Wura Moraes

Oirana Moraes dos Santos (Wura Moraes) és una ballarina portuguesa-brasilera, nascuda a Amarante (Portugal), que viu i desenvolupa la seva tasca coreogràfica i de recerca en la triangulació entre l’Àfrica, Amèrica Llatina i Europa, combinant les múltiples formacions que conformen la seva identitat artística. Es va graduar a la Faculdade Angel Vianna (2009-2013) a Rio de Janeiro (Brasil), on va adquirir una sòlida formació en pràctiques somàtiques i d’improvisació. El seu interès per expandir les seves referències en la dansa contemporània la va portar a l’Àfrica, on va realitzar una pasantia internacional a l’École des Sables de Germaine Acogny (Senegal – 2013), i posteriorment va fer una estada d’un any a Burkina Faso per a la seva formació professional a l’École de Danse Internacional Irène Tassembedo (2014), en diàleg amb el CDC – La Termitiére – Centre de Desenvolupament Coreogràfic, a Ouagadougou. Va assistir a la Formació Avançada en Interpretació i Creació Coreogràfica de la Companhia Instável a Porto, Portugal, el 2015.

En aquest context, va coreografiar, en co-creació amb Joana Lopes, l’espectacle site-specific “Alienada” i la peça d’escenari “Agente”, que es va presentar al Teatro Campo Alegre de Porto el 2015 i es va reposar a l’Armazém 22 el 2017. Va actuar a Cribles 7Live Porto per Emmanuelle Huynh el 2015 i 2019, en el festival Serralves em Festa. A Europa (Portugal, França, Hongria), va participar en tallers internacionals amb ballarins de diverses companyies rellevants de dansa contemporània (Ultima Vez, Akram Khan, Sasha Waltz & Guests).

Des del 2015 és membre del Coletivo Saci Chorão (amb seu a Rio de Janeiro i París), on la seva actuació, invocant imaginacions i records insòlits, neix de la relació sensible i permeable entre música, dansa, teatre i arts visuals, en l’obra “A Gravidade de um Corpo Black”. A Bahia, juntament amb Loke Wolf, va fundar Kasa Rockers (2016), una companyia de dansa contemporània i urbana, que es desenvolupa entre el treball amb arts audiovisuals i la creació de la xarxa Autodidança i el sistema 5 Pontos do Freestyle, explorant un camp d’estudis, formació, recerca i creació.

El 2019, va coordinar, juntament amb Malgosia Sus, el Temple de la Dansa al Festival dos Canals (Aveiro) i va participar en la residència artística internacional a AGITLab + AgitÁgueda en un projecte promogut per Alex Cotê i Mathieu Perras. Actualment, a Portugal, co-dirigeix, amb Darya Efrat, l’espectacle-site specific “Ilhas Suspensas” per al Festival dos Canals 2020, a Aveiro, i va ser la coordinadora local de la residència artística promoguda per la Fundació Gabriela Tudor (Bucarest), dirigida per Cosmin Manolescu, i acollida per AGITLab (Águeda) el 2020 i 2021. Oirana es va convertir en coordinadora de residències artístiques pel projecte AgitLAB (Águeda), comissariat per Paulina Almeida, amb qui va co-produir la bienal de videodansa LAMB – LAND ART MOVING BIENNIAL el 2021. Aquest mateix any, va integrar l’espectacle “NKISI”, del Colectivo LOA, dirigit per Gil Mac, que es va presentar dins del marc del PACT al Centre Internacional d’Arts José de Guimarães – CIAJG (Guimarães), al Festival Jardins en Suspensió (Viseu) i a l’esdeveniment O Museu como Performance a Serralves (Porto). Les seves obres més recents són “Time Capsule / O Sonho do Guerreiro – un homenatge a Mário Calixto”, desenvolupada en residència al Jelsa Art Biennial-JAB (Croàcia), i el solo de dansa “CERN”, presentat el 2020 i 2021 en Águeda (Portugal) i a Marrakech.

Programa de residències creuades internacionals en coorganització amb l’Institut Ramon Llull