Mercat de les Flors i Graner fem, un curs més, tàndem dins el programa ENRESiDÈNCiA i comissariem i mediem les residències de Kernel Dance Theatre a l’Institut Moisès Broggi (al barri del Camp de l’Arpa del Clot) i de la Cia. Aina Lanas a l’Institut Escola Antaviana (al barri de Roquetes), respectivament. Des del Graner acompanyem el procés de treball i creació de la coreògrafa Aina Lanas, repetint així per segon any consecutiu un diàleg amb l’Institut Escola Antaviana.
Cia Aina Lanas amb la col.laboració d’Irene Baeza (Iby) / alumnat de 3r d’ESO de l’Institut Escola Antaviana / docents Quim Cubarsí i Carme Salinas
‘El nostre punt de partida pel treball d’ENRESIDèNCiA 2024/25 són les danses urbanes i de club, aquelles que no s’ensenyaven a l’acadèmia i que enforteixen les seves bases en la col.lectivitat, la reivindicació i el grup. Musicalitat, ritme i coordinació seran aspectes essencials del treball físic, així com les dinàmiques més característiques de les danses urbanes, que seran el nostre ancoratge pel projecte i un mapa per la metodologia a aplicar. Cypher, Soultrain, Kill the beat, entre d’altres, seran conceptes que explorarem i dispositius que ens portaran a expandir el coneixement i la pràctica dansística.’
EN RESiDÈNCiA és un programa de l’Institut de Cultura de Barcelona i el Consorci d’Educació de Barcelona, ideat en cooperació amb l’Associació A Bao A Qu, que porta els creadors a treballar durant tot un curs a l’aula. Aquest treball, que conclou amb la presentació d’una peça, en aquest cas vinculada a la dansa i el moviment, posa en diàleg d’una manera intensa i significativa creació, educació i mediació.
Biografies de les participants:
Aina Lanas: Ballarina, coreògrafa i directora de moviment, formada en dansa clàssica, danses urbanes i dansa contemporània entre Espanya, USA, el Japó i el Senegal. Graduada en fotografia per l’escola IDEP de Barcelona i actualment cursant el Grau d’Arts per la UOC. Interessada en la improvisació, la coreografia i concretament en la creació escènica, ha treballat com a intèrpret i cocreadora de moviment en companyies com: Kulbik, Jazzbetween, InMotus, Africa Moment, Piny Orquidaceae, Núria Guiu o LaCerda, girant internacionalment amb molts dels seus espectacles. S’ha unit a projectes musicals com Raquel Lúa o Alex Serra, participant en els seus directes i videoclips.
Dirigeix els seus propis projectes de videodansa, rebent pel seu últim projecte ‘desasosiego‘ tres premis internacionals a ‘Millor Coreografia’, ‘Millor Curt’ i ‘Grand Award’ en el Festival Homescreen de San Diego. Ha impartit Danses Urbanes en el Grau Superior de Coreografia de l’Institut del Teatre i treballa per a la indústria musical, TV, publicitat i/o marques, com a ballarina i directora de moviment.
Dirigeix el seu propi projecte Cia Aina Lanas, des del qual ha dirigit peces com Aye-Nah, MAWU i Sosiego. Ha estat convidada a festivals com: Deltebre Dansa (ES), La Machine (CR), Nòmada (SAL), Mercè (ES), Sismògraf (ES), Loop (PT), Dança Almada (PT), Grec Festival (ES), SchaubudenSommer (GER), Spoffin (HL), etc. Actualment forma part de l’equip creatiu i de producció Si Los Martes Fueran Viernes, des d’on ha contribuït en produccions com: Casa Nostra, “The Royal Battle, Antes que se acabe el mundo i Festival Enemigos Íntimos entre Barcelona i Buenos Aires. Ha estat guanyadora del premi a ‘Millor ballarina’ als Premis de la Crítica 2023 per la seva última creació amb la cia WAN, ‘You are not a Ghost’.
Irene Baeza (Iby): Ballarina i coreògrafa procedent de Cadis. Es comença a formar a Barcelona en 2015/2016 centrant-se en les danses urbanes amb professors nacionals i internacionals. Molt aviat, comença a aprendre, experimentar i barrejar altres estils com la dansa contemporània i dansa afro-contemporània. Actualment se centra en la seva formació de claqué i percussió corporal a l’escola Luthier de Barcelona (2021). És co-coreògrafa i ballarina del Col·lectiu Kampai. Ballarina de la Cia. Aina Lanas, La Banda Street Groove, Cia Kiko López i de Cia. Els Oiseaux Perxis de Julien Rossin. També ha treballat com a ballarina en vídeo-dansa, videoclips i projectes audiovisuals com ITRW d’Alex Serra, Claudia Herran, Anticossos TV3 o Loop Fest.
L’Institut Escola Antaviana es caracteritza per un projecte educatiu que considera la inclusió i l’atenció de la diversitat com un dels objectius principals. El seu alumnat és una mostra molt àmplia de tot l’espectre social del barri i presenta un grau molt alt de diversitat pel que fa a necessitats educatives individuals i entorn socioeconòmic. L’Antaviana té, a més, una forta vinculació amb les famílies, el barri i els seus equipaments, com l’Ateneu de Nou Barris, que és referent per a tota la seva comunitat educativa.
Llegir més
Llegir menys