'Escoltes Divergents: estudis sobre desnaturalitzacions del moviment i del so' de Georgia Vardarou (Creació i Museus 2023)
El projecte Escoltes divergents: estudis sobre desnaturalizacions del moviment i del so neix d’unes converses compartides, de l’obertura del Museu de la Música de Barcelona – Centre Robert Gerhard amb la idea de transformar-lo en un espai escènic en què hi pugui caber el cos, el moviment i les seves derivacions. A partir d’aquí, el punt de partida és la propera exposició temporal del Museu.
Sota el títol Escoltar amb les mans. Suports obsolets, missatges efímers i prevista per a ser inaugurada a finals d’abril de 2023, l’exposició es centra en la investigació sobre els conceptes de registre-superfície i erosió en relació amb els aparells d’enregistrament i la seva obsolescència al llarg del temps, així com amb l’erosió i la distorsió de les superfícies dels registres sonors causada pels mateixos sistemes de reproducció.
La proposta de Georgia Varadarou i el seu equip per a Creació i Museus, es focalitza en l’últim aspecte abordat per l’exposició: l’erosió. Concretament, els conceptes de repetició, re-gravació, distorsió i ressonància que emergeixen de l’obra mestra d’Alvin Lucier
Podem repetir un moviment durant un període de temps suficient com per observar la seva transformació gradual en quelcom diferent? Podem emprar el mateix material durant un període de temps suficient com per a que s’amplifiqui tant que arribi a ser quelcom distint? El cos pot perdre o guanyar qualitat mentre que el contingut deriva i esdevé quelcom divers? Les irregularitats es poden matisar o amplificar? Aquestes són algunes de les preguntes que ens guiaran per a experimentar en la conversió de sons i peces musicals (algunes oblidades, d’altres no) en altres formats.
Un dels objectius d’Escoltes divergents: estudis sobre desnaturalizacions del moviment i del so és investigar un tipus de traducció entre diferents mitjans: convertir el so en moviment (mentre que el so inicial és inaudible), convertir l’inaudible en sons nous i convertir el moviment en un moviment diferent a través del seu traspàs repetit d’intèrpret a intèrpret fins que aquest es distorsiona i esdevé d’una naturalesa diversa. Amb l’objectiu de desnaturalitzar els materials, per aquest projecte es crearà un laboratori que agrupi músics i artistes del moviment.
Les peces de l’exposició amb les quals s’inicia el treball de Georgia Vardarou són: l’obra mestra d’Alvin Lucier ‘I am sitting in a room’ i ‘The disintegration loops’ de William Basinski. Així mateix, formarà part de l’equip un músic i artista sonor especialitzat en els instruments Baschet que treballarà en la conversió de les músiques originals en noves escoltes divergents.
- Georgia Vardarou: concepte, recerca, creació, interpretació
- Júlia Rúbies Subirós: recerca, creació, interpretació
- Martí Ruiz Carulla: recerca, creació, so
- Eleni Chaidemenaki: disseny de vestuari
- Quim Bigas: dramatúrgia
