Graner

› ARXIU

AGUABLANDA (2019-20)

Estudi específic sobre convocatòries de residències d’arts vives a la província de Barcelona, ​​de Juan Pablo Campistrous i Matías Daporta.

Ens sembla molt rellevant i interessant l’estudi que us presentem a continuació i que s’ha gestat al Graner, impulsat per Matías Daporta, sobre les convocatòries de residències d’arts vives a la província de Barcelona.

Context: Sota el nom d’Aguablanda, durant els anys 2019 i 2020, El Graner va donar espai a un programa d’investigació i desenvolupament de projectes de gestió actual en el sector de les arts vives. Durant el seu primer any de treball, Aguablanda va acollir Matías Daporta, qui va realitzar un estudi en profunditat al voltant dels processos digitals de gestió en arts vives, en el qual es cartografien les diferents plataformes que faciliten el treball d’artistes i agents culturals (institucions, centres de creació, espais d’art, gestores, etc.). Arran d’aquest estudi, es va iniciar llavors un procés de disseny d’una plataforma pilot de gestió pròpia que va adoptar el nom de ARGÉS. Per al seu desenvolupament, el Matías va identificar que les plataformes es podien organitzar en tres categories: eines i portals per a la producció (convocatòries de residències, gestió d’espais, recerca de fons), per a la distribució (xarxes de distribució, contacte de programadors, agenda de festivals i programació d’espectacles) i per a l’arxiu (portals de vídeo, revistes amb estudis i review de peces, catàlegs) de les arts escèniques.

L’estudi: Així doncs, l’estudi es gesta a partir de la investigació iniciada per Daporta, en un aprofundiment dels processos de convocatòria i eines utilitzades avui dia per les institucions d’arts vives. Gràcies a fons atorgats per l’ICUB es pot portar endavant aquesta segona etapa d’Aguablanda, que comença al desembre 2020 i s’estén fins al març 2021, en la qual se suma Juan Pablo Campistrous com a coinvestigador i col·laborador del projecte. D’aquesta manera es planteja l’estudi com una continuïtat a la primera investigació, centrat en els processos de convocatòries de residències artístiques que avui dia es porten endavant en el camp de les arts vives del territori català.

Projecte impulsat per Matías Daporta. Realitzat per Juan Pablo Campistrous i Matías Daporta, acompanyat pel Graner i amb el suport de l’ICUB. 

PEA (2016-18)

El PEA (Projecte d’Expansió Artística 2016-18) va ser un projecte pilot que posava en diàleg cultura, innovació i empresa, amb l’objectiu de desenvolupar models organitzatius i mètodes de col·laboració eficaços i respectuosos amb la creació artística. El PEA estava enfocat a la recerca i la creació d’una relació justa entre els agents culturals, tant a nivell nacional com internacional, centrada en el newmanagement. 

El Graner-Mercat de les Flors, amb el suport de la Fundació Banc Sabadell, va engegar aquest projecte pilot pioner, que posava el focus en la viabilitat del diàleg entre les arts vives i la rentabilitat econòmica i l’organització empresarial.

El PEA (després d’una convocatòria oberta) va comptar amb un grup d’investigació de 5 creadors/cies que van formar part durant dos anys d’aquest programa d’investigació transdisciplinar. Al llarg d’aquest període es van desenvoluparan de manera específica els diferents plans individuals d’expansió artística dels artistes, col·lectius o agrupacions seleccionades, que van ser assessorats i acompanyats per un equip d’experts amb els quals dissenyar accions concretes per millorar la relació amb el seu entorn econòmic i cultural. El PEA però, també es va obrir al sector i va oferir part de la seva formació en format obert, tot generant una sèrie de recursos i continguts que accessibles en format digital.

Els cinc artistes que van ser seleccionats per formar part d’aquest primer PEA per convocatòria oberta van ser: Societat Doctor Alonso, Aimar Pérez Galí, Bárbara Sánchez, Jorge Dutor i Guillem Mont de Palol i El Conde de Torrefiel.

Accions i fases de treball del PEA:

