CHILE
Graner ha participat per primera vegada a MICSUR del 17 al 20 d’abril de 2024, convidades per la Secretaría de Economía Creativa del Ministeri de la Cultura, les Arts i el Patrimoni de Chile, amb Carolina Pereira al capdavant. MICSUR és un context de trobada internacional per pensar juntes al voltant de la gestió i les polítiques culturals, un espai per a l’intercanvi de productes i serveis culturals, centrat a Sud-amèrica i amb convidats internacionals.
En aquest context, Graner va participar el divendres 19 en la taula rodona “Consum cultural i públics en els contextos actuals” juntament amb Javier Ibacache (director de programació de CEINA, Chile), Ariel Stolier (director de programació i producció de Paseo la Plaza, Argentina), Alex Paredes (gestor cultural i autor del llibre “Diversificar. Ingresos múltiples para creadores”, Chile) i Sebastián Cartajena (director artístic del Festival de Cine Chileno FECICH i fundador de la Escuela de Espectadores de Cine de Quilpué, Chile). Així mateix, també vam participar en diferents rodes de projectes per presentar les línies de suport a la creació de Graner i conèixer altres equipaments i projectes vinculats amb la dansa, la internacionalització i la cooperació.
La participació a MICSUR es va completar amb trobades i visites al context de la creació de dansa i arts vives de Santiago de Xile, visitant espais com Nave, Espacio Checoslovaquia, el Centro Cultural Estación Mapocho (sede del festival Santiago Off), GAM, Centro Cultural Matucana 100 i Centro Cultural de España. Diàlegs enriquidors on poder explicar el projecte actual de Graner i començar a teixir camins de complicitat per a futurs projectes col·laboratius.
Tancant el viatge a Xile hem tingut l’oportunitat de conèixer el festival Hecho en Chile, d’ecosistemes creatius. Un festival impulsat per una cooperativa formada per diferents perfils de les arts escèniques, amb Eduardo Luna al capdavant. En la seva segona edició, que s’ha dut a terme del 20 al 23 d’abril, el festival s’ha traslladat a la comuna de Til Til, per conèixer diverses iniciatives com Trenzando, una plataforma de cooperació territorial, basada en la reutilització del sistema ferroviari. Hecho en Chile ha congregat una dotzena de programadors internacionals per compartir la seva programació, que es nodreix de peces artístiques que dialoguen amb aspectes socials recents, temàtiques urgents i continguts que ressonen en el territori.
ARGENTINA
Del 22 al 25 d’abril hem participat en la primera edició de PLATAFORMA, a l’espai de la Fundación La Parisina de Córdoba, Argentina, gràcies a la invitació de Nau Ivanow.
PLATAFORMA sorgeix per iniciativa dels equips de gestió dels centres de residència Nau Ivanow (Barcelona), Espai Inestable (València) i Fundación La Parisina (Argentina), a partir d’un diagnòstic comú davant la necessitat de generar espais de reflexió i intercanvi entre centres de residències de diferents territoris.
En aquesta primera edició s’articula com a un trobada entre centres de residència i gestors culturals de diferents països. El seu objectiu és servir com a espai per a l’intercanvi, la construcció de pensament col·lectiu i el desenvolupament de bones pràctiques entorn de les residències. PLATAFORMA es proposa com a un espai obert i descentralitzat, en constant desenvolupament: un espai de residència per a qui pensa i motoritza residències.
Participen a PLATAFORMA Daniela Boreal, Festival Cielos del Infinito, Dínamo, Espai Inestable, Nau Iwanow, Espacio Checoslovaquia, Arte y Cultura En Tránsito, Teatro Experimental do Porto, Teatro Puerto, Festival Brújula Sur, PLANTA, Gilda Verónica, Nacho Tamagno y Florencia Moresi.