Lola Lasurt

Lola Lasurt (Barcelona, 1983), artista visual. Treballo aspectes del des-temps esquivant la doctrina històrica com una empresa oberta i auto-crítica. Amb els meus projectes analitzo paradigmes de canvi passats alhora de reformular el present. Investigo artísticament a través de la instal•lació pictòrica, el vídeo, projectes editorials, la dansa i mitjançant processos col·laboratius. Tot plegat contribueix a una reorganització de la historiografia a través d’una arqueologia dels medis -amb la pintura com a punt de partida- desde una perspectiva micro-política i performativa que porta a plantejar tot el seu treball com a un exercici de reenactment.

Entre les meves exposicions individuals recents destaquen: Ensayo para Deep Song, Centro Federico Garcia Lorca, Granada (2022); El Ganxo, Fundació Joan Brossa, Barcelona (2021); Cardiograma, a cura de Nuria Enguita, IVAM, València (2021) i Joc d’Infants, La Capella, Barcelona (2020)

Entre les meves exposicions col·lectives destaquen: Preludi. Intenció poètica. Col·lecció Macba, Barcelona (2024). ¿Cuánto dura un eco?, a cura de Violeta Janeiro, TEA, Tenerife (2023); Materialisme històric, a cura de Pedro G. Romero, La oficina, Madrid (2023); Popular, a cura de Pedro G. Romero, IVAM, València (2023); Un altre fi. La Resta, a cura d’Amanda Cuesta i Nora Encarola. El Born CCM, Barcelona (2022); Efecto Coloso, a cura de Angel Calvo. Centro de Arte José de Guimaraes, Portugal (2021); Uns altres temps, a cura de Rosa Lleó. Green Parrot, Barcelona (2021), Mitos del futuro próximo/ Fotonoviembre, a cura de Laura Vallés. TEA, Tenerife (2019).

Nominada al Young Belgian Art Prize’15, organitzat per la Jeune Peinture Belge i BOZAR, Brusseles. El 2015 també va rebre el Premi Miquel Casablancas en la modalitat de projecte (Sant Andreu Contemporani, Barcelona). El 2017, va rebre el Premi Guasch Coranty de la Fundació Ciutat de Valls pel projecte ‘A Visit to the CP Nel Museum with Mo’ i la Beca per a la formació y el perfeccionamient dins l’àmbit de les arts visuals a l’estranger del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, el que li va permetre matricular-se al Royal College of Art de Londres. El 2018, va formar part de Generación’18 (Fundació Montemadrid/ La Casa Encendida) i va obtindre el tercer premi de la 15a Mostra de Arte Naturgy (MAC, A Coruña) pel seu projecte ‘El Partido’. L’any 2019, va rebre la Beca Leonardo per a Investigadors y creadors culturals de la Fundació BBVA, i actualment prepara un nou projecte per Manifesta’24.

Llicenciada en Belles Arts per la UB. Ha sigut artista resident a HISK, Gent (BE); La Ene, Buenos Aires (AR); Kunsthuis SYB, Friesland (NL), als Greatmore Art Studios, Cape Town (SA), i a Hangar, Barcelona.

https://lolalasurt.com/

Projecte en residència

Heliofilia parteix d’una investigació artística a l’entorn d’Els Amics del Sol, un moviment naturalista pioner nascut a Barcelona l’estiu del 1915, per redescobrir part de la memòria soterrada de les platges del litoral de l’àrea metropolitana. Format a partir d’un grup de membres de les seccions esportiva i excursionista de l’Ateneu Enciclopèdic Popular, el primer objectiu del grup era defugir el medi urbà amb l’organització de sortides a la platja per posar el cos directament en contacte amb els elements naturals i, en especial, amb el Sol. L’ excursionisme, la descoberta autodidacta del paisatge i el respecte a la naturalesa els definia des d’abans que es generalitzés l’ús de la paraula “ecología”. Inicialment, les seves primeres trobades es feien a l’antiga platja de Can Tunis, actual moll de descàrrega de contenidors del Port de Barcelona. El projecte comporta la realització de dos frisos pictòrics basats en l‘estudi analític de seqüències d’exercicis coreogràfics que els Amics del Sol realitzaven a les platges inspirats en el treball de Isidora i Raymond Duncan. Aquests frisos interactuaran amb l’arquitectura de la Casa Gomis al Prat del Llobregat, una de les seus de Manifesta 15.

Així mateix, el projecte també comporta la recreació de tres excursions dels Amics del Sol entre els mesos de Setembre i Novembre del 2024; una a la desapareguda Platja de Can Tunis i dues a diferents trams de la Platja del Prat.

Equip col·laborador:

Aquestes recreacions artístiques, enteses com a ‘passejades coreografiades’, seran obertes al públic general i comptaran amb una intervenció de dansa en col·laboració amb la coreògrafa Mireia de Querol, les intèrprets Manuela Raurich, Elena Lalucat i Sergi Rodríguez, el músic Arnau Millà i vestuari de Sara Espinosa i Mònica Calor. També hi participarà Daniel Barbé Farré, director de l’Arxiu de Paisatges Inestables, la Taula del Llobregat, laviral (Escola Radical d’Arts i Ciències), Annelies Broekman, investigadora sobre gestió de l’agua en el CREAF, i El Graner.

Arxiu residències Graner

  • 2024 · en col·laboració amb Manifesta · Heliofilia