Inka Romaní

Inka Romaní és ballarina i creadora amb una trajectòria diversa en moviment i recerca artística. Es va formar al Conservatori de Dansa de València abans d’obtenir una llicenciatura en Comunicació per la Universitat Internacional de La Rioja. Per ampliar la seva formació en dansa, va estudiar al Centre Coreogràfic de Toulouse i va adquirir experiència al reconegut Sadler’s Wells Theatre de Londres. Al llarg de la seva carrera, Inka ha col·laborat amb coreògrafs com Marquez&Zangs (Regne Unit), Germana Civera (França), CoreDance Performance Company (EUA), La Coja Dansa i Norberto Llopis Segarra.

Últim projecte en residència

El demonio del cuerpo és un projecte de coreografia documental sobre memòria, censura i arxiu. En ell, els materials d’arxiu que solen formar part del procés d’investigació fan la seua aparició en la formalització final de l’obra i vehiculen la seua dramatúrgia.

El projecte se centra en la censura històrica i la manipulació de les pràctiques de dansa tradicional per part de la Sección Femenina, una organització que regulava el cos de les dones durant la dictadura espanyola. Pretén revelar com la dansa es va utilitzar com a eina política per reforçar la ideologia patriarcal del règim i examina les seves repercussions en la identitat espanyola i valenciana contemporània mitjançant el desenvolupament d’una pràctica de dansa híbrida que reuneix el flamenc, la dansa folklòrica tradicional i les formes de dansa urbana.

Arxiu residències Graner

  • 2025 · residència creuada amb La Briqueterie – CDCN du Val de Marne – El demonio del cuerpo (amb el suport de l’Institut Ramon Llull en el marc del seu programa de suport a residències internacionals).
  • 2024 · Convocatòria pública, modalitat creació · Fandango reloaded
  • 2024 · amb Roca Umbert Fàbrica de les Arts · Fandango reloaded

Vídeos residències

Publicacions

Inka Romaní recull en aquesta publicació materials de la investigació que va desembocar en la peça Fandango Reloaded i hi afegeix textos propis i col·laboracions per aprofundir en les temàtiques de l’arxiu, la memòria i els balls i les cançons populars.