMON< 16

Podríem intentar fer-te veure que en realitat el SÂLMON< no és un festival com d’altres i que, per això, la cosa s’està fent. Però, igual que molts altres, el SÂLMON< està pensat com una sèrie d’esdeveniments successius concentrats en un període de temps curt. Podríem esforçar-nos per explicar-te que hem provat altres maneres de fer, que estem explorant maneres de treballar juntes i de pensar-nos en la nostra col·lectivitat i individualitat. Però, evidentment, hi ha moltes altres persones al món que intenten fer el mateix.

Fins i tot podríem inventar-nos un gran discurs i recórrer a les paraules de moda de la temporada per demostrar-te que estem a l’última i que estem compromeses radicalment amb l’actualitat. Però, en realitat, hi ha gent que té les coses molt més clares i que ja està dient les paraules que cal dir d’una manera més rotunda i més bonica.

Si som sinceres, tot això serien maneres d’intentar seduir-te perquè creguis que, en realitat, el SÂLMON< és una oportunitat única i molt especial que no et pots perdre, que hi podràs veure coses meravelloses, que les artistes són genials…

Però, per què diem que està sense acabar? Perquè t’hem trobat molt a faltar durant aquests mesos de preparació i el que ens ha permès fer tota aquesta feina ha estat la possibilitat de la teva presència. Volem veure’t, necessitem que el teu cos ens acompanyi. Nosaltres i cadascuna de les artistes t’estem esperant concretament a tu.

Aquest esforç només té sentit si tu hi véns
Hi véns?

FESTIVAL SÂLMON< 5a edició DEL 24 DE NOV. AL 4 DE DES. 2016

FESTIVAL SÂLMON< 15

Si la tasca dels artistes és important avui dia és perquè les seves propostes tenen el poder de desbordar-se, de sortir d’elles mateixes i establir un diàleg directe amb allò que ens envolta. Una obra és, sobretot, una invitació viva a imaginar possibilitats d’entendre el món on vivim i a desbordar els límits d’allò que coneixem. Més enllà de l’edifici, el TEATRE ha esdevingut un lloc de trobada i d’intercanvi d’idees i imatges al voltant del que som i d’allò que podem arribar a ser.

Les persones que assumim la posició d’espectadors, som en molts sentits còmplices d’allò que proposen els artistes. La nostra presència i també la nostra experiència són part essencial d’una obra. Com a espectadors tenim una responsabilitat ineludible, la d’ESTAR PRESENTS. Sense el nostre sentiment i els nostre raonaments, les obres no existirien o es quedarien aïllades i inertes.

Després d’un any de col·laboració i diàleg amb les artistes i els seus projectes, des del Graner hem elaborat un programa que inclou maneres molt diferents d’entendre el món i la dansa.

Totes aquestes mirades formen el paisatge que trobareu en aquest programa, amb una atenció molt especial a Llatinoamèrica.

Durant dues setmanes hi haurà les presentacions i, poc a poc, esperem que sorgeixi una constel·lació rica i complexa d’experiències compartides entre els artistes i les persones que decideixin acompanyar-los. I a tu, espectador, lector que ens llegeixes, esperem trobar-t’hi.

FESTIVAL SÂLMON< 14

La programació d’aquest festival permet veure els treballs més recents d’alguns dels residents de la fàbrica de creació el Graner i, en la seva tercera edició, SÂLMON< Festival es consolida com una finestra a creadors locals amb una mirada diferencial al voltant del llenguatge del moviment. Entre d’altres presentem els nous treballs de Manuel Rodríguez, Aimar Pérez Galí o Albert Quesada.

Enguany es tanca també una etapa que fins ara vinculava la programació internacional a modul-dance, un projecte europeu de quatre anys de durada que ha facilitat la mobilitat de cinquanta artistes entre 18 cases de dansa europees. Durant aquest temps el Graner ha acollit en residència a més d’una dotzena d’artistes internacionals associats al projecte europeu. Aquest any seran presents Jefta van Dinther, Tânia Carvalho i Mala Kline, així com també les dues companyies catalanes escollides dins el projecte modul-dance: loscorderos.sc i La Veronal.

