Iniciem el laboratori "Amor a Plutó" dins el projecte Territori(s), Comunitat(s) i Pràctiques artístiques
Alejandro Curiel i Gemma Polo amb Les Aventureres de La Marina (març-juny 2022)
Aquest segon laboratori del projecte Territori(s), Comunitat(s) i Pràctiques artístiques pretén continuar amb el diàleg obert amb les Aventureres (veïnes que formen part de la Coral de Sant Cristòfol), però amb la intenció d’expandir-se al barri i seguir teixint relacions entre les comunitats que habiten el barri de La Marina.
Hi ha una part del nostre present que es pregunta si hi ha noves maneres d’afectar-nos, vincular-nos, celebrar-nos, voler-nos i donar-nos suport fora dels mites construïts al voltant de l’amor. Aquests discursos i pràctiques apunten amb més o menys precisió a les grans estructures del nostre sistema occidental i blanc: el matrimoni, la parella i el conte capitalista de la felicitat i la procreació. Tanmateix, ens agrada sostenir que ocupant-nos de nosaltres mateixes serem capaces d’ocuparnos dels altres. Aleshores, com m’ocupo de mi? Com m’ocupo dels altres?
La intenció del treball de dramatúrgia serà construir retrats de cadascuna de Las aventureres utilitzant la tècnica del verbatim. Es faran reunions setmanals amb el grup comunitari i es registraran les converses. Després es farà una transcripció del contingut i amb això es reconstruirà la història d’aquestes cinc dones seleccionant de tot el material el que es consideri més rellevant per poder construir una mena de quadre impressionista en què allò individual de totes elles 6 es barregi per donar com resultat un tot comú sense límits clars entre una història i una altra.
Alejandro Curiel i Gemma Polo comparteixen una mirada comuna sobre la manera d’entendre l’escena. Totes dues s’han forjat un nom propi i singular dins el panorama del teatre contemporani a Barcelona dels darrers anys. Els artistes es troben per primera vegada a l’Institut del Teatre el 2016, després d’una pràctica amb Andrés Corchero i després, el 2017, comencen una aventura col·lectiva amb José y sus Hermanas, una companyia activa de teatre i altres propostes escèniques que camina cap a la seva 4a creació. Paral·lelament, Curiel i Polo inicien una investigació més personal i experimental entrant en contacte amb nous agents a Homenatge o Amor para Plutón.
Alejandro Curiel cursa els estudis d’interpretació a l’Escola d’Art Dramàtic de Valladolid completant la formació dins del camp de la dansa contemporània i el teatre visual. Un cop a Barcelona continua la seva feina com a intèrpret dins del món audiovisual. El 2012 ingressa a l’Institut del Teatre especialitzant-se al camp de la direcció escènica. Com a creador escènic ha estat artista resident a la Sala Hiroshima de Barcelona la temporada 15/16 estrenant les dues primeres peces. El 2017, la seva tercera creació, All by myself, forma part de la programació del Festival Grec dins del context Grec+ que l’AnticTeatre genera per donar visibilitat a joves creadors. A més a més, a la tardor d’aquest mateix any suma una darrera creació, P/P (Propietat Privada), coproduïda i estrenada al Festival TNT de Terrassa. A l’hivern del 2019 és acollit pel projecte #FF90, projecte promogut pel Graner, que té com a objectiu generar una comunitat sòlida de creadors d’una mateixa generació.
Gemma Polo Bosch realitza l’itinerari de teatre físic/visual a l’Institut del Teatre de Barcelona. Ha participat de produccions com The Show Must Go One de Jérôme Bel al Mercat de les Flors de Barcelona (2014) o En Lo Alto Para Siempre de Juan Navarro i Gonzalo Cunill (Teatre Lliure, 2020); paper pel qual ha rebut el premi d’Actriu Revelació als Premis Teatre Barcelona 2020. Component i creadora de José y sus Hermanas (Los bancos regalan sandwicheras y chorizos, 2017; Arma de construcción masiva, 2018; Explore el Jardín de los Cárpatos, 2020). També ha treballat amb la Cia Marionetarium (Companyia de marionetes Herta Frankel, Barcelona) i altres formacions de teatre visual i de carrer. És cantant i compositora del grup de música català Roba Estesa.
Territoris(s), Comunitat(s) i Pràctiques Artístiques és un projecte col·laboratiu impulsat per l’Ateneu Popular 9 barris, La Central del Circ i el Graner, amb el suport del Programa Fàbriques de Creació de l’Ajuntament de Barcelona.