Espectadors en residència va ser una comunitat d’estudi (creada per convocatòria oberta) que va promoure espais de recerca i aprenentatge a partir del programa de residències artístiques del Graner Centre de Creació i Arts Vives durant els anys 2020-21. Un espai, mediat per artefactum on compartir una condició activa i reflexiva amb els artistes, apropant-nos als seus processos de creació, generant aprenentatges i desenvolupant els continguts de les nostres experiències a partir d’una recerca col·lectiva sobre les poètiques de l’espectador.
A través de presentacions escèniques, trobades amb artistes, lectures, debats, pràctiques compartides i projeccions, es proposava un espai d’experimentació que jugava amb el potencial lúdic, epistèmic i subversiu dels espectadors per apropiar-se de les matèries artístiques i reconfigurar imaginaris col·lectius. Si la mirada és un òrgan que bàscula entre la passió i l’acció, una mena de sismògraf que traça mapes de relacions entre veure, sentir, dir i pensar. Quines relacions en podem explorar? Quines són les poètiques i les polítiques que ens conformen com a espectadors? Quins dispositius intervenen en les nostres maneres de veure i interpretar els treballs artístics? Com modificar-los per alliberar la imaginació dels circuits del consum i l’espectacle? Com transformar la imatge en un territori col·lectiu on afirmar les modalitats d’experiència futures?
La primera edició es va desplegar amb:
- Al saló amb… són una sèrie de trobades periòdiques amb els artistes residents del Graner on apropar-se als seus processos i metodologies de treball a través de presentacions work in progress, sessions de pràctiques compartides, converses, etc. Alguns dels artistes residents amb els quals ens trobarem en aquesta primera edició: Núria Guiu, Laida Azkona i Txalo Toloza, Pere Faura, El Conde de Torrefiel, Nyamnyam…
- El cercle dels espectadors és un espai d’experimentació sobre la mirada i la condició de l’espectador. Un lloc on explorar les disposicions corporals que orienten les formes de veure, sentir i relacionar-nos amb les imatges que ens travessen.
Estroncat per la pandèmia del Covid-19, la comunitat d’espectadors va dur a terme el projecte Escenes del confinament un joc de correspondències audiovisuals que convida a compartir escenes dels aspectes més insòlits del (des)confinament. Per això proposa partir de l’observació de la pròpia vida buscar com un flâneur – que al capdavall és un espectador de teatre del món- aquelles imartges que interpel·len, conmouen i conviden a pensar i elaborar “allò que (ens) està passant”.
artefactum: “Som un tàndem artístic que transita entre les arts, la pedagogia i el pensament crític. Les nostres propostes plantegen dispositius i situacions artístiques que interroguen el present -cultural, social i educatiu- per a propiciar processos d’aprenentatges múltiples, situats i transversals. Entenem la creació artística com un espai per a l’exploració i articulació de comunitats d’aprenentatge a partir d’estratègies basades en la mediació, la pedagogia experimental i les metodologies de creació contemporània, incentivant pràctiques horitzontals i col·laboratives encaminades a desenvolupar coneixements situats i sostenibles. Les nostres activitats es desenvolupen entorn de tres línies principals d’acció: investigació i creació, mediació i col·laboració amb xarxes actives, i aprenentatges i formació. Tots els nostres projectes situen el cos i l’experiència en el centre dels processos de creació i aprenentatge, combinant estratègies artístiques amb metodologies (trans)feministes que incentiven pràctiques horitzontals i col·laboratives per a teixir comunitats que treballin de forma situada.”
Llegir més
Llegir menys