Les facetes lògica, verbal i racional van quedar relegades a les assignatures “de tota la vida”. Nosaltres, amb Planeta Cobalto, vam portar tot allò que traïa els noms i les definicions, el que volia romandre en el terreny de tot allò “encara per…”, i vam animar al joc, al plaer i al desconcert. Vam començar l’activació del Planeta Cobalto en un estat de quarantena, i vam escollir com a suport l’inici d’un relat de ciència-ficció creat a partir d’un escenari fantàstic, en què els alumnes de l’assignatura van esdevenir cocreadors d’aquest nou lloc ficcionat.
Aquests processos ens van dur a la fabricació col·lectiva de paisatges futuristes que, a base de missions enviades setmanalment, van obrir el debat sobre com volien que fos el Planeta Cobalto, els seus habitants, les seves reunions i festes, el seu llenguatge, el seu cos, etc., ja que en aquell moment la classe formava part de La Resistencia de Luzazul. Vam fer servir diferents eines de comunicació per arribar als nostres adolescents: des de cartes fins a xerrades per Zoom, collages o haikus dins d’una ampolla, amb l’objectiu d’allunyar el cos de la pantalla i activar el pensament crític a través del joc.
Lenguas Vivas, convertit aleshores en Planeta Cobalto, va voler aprendre amb elles d’aquell moment planetari i desfiar la història, ser la resistència amb la qual es poguessin reivindicar altres maneres d’aprendre, d’estar juntes, d’inventar i compartir imaginaris, de desplaçar el deure al plaer, de mirar-nos com a iguals i posar l’experiència en simetria amb el fet d’atresorar dades. Vam cercar espais a mig camí entre la intimitat i una sessió en línia, treballs que es complementessin en diferents temps i que comportessin l’alegria de compartir-nos en aquells temps tan aïllats.
Amb l’alumnat de 1r i 2n d’ESO de l’Institut Montjuïc. El programa d’educatius del Graner 2019-20 (Zones de contacte) es va emmarcar dins el programa Caixa d’Eines, impulsat pel Pla de Barris de Barcelona, que va consistir en la introducció de pràctiques artístiques dins el currículum escolar amb l’objectiu de reduir les desigualtats entre els barris de la ciutat.