Graner

› Residències

Presentació

Soc intèrpret, creadora i investigadora escènica. M’he format a Espanya, Alemanya i l’Argentina i soc llicenciada en teatre gestual per l’Institut del Teatre de Barcelona. He treballat com a intèrpret per a directors i coreògrafs, però també desenvolupo el meu treball en solitari com a creadora independent. VIP, homenatge a Severiano Naudin, va guanyar el 2012 el Premi del Jurat del Festival 100è Berlin. Altres de les meves propostes com a creadora són Pienso casa, digo silla (2019), Mos Maiorum (2016), Kopfkino (2016) i Una família balla (2015). Actualment, formo part de la companyia de teatre documental Mos Maiorum (companyia resident al Teatre Lliure) i de la companyia de dansa-teatre Las Detectives. Soc artista associada al Graner i estudio Antropologia Cultural a la Universitat de Barcelona. Compagino el meu treball de creació amb l’educació artística i la interpretació.

Projectes en residència al Graner

El treball que estic desenvolupant al Graner durant aquests dos anys de residència abraça diversos àmbits: la creació, la investigació i l’educació.

El 2019 realitzaré un treball de creació escènica sota el segell de la Cia Los Detectives (María García Vera i Marina Colomina amb la col.laboració d’Amaranta Velarde): una peça escènica que té com a títiol provisional Las cosas se rompen la gente se muere i que investiga els cossos femenins de les dones de la baixa edat mitjana i més concretament de les místiques medievals posant especial interès en les seves experiències visionaries. Aquesta peça compta amb el suport de Festival Grec- Antic Teatre, La Caldera i Festival Sâlmon-Graner i es va estrenar al Grec 2019.

https://lasdetectives.com/

Durant el curs 2018-19 vaig estar conduint una proposta d’arts vives a l’aula a l’IES Montjuïc com a part del programa educatiu del Graner amb joves del barri.

De cara a 2020, planejo diversos treballs de creació: una peça de teatre documental amb la Cia Mos Maiorum (cia. resident al Teatre Lliure) i una peça en solitari per a públic adolescent. En l’àmbit educatiu em proposo iniciar un projecte comunitari de creació amb joves del barri de la Marina que pugui tenir continuïtat i que obri el Graner a aquest col.lectiu.

https://www.mosmaiorum.info

 

 

 

"Pienso casa, digo silla" - procés de creació

Notes dels assajos:

“Amaranta coge el capirote. Se lo pone. Hace algún sonido, como una consonante. Se va moviendo por el espacio. Mueve brazos. El sonido se va convirtiendo en latín. Sube la escalera donde estaba María. Mariona en la pared acaba de terminar el texto de la montaña. Se engancha toda en la pared y después avanza como un gusano. Empieza a blasfemar de manera sutil. Después camina de rodillas como en éxtasis. María sube a la escalera y se cuelga medio cuerpo colgando por el otro lado, el culo al aire. Empieza a darse cachetes un buen rato. Después hace equilibrio poniéndose horizontal paralela al suelo. Después se deja caer colgando y parece que le duele ese ir cayendo hacia el suelo con todo el peso en la escalera. Después se sienta enganchando el pubis a la escalera una pierna a cada lado estirada.”

Bibliografia:

*fotografies d’assaig d’Anna Fàbrega

Pienso casa, digo silla és la continuació del nostre últim treball conjunt Kopfkino, on encarnàvem cossos cinematogràfics femenins per a qüestionar la influència de la ficció en la construcció de la nostra identitat. En aquesta ocasió ens centrem en les experiències de les visionàries de l’Edat Mitjana per a confrontar-nos amb el que significa la creença en el nostre món dessacralitzat.

Què és l’experiència visionaria i com es podria traduir en el món contemporani? En aquesta era de les imatges mortes, quin valor té la imaginació?
El nostre treball gira al voltant del potencial de la fe i de l’entrega total per tal de disparar la ment de l’espectador. Visions profètiques, hipnosis catàrtiques, danses anacròniques, cançons del més enllà…Mirem al passat per a recuperar quelcom que hem perdut en aquest temps pòstum que és el nostre present.

“Pienso casa, digo silla” és una proposta de l’Antic Teatre amb el suport del Grec 2019 Festival de Barcelona.

Més info 

Aula Performativa a l'Institut Montjuïc

L’artista associada al Graner Mariona Naudin ha estat l’encarregada de dur a terme l’Aula Performativa del segon trimestre del curs 18-19 mb l’alumnat de 1r i 2n d’ESO de l’IES Montjuïc.

“Tot comença amb un rectangle dibuixat al terra. La Mariona arriba el primer dia, i sense dir res delimita l’espai amb aquest rectangle mentre juguen distrets dispersats pel gimnàs.

Poc a poc comencen a adonar-se’n: la Mariona és una nova cara per a elles i ells. S’aturen, observen i per uns moments fan silenci, estan atents i atentes, la novetat i l’acció silenciosa els manté expectants. Es trenca el silenci: la Mariona els demana que ocupin l’espai que hi ha dins del rectangle, i així comença tot, així comencen unes sessions on l’espai delimitat és el puntal de seguretat d’una reconstrucció dels cossos. I és aquí on la Mariona incideix i aprofunditza, a cada sessió s’esforça perquè aquests cossos es trobin, s’activin, s’autoconeixin i perdin vergonyes, s’apropin entre sí i s’escoltin, es visquin. La massa que camina dins del rectangle ara està guiada per un nou paràmetre: quan algú s’atura la resta ha de parar, d’aquí s’intueix un treball d’escolta entre el grup.

