Graner

› Territori

Creació i museus 2021

Per primera vegada aquest 2021 iniciem una col·laboració amb el Museu Etnològic i Museu de Cultures del Món de Barcelona, en el marc del programa Creació i Museus de l’ICUB.

“Des del Museu Etnològic i Museu de Cultures del Món de Barcelona volem que tothom gaudeixi de les peces de les seves col·leccions i de les històries que amaguen. La seva vida, els seus viatges, els seus usos, les han convertit en autèntics tresors que mostren l’esperit i el tarannà d’aquelles societats d’on són autòctones. Si entenem la Col·lecció com a artifici, com a dispositiu de ficció, podem pensar-la també com un espai per intervenir, investigar, discernir i impulsar processos d’arqueologia al voltant de l’arxiu, la mediació i l’acció pedagògica. Ens interessa treballar a partir de conceptes que volem identificar amb la investigació dins del museu: radicalitat, pedagogies en trànsit, escriptura i educació com a pràctica estètica. Amb la imatge del pèndol com a metodologia, proposem obrir un nou grup de treball i de reflexió entre agents de la comunitat tan artística com educativa, en què el museu no s’institueixi com l’autoritat del saber, sinó a partir de la relació bidireccional que s’estableixi amb els diversos subjectes que l’habiten.”

L’artista convidat a dur a terme una acció en diàleg amb la col·lecció del Museu és Xavier Manubens, resident del Graner 2021.


ARTIFICIALIA! EXOTICA! MIRABILIA!

Poder i contracultura en la creació dels marcs identitaris.

Un projecte de Xavier Manubens (artista en residència al Graner) en col·laboració amb Mama Lynch (Drag Queen, activista i performer), Norma Mor (Drag Queen, activista i performer), Luciana Cheregati (coreògrafa i pensadora), Júlia Barbany (actriu i artista) i Laura Ramírez (ballarina i docent al voltant de les pràctiques del cos).

Projecte curatorial i escènic que posa en relació les pràctiques del cos i del transformisme amb el fons patrimonial del Museu Etnològic i de Cultures del Món, per aproximar l’antropologia social al fenomen del transformisme i la construcció del gènere.

La proposta artística constarà de dues accions: d’una banda una intervenció sobre la Col·lecció en clau històrica i social, a partir de l’estudi dels objectes culturals; de l’altra una performance site-specific al voltant de les construccions socials dels marcs d’identitat i les polítiques del cos, amb l’objectiu de revisitar des d’una mirada contemporània el llegat de les societats històriques.


Per causes alienes a l’organització i que afectaven el funcionament del Museu Etnològic i de Cultures del Món, la proposta “Artificialia, Exòtica, Mirabilia!” no va poder obrir-se al públic en el marc del programa Creació i Museus. L’equip de la proposta va enregistrar a les sales del museu material performàtic i videogràfic per editar una peça de vídeo amb la realitzadora Mila Ercoli.