Conversa oberta entre Paula Caspão i Tamara Cubas
DIMECRES 22 DE JULIOL
16-17.30h CONVERSA ENTRE PAULA CASPÃO I TAMARA CUBAS
Conversa a dues veus a partir del concepte PRÀCTICA EXPANDIDA en les arts vives entre Paula Caspão i Tamara Cubas. Aquesta conversa (oberta a través de la plataforma Zoom) marca l’inici de la trobada FF90 que tindrà lloc del 22 al 26 de juliol al Graner, en el marc del Festival Grec de Barcelona.
Videoconversa oberta a través de la plataforma ZOOM (la conversa serà en anglès i castellà)
URL D’ACCÉS >>> https://bit.ly/zoomff90
Tamara Cubas
Llicenciada en Arts Plàstiques i Visuals, a l’Institut Escola Nacional de Belles Arts, Universitat de la República (IENBA / UDELAR). Màster en Art i Tecnologia en EMMA, Escola d’Arts d’Utrech, Holanda, premi EMMA Award in Image & Technology. Llicenciada per l’escola de dansa contemporània Contradansa, Montevideo. És co-directora artística del col·lectiu Perro Rabioso, des d’on ha desenvolupat nombrosos projectes culturals relacionats amb la difusió, formació i producció artística com el FIVU, Festival Internacional de Videodansa de l’Uruguai i la Videoteca Montevideo. En els últims anys s’ha enfocat en la seva producció artística amb Perro Rabioso. Va dissenyar i va ser la coordinadora general entre el 2006 i 2009 de PLATAFORMA, Programa d’incentiu a la producció i la innovació artística (Ministeri d’Educació i Cultura, Uruguai), directora de l’Festival Internacional d’Arts Escèniques, FIDAE 2009 (MEC), va assessorar en material de dansa a diversos projectes de la Direcció de Cultura de l’Uruguai com Fons concursables, AEscena !, entre d’altres.
Va ser assessora de programació en dansa del Teatre Solís, Montevideo, 2008-2009. Jurat Fons concursables Uruguai 2010. Va ser becària 2012-2014 de l’FECFA, Fons d’incentiu a la creació artística de el Ministeri de Cultura d’Uruguai. Actualment integra el Consell Assessor de programació de Teatre Solís de Montevideo i la Comissió de Carrera de la Llicenciatura de Dansa de la UDELAR. És directora de Campo Abierto, Centre de Promoció de el pensament creatiu ubicat a Rivera, Uruguai des d’on porta endavant una extensa programació i accions culturals de caràcter regional i internacional. Integra l’Associació Civil PROAC com a gestora produint projectes socioculturals.
Dins dels seus treballs artístics recents es destaquen les obres escèniques Trilogia antropofàgica, Multitud, Puto Gallo Conquistador i les exposicions El día más hermoso, (Montevideo 2012) i El lugar de la ausencia (Mèxic 2015). Les seves temàtiques recurrents són la Memòria, el Poder, la Política, l’Altre i el Col·lectiu, valent-se de diversos formats per a les seves propostes artístiques.
Paula Caspão
Creadora de ficcions, afincada entre París i Lisboa, després d’haver treballat extensament en maneres de (des) coneixement i d’haver viscut a la cruïlla dels estudis de performance, coreografia expandida, literatura i ciències. Per emfatitzar les formes de vida / mort implicades en qualsevol circumstància d’investigació i / o composició artística, va descriure T-Fi Cabinet (al voltant de 2012), un camp de treball no institucional dedicat a tot tipus de vincles entre teoria i ficció, des dels més obvis i comprensibles fins als més subrepticis i furtius.
El seu treball actual aborda les pràctiques específiques i el treball (im) material que constitueixen la creació del Museu, l’Arxiu i la Història. És autora de Relations On Paper (2013) i ha editat The Page As a Dancing Site (2014) i Pièces ASSEMBLEES (2017).
Pel que fa a la vida institucional, Paula és investigadora i professora convidada a la Universitat de Lisboa (FLUL), Centre d’Estudis de Teatre (CET), i investigadora associada a l’Institut d’Història Contemporània (IHC), Nova Universitat de Lisboa (UNL). Té un doctorat en Filosofia (epistemologia i estètica) per la Universitat de París-10, i ha estat investigadora visitant en el departament de Performance Studies, Tisch School of the Arts, New York University (2018).
FF90 és un laboratori de trobades d’un grup d’artistes d’una mateixa generació (els 90) impulsat pel Graner per donar un espai-temps de compartir, pensar i transitar pràctiques artístiques conjuntament, amb diferents permeabilitats i moments de diàleg amb altres artistes, vinculació a festivals i contextos d’obertura.
Més info de la trobada i de FF90 AQUÍ