En paral·lel, el festival acull durant quatre dies la conferència de cloenda d’aquest projecte, que reunirà a Barcelona artistes internacionals i als directors de les principals cases de dansa europees. Una trobada que explora diferents metodologies de treball i aproximacions a la dansa i la creació contemporània.

SÂLMON< Festival aposta pel talent i dóna suport a creadors que estan a la recerca d’un llenguatge personal, deu dies de programació que ofereixen una visió panoràmica de la creació contemporània local relacionada amb el llenguatge del moviment, des de punts de partida molt dispars, estètiques i llenguatges diferents.
SÂLMON< Festival és una invitació a l’intercanvi, l’acció i la reflexió que pren el moviment com a punt de referència. Deu dies per establir un diàleg entre artistes, professionals i públic, amb una programació que combina espectacles, laboratoris, xerrades, improvisacions i tallers.

FESTIVAL SÂLMON< 13

Una mirada cap als creadors locals i internacionals en el marc de les residències artístiques que ofereix el centre de creació el Graner i del projecte europeu modul-dance, liderat pel Mercat i del qual hi formen part altres 19 cases de dansa. Dues setmanes d’una programació intensa amb diferents formats i distintes aproximacions al cos i al moviment.

Artistes què repeteixen al SÂLMON> d’aquest any: Umma Umma Dance, que ens ensenyarà un avanç del seu nou treball, i Lali Ayguadé, que ha realitzat una col•laboració amb Marcos Morau /La Veronal. Combinarem l’acompanyament i suport a artistes de la passada edició amb el treball dels nous residents, amb creadors tan interessants com El Conde de Torrefiel, Diego Anido i Sebastián García Ferro.

El festival ens permet fer una mirada a la creació internacional vinculada al projecte modul-dance. The Loose Collective obre el festival amb un concert-performance sobre l’Antic Testament, una mirada als creadors austríacs. Altres artistes que han estat en residència al Graner durant la creació dels seus espectacles es presentaran durant el SÂLMON>: Alessandro Sciarroni, Eugénie Rebetez, Patricia Apergi (Aerites Dance Company) i Jurij Konjar amb Martin Kilvady, membre del col•lectiu Les Slovaks.

El treball del Graner en xarxa ens permet presentar artistes vinculats a altres espais de creació. Aquest any hem convidat al coreògraf Guy Nader, amb una peça fruit de la col•laboració amb Mickael Marso i un altre treball amb Maria Campos. També Sònia Gómez ens presenta en aquesta ocasió un procés de recerca que està realitzant amb la coreògrafa anglesa Lucy Suggate.

FESTIVAL SÂLMON< 2012

SÂLMON< ofereix una programació de dues setmanes on presentem artistes que han estat seleccionats pel projecte modul-dance, liderat pel Mercat de les Flors. Artistes que han seguit els diferents mòduls oferts dins del projecte -com ara recerca, residència i producció- per diferents països membres. El Graner actua com agent articulador de modul-dance mitjançant les residències artístiques que ofereix i les Cartes Blanques; aquestes són petites finestres de treball a nivell internacional, ofertes a artistes catalans i nacionals per tal d’establir lligams amb altres espais de creació i generar sinèrgies artístiques.

També participen de SÂLMON< aquells artistes que han pogut desenvolupar un procés de residència al Graner i han estat seleccionats pels comissaris del Festival.

SÂLMON< es presenta com un espai de visionat, trobada i descoberta entre públic, artistes i gent amb curiositat per veure diferents aproximacions al moviment i la dansa dins d’un context europeu i particular al mateix temps. SÂLMON< s’articula també com un espai motor a la ciutat entre els artistes que venen al festival i els artistes del territori amb l’organització de trobades per parlar, intercanviar informació i experiències al voltant de la mobilitat artística. Una nova cita a la ciutat, un festival de continuïtat anual pel públic per tal de visionar i acompanyar els treballs d’artistes dintre d’un marc europeu i participatiu.