Qui observa silenciosament des de fora veu com dia a dia aquests cossos es transformen, es reciclen, cada dia estan més vius. El rectangle que delimita l’espai segueix allà des del primer dia però cada cop els seus límits son menys accentuats, més difusos. Això vol dir que anem per bon camí? Segurament sí.”

Laboratori escènic per a joves

Laboratori escènic gratuït per a persones de 16 a 20 anys

al voltant de les preguntes: Què és una turba? Què pot fer un cos i què poden fer molts cossos? Quina és la revolució del futur?

Un espai de creació on obrir el propi imaginari per a materialitzar-lo escènicament, un espai on experimentar en col.lectiu aportant idees i inquietuts pròpies; un lloc on provar coses, on l’error no és el final sinó el principi, on l’accident és un element potenciador. Es treballarà des de les inquietuts i les necessitats de les participants a través de pràctiques escèniques, coreogràfiques i de materials literaris i audiovisuals. També es posarà el focus en aspectes de l’actualitat que ens intepel.len.

Cada dimecres de 18h a 21h (inici tardor 2020) al Graner (Carrer Jane Addams, 14) i a l’Espai Química (c/de la Química, 2)

No fer res

NO FER RES. Converses improductives al paradís

Aquest és un projecte d’experimentació a cavall entre la botànica i les arts vives, un diàleg entre Ventura Garriga i Mariona Naudin amb la col.laboració d’Odil Bright, que té com a objectiu transitar precisament aquesta trobada entre dos móns que normalment trobem aïllats l’un de l’altre. El seu títol, No fer res , respon a una pregunta que fa temps que ens ronda pel cap de formes diverses.

Ventura Garriga porta anys intentant entendre si és possible no fer res; Mariona Naudin no ha parat de produir peces escèniques des de 2012 i fa temps que es pregunta si té gaire sentit seguir obeïnt als ritmes trepidants del mercat cultural. Per a abordar aquesta qüestió ens ubiquem a l’Antic Jardí Botànic per a submergir-nos en el món de les plantes i per a posar en crisi la noció de temps i productivitat.

La intenció és generar preguntes, circuits de pensament genuins que sorgeixin de la trobada entre nosaltres en aquest espai específic. No tenim un objectiu més enllà de l’experimentació i l’observacó  i d’entendre on ens portaran aquestes circumstàncies.

“Una semilla sabe esperar. La mayoría de las semillas esperan un año antes de empezar a crecer; una semilla de cereza puede llegar a esperar hasta cien años sin ninguna dificultad. ¿Y a qué esperan exactamente? (…) Cuando un equipo de científicos rompió la cubierta de una semilla de loto sagrado (Nelumbo nucifera) se encontró con que allí dentro estaba alojado el embrión en su proceso de crecimiento, pero ellos se quedaron solamente con la cáscara. Una vez sometida a prueba de radiocarbono, resultó que la plántula alojada en su interior llevaba dos mil años esperando en una turbera de China. Aquella semillita había mantenido tercamente la esperanza en su propio futuro mientras las civilizaciones humanas aparecían y desaparecían.” La memoria secreta de las hojas (Hope Jahren).

Una proposta de Mariona Naudin i Ventura Garriga, amb la col·laboració d’Odil Bright
Gràfica: Rubén Perpinyà
Veus: Pere Casbas i Francis Hallé

Una col·laboració entre el Jardí Botànic  – Museu de ciències naturals de Barcelona i el Graner


Odil Bright és una artista de Barcelona. Va estudiar el Màster de Composició de Bandes Sonores i Música per a Mitjans Audiovisuals de l’ESMUC. Durant una època va ser pianista en un hotel de la Via Laietana i va ser guitarrista d’una banda de riot grrrls que va tocar al Primavera Sound. Ha composat música per a cinema, teatre i publicitat, i ha treballat per a empreses i institucions com el FC Barcelona, Apple o al Teatre Lliure. Ha fet la banda sonora del documental Me llamo Violeta (Premi del Públic al DocsBarcelona 2019). Actualment està investigant les possibilitats de la creació musical en l’àmbit de la programació multimèdia.

Ventura Garriga és una persona inquieta a qui li agrada no fer res. Jardiner d’ofici, treballa actualment a les oficines de Parcs i Jardins de Barcelona. Li agrada la música, la dansa i les plantes. Introduït, ja d’adult, en el món de la dansa i la performance. Ha participat en espectacles d’artistes com Sonia Gómez o Jerôme Bel. Va estar treballant amb Yujiro Sagami en la peça efímera Living / Dead / Garden que va crear l’artista japonès Yujiro Sagami durant la seva residència a el Graner.

Mariona Naudin treballa en l’àmbit de les Arts Vives però li interessen moltes altres coses com l’antropologia, l’etimologia, els idiomes o l’activisme. Actualment és artista associada del Graner on ha estat treballant de forma intermitent des de 2016. És cofundadora i intèrpret de les companyies Mos Maiorum i Las Detectives, ambdues barcelonines. Actualment es troba en estat artístic semi-vegetatiu i li interessa saber més sobre la vida no-humana i vegetal que la rodeja després d’haver-se passat massa temps intentant entendre l‘homo sapiens sapiens.


OBERTURA DEL PROCÉS

16 DE JULIOL DE 2020 A LES 18H I A LES 19.30H. Activitat gratuïta amb aforament reduït