Quins són els coneixements que existeixen dins i fora de l’aula? Es situen tots al mateix nivell? Què passa amb allò que no es diu? Com podem in-corporar els sabers col·lectius i corporals dins l’espai normativitzat de l’Educació? Com passar de les arts com a contingut a la pràctica artística com a metodologia?
L’estiu de 2020 i en el marc del Boombeta es va realitzar aquest curs adreçat a professorat de primària, secundària i batxillerat del barri de La Marina. Aquest curs està reconegut pel departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya com a activitat de formació permanent.
Treballar fora de classe implica trencar amb les estructures clàssiques d’aprenentatge (aula, alumnes, “profe”, estudiar, examen, aprovat, suspès). Per escapar de la idea que l’educació s’ha deslligat de l’experiència, Fora de classe es proposa com un lloc de trobada entre creadors i docents on experimentar i pensar juntes, un espai per prendre decisions col·lectives i, potser, transformar el que ja no ens serveix. Volem repensar l’aula i obrir-la a l’aprenentatge d’allò inesperat per desbordar-la, sortir de la seva domesticació i arribar a llocs que encara no coneixem. Per això, sortirem al carrer i al barri per explorar les relacions entre pedagogia i espai públic, com a llocs no normativitzats on redescobrir altres aprenentatges.
En un moment en què les pràctiques educatives semblen amenaçades per la productivitat, volem pensar en els laboratoris pedagògics com a espais de llibertat i de trobada amb l’altre, on l’educació pot actuar amb finalitats diferents a l’acumulació de coneixement. Fora de classe va voler explorar altres educacions possibles construides a partir de l’escolta del context, la imaginació que emergeix de l’avorriment i l’atenció al cos.
- Sessió 1: El cos és el lloc de l’experiència. A càrrec d’AIMAR PÉREZ GALÍ
- Sessió 2: No perdem el temps. A càrrec de SONIA GÓMEZ
- Sessió 3: Una invitació al moviment no domesticat. A càrrec de SERGI FAUSTINO
- Sessió 4: Transferències. A càrrec de FERNANDO GANDASEGUI
De l’1 al 4 de juliol de 2020 al Graner de 10-14h