Per segon any consecutiu, Arte Factum es va encarregar de la mediació del programa d’educatius del Graner curs 2020-21 (Caixa d’Eines), que va comptar amb el suport del Pla de Barris de La Marina. Sota el títol Zones de contacte, al llarg del curs es van explorar les relacions entre les arts vives i la pedagogia des d’una perspectiva que situava el cos, l’experimentació i la investigació a la frontissa entre l’escena artística i l’escena educativa. A través de la creació de comunitats d’aprenentatge i experiència que van habitar els “entre-llocs” de l’art i l’educació, es van proposar espais i temps per compartir preguntes sobre allò que fèiem i com ho fèiem, elaborar els sentits de les nostres pràctiques, i obrir espais de conversa on intercanviar eines, procediments i maneres de fer pròpies.
- Dins el cicle infantil, els infants van compartir la pràctica de la Bea Fernández, “El cuerpo como acontecimiento que se muestra”; a primària, en Xavier Manubens va proposar “House of the Seas”, i a secundària la Mariona Naudin amb “Reír y llorar” i l’Alba Rihe amb “CISCA (Colònia Interespècie Simbiòtica de Curiositats i Actituds)”. A través d’aquestes comunitats d’aprenentatge, els infants i els i les joves es van apropar a pràctiques vinculades a la percepció i el moviment, a les fantasies del jo o a la gamificació.
- El curs 2020-21, Zones de contacte va entrar en diàleg amb tres escoles bressol (EBM El Cotxet, EBM Niu d’infants i EBM Collserola), un espai familiar (La casa dels colors), cinc escoles de primària (El Polvorí, Enric Granados, SEAT, Ramon Casas i Bàrkeno) i dos instituts (Montjuïc i Domènech i Montaner). Tots ells ubicats al barri de La Marina i els seus voltants.
Prenent com a eixos l’escolta, l’observació i l’acció, el programa Zones de contacte va proposar una metodologia de treball basada en la col·laboració i el desplaçament de les posicions entre artistes, mestres i alumnes, la qual va facilitar la transversalitat dels aprenentatges, va fer circular les pràctiques i els sabers situats, i va mobilitzar els rols (de poder) que s’articulaven entre qui ensenyava i qui aprenia (a l’escena educativa), o qui actuava i qui observava (a l’escena artística).
El programa d’educatius del Graner s’emmarca dins el programa Caixa d’Eines, impulsat pel Pla de Barris de Barcelona, que consisteix en la introducció de pràctiques artístiques dins el currículum escolar amb l’objectiu de reduir les desigualtats entre els barris de la ciutat. Graner desplega el seu programa educatiu vinculat a Caixa d’Eines en escoles de primària i secundària del barri de la Marina de Port.
Llegir més
Llegir menys