Arriba el final del treball sostingut durant tot el curs de Si Los Martes Fueran Viernes amb l’alumnat de 3r d’ESO de l’Institut Escola Antaviana. El dijous 16 de maig de 2024 obriran el seu procés al públic amb una proposta que han anomenat Lila 40, a la Sala Pina Bausch del Mercat de les Flors.
Lila 40 és fruit d’un any de procés de creació de l’alumnat de 3r de l’ESO de l’Institut escola Antaviana de Nou Barris amb les artistes Si Los Martes Fueran Viernes dirigit per Valentina Azzati i Milagros García.
“Des dels seus inicis, Si Los Martes Fueran Viernes es dedica a l’estudi, pràctica i creació de peces de composició instantània. Parlar de què és la composició instantània i què significa improvisar sempre és controvèrsia, fins i tot dins de contextos artístics i professionals. Treballar des de la improvisació per crear una peça de composició instantània amb adolescents ja és un altre capítol de la història. Al llarg del procés, hem anat observant i ajustant la nostra metodologia als diversos reptes que anaven apareixent a l’aula. Les múltiples preguntes van fer aflorar noves maneres d’aproximar-nos a la improvisació amb aquest grup de joves creadors on certes estructures coreogràfiques (flexibles i permeables) són necessàries per generar suport i contenció dins l’escena. Ens agrada dir que Si Los Martes Fueran Viernes treballa sempre “amb el que hi ha” atenent acuradament les poètiques pròpies de cada grup amb el qual creiem. Per això, aquesta peça és el resultat de la barreja i sinergia entre els nostres interessos com a artistes joves i els gustos, afeccions i desitjos del grup d’adolescents de l’Institut Antaviana. Així, Lila 40 és una peça de dansa de 20 minuts en què els cossos, el so, els llums i l’escenografia es trobaran a l’escena per compondre en temps real. Què succeirà durant aquests 20 minuts? No ho sabem ni nosaltres, ni elles ni tampoc el públic.”
Amb les estudiants de 3r d’ESO de l’Institut Escola Antaviana Elizabeth Esseoghene Agbudje, José Amaya Rico, Roman Amjad,Danial Rehman Ashfaq, Zoe Delgado Blanco, Samuel Fajardo Amaya, Luís Hassiel Ferrera Encarnación, Marwa Hamed El Fassi, Ahmad Hassan, Mariangel Meoñez Amaya, Lucía Montero Rascón, Antonio Mulero Amaya, Adam Nebot Baba, Aitor Núñez Peña, Dylan Rico Romero, Dylan Romero Espinosa, Erik Salobreña Vallverdú, Naiara Serrano Fajardo, Júlia Vega Pérez de Olaguer i els docents Cristina Celma i Quim Cubarsí.
EN RESiDÈNCiA és un programa de l’Institut de Cultura de Barcelona i el Consorci d’Educació de Barcelona, ideat en cooperació amb l’Associació A Bao A Qu, que porta els creadors a treballar durant tot un curs a l’aula. Aquest treball, que conclou amb la presentació d’una peça, en aquest cas vinculada a la dansa i el moviment, posa en diàleg d’una manera intensa i significativa creació, educació i mediació.