Basar obert #2: Models d’organització en la gestió de les arts escèniques
La producció escènica actual ja no atén a metodologies homogènies, sistemàtiques i fàcilment replicables. Per contra, els processos estan prenent múltiples camins, desenvolupant-se a diferents ritmes i els resultats esdevenen en una infinitat de formats: des d’una peça escènica de tall convencional, a un gest espontani, un taller, un objecte o fins i tot convertint en procés la peça mateixa … estan apareixent noves formes d’organitzar-se i treballar per donar cabuda a aquests noves formes de procedir.
La seva falta de visibilitat està retardant l’evolució dels sistemes de suport a la professió, que al costat de l’escassetat de perfils de gestió capaços de mantenir un diàleg constant amb els artistes i el context, i a la dificultat de circulació d’obra nacional i internacional, posa a el sector a una situació vulnerable.
Amb aquesta trobada volem posar de manifest la necessitat de desenvolupar nous models organitzatius, més sostenibles i horitzontals, així com mètodes de col·laboració en les arts escèniques que reflecteixin la naturalesa de la comunitat artística i permetin la desconnexió de les lògiques heretades.
Per reflexionar sobre totes aquestes qüestions i les diferents problemàtiques concretes amb les que ens trobem en l’organització de projectes d’arts vives i dansa contemporània, hem convidat a quatre iniciatives que, operant des de diferents contextos i responent a diferents models organitzatius, intenten abordar els reptes la creació actual des de la gestió.
Aquesta jornada s’adreça a professionals de les arts escèniques, artistes i gestors culturals i institucions interessades a conèixer altres models.
PONENTS:
ElClimaMola (www.elclimamola.com) – Catalunya
El nostre compromís és acompanyar la creació escènica actual, facilitant que els artistes i entitats culturals duguin a terme amb èxit els seus projectes i s’obrin a un públic cada vegada més ampli. Oferim serveis a mida d’assessorament, acompanyament i producció. També impulsem projectes propis de visibilitat i ponts per a la creació.
A Elclimamola funcionem com el nucli d’una constel·lació de professionals de la cultura- artistes, gestors, programadors, creadors, experts- tant nacionals com internacionals.
SelfMistake (www.self-mistake.pt) – Portugal
Self-Mistake és un projecte de suport a l’experimentació i a la innovació en l’àrea de la dansa contemporània a través d’un programa anual de continuïtat en diferents fronts: suport financer durant el procés, presentació i consultoria de producció.
SPIN (www.spinspin.be) – Bèlgica
La missió de SPIN és proporcionar suport estructural de llarg termini i alta qualitat per: pràctiques individuals (incloent trajectòries de recerca, desenvolupament, producció, col·laboracions externes …), així com pràctiques de contingut col·lectiu.
L’Amicale (www.amicaledeproduction.com) – França
Organització dirigida per artistes, L’Amicale és una plataforma cooperativa de performances i instal·lacions en viu. Creada el 2010 per 3 artistes i 2 productors, és ara una cooperativa amb 12 artistes, 4 productors, 1 director, 1 administrador i una bona quantitat de col·laboradors artístics. El seu treball abasta des de la producció internacional fins a l’enginyeria de models d’economia cooperativa, des de la filosofia, fins a l’especialització autodidacta en cultiu d’orquídies.
Programa (7 de febrer de 2020)
DIVENDRES 7 DE FEBRER DE 14.30h a 17:3oh
- 14:30h-15:30h: Dinar i espai networking
- 15:30h-17:30h: Taula rodona amb L’Amicale, SPIN, Self-mistake i Elclimamola (modera Aguablanda)
Infos pràctiques
Espai: Sala SG – Mercat de les Flors
Idioma: anglès
Activitat gratuïta amb inscripció prèvia a info@granerbcn.cat (places limitades)
Activitat emmarcada dins el programa de mediació i activiatats professionals del 8è SÂLMON<, coordinada per Aguablanda, en diàleg amb Elclimamola. Organitza Graner.