  • Projecte PÈSOL (març 2017, obert al sector): assessorament amb Alfons Cornella – Infonomia (mètode Verne per crear cultura d’innovació, innovar des del model de negoci, organitzar cèl·lules d’innovació, desenvolupar prototips i llençar projectes, sempre des dels propis membres de l’organització, que analitzen la seva activitat i desenvolupen prototips per presentar als altres grups de treball i per avaluar-ne la seva sostenibilitat econòmica, en el cas que es concretin com a projectes)
  • Trobada a Pontós (abril 2017): trobada tancada del grup d’investigació
  • Participació al festival DNA de Pamplona (maig 2017): el festival va acollir una trobada del grup de treball en diàleg amb el CoLABoratorio del festival i el context artístic de Navarra.
  • Participació a la programació de BooMBeta (juliol 2017), cicle d’accions artístiques de La Marina, programant una de les jornades de la trobada de pensament del cicle. Es van triar les següents converses compartides: Hans Laguna: ‘Renda Bàsica Universal i cultura’ i  Luz Muñoz: ‘Zapatistas i altres experiències’.
  • Participació al festival Intacto (novembre 2017): Eduardo Bonito, Sociedad Doctor Alonso, y Cristina Alonso, del grup de treball PEA, van participar a les ‘JORNADAS PROFESIONALES: Estrategias desde los nuevos espacios culturales: tácticas de supervivencia en la transmodernidad’, que es van dur a terme dins el marc del Festival INTACTO de Vitoria Gasteiz.
  • Atélier EDN (febrer 2018); Atelier dins el context FESTIVAL SÂLMON< 18,  dirigit a professionals de les arts escèniques i organitzat en el marc de les activitats d’EDN (European Dancehouse Network) amb el suport del programa Europa Creativa, es desenvolupa dins el festival un espai de diàleg, reflexió i creació de continguts al voltant del tema: artistes i estructures, com ens i va girar al voltant de la innovació en la pedagogia artística, vinculat a la creació de l’ADAV (Acadèmia Deslocalitzada d’ Arts Vives), atravessada per la construcció d’ una nova oficina tècnica administrativa des d’una lògica d’economia 4D. Es va comptar amb la presència d’ Isidro López Aparicio de Liberus Artium Universitas (Madrid), Selina Blasco i Lila Insúa de Programas sin créditos(Madrid), entre d’altres participants.
  • Laboratori d’Economia 4D i Fluxonomia amb Lala Deheinzelin (Festival DNA 2018). El PEA (Programa d’Expansió Artística) va organitzar les jornades “Laboratorio de prácticas constituyentes en economía 4D con Lala Deheinzelin i Fernando García”, una trobada pràctica-teòrica per prototipar exemples concrets d’aplicació d’economia 4D, acollits pel festival DNA de Pamplona.
  • El 2018, PEA va treballar en el disseny de dos projectes artístics complementaris i entrellaçats: la creació de PIEDRADURA i una Oficina d’Economia per al bé comú.

DANSA ARA (2014-17)

La Fundació Catalunya – La Pedrera està al capdavant del cicle Dansa Ara de dansa contemporània en aquest espai tan singular. El Graner s’ha encarregat de l’assessorament de la programació del cicle del 2013 al 2016 (quatre edicions). Així mateix ha facilitat el creixement del cicle amb la incorporació de coproduccions per part de la Fundació en relació amb altres festivals com ara Sismògraf o Temporada Alta (setmana de programadors). En la programació del cicle s’hi troben creacions site-sepecifics, programes de creadors emergents, peces úniques de creadors consolidats i peces en procés de nous llenguatges.

Cicles Dansa Ara a La Pedrera en col·laboració amb el Graner:

2017: acompanyament coproducció Sònia Gómez i Festival Sismògraf.

2016: Manuel Rodríguez (coproducció Festival SÂLMON<), Lali Ayguadé/La Veronal, Mons Dansa, La Intrusa, Guillermo Weickert, Laila Tafur, Cora Panizza, Montón de Paja & Trigo.

2015: Àngels Margarit, Abast Elàstic, Roser López Espinosa (coproducció Festival SÂLMON<), Sol Picó, Zaida Torrego, Joaquín Collado, Raquel Gualtero.

2014: Lali Ayguadé, Big Bouncers, Roberto Oliván, Pere Faura (coproducció T.Alta, Modul-Dance), Daniel Fernández, Paloma Muñoz, Maria García Vera.

NIT DELS MUSEUS (2016-18)

Un centenar de museus, centres culturals i sales d’exposicions a Barcelona i la seva àrea metropolitana romanen oberts i amb entrada gratuïta entre les set de la tarda i la una de la matinada. A més de les habituals exposicions també s’hi realitzaen altres activitats culturals com concerts, obres de teatre, dansa i recitals de poesia. La Nit dels Museus es tracta d’una iniciativa del Consell Europeu i hi participen més de 4000 museus de 40 països europeus.

Amb ‘Creació & Museus’ la Nit posa el focus en les diverses propostes que han elaborat conjuntament les Fàbriques de Creació i 11 museus de la ciutat. Fruit d’aquesta col·laboració han sorgit tot un seguit de creacions artístiques originals que aporten un punt de vista diferent a l’hora de percebre i entendre el patrimoni o les col·leccions d’aquests museus. La Nit és una ocasió única per descobrir tant aquests projectes com els espais que els inspiren, amb accions per a tot tipus de públic dels artistes residents en aquests centres i que constitueixen la part més festiva de la Nit.

Creació&Museus representa un vincle consolidat que ens proporciona una nova mirada sobre els espais, però també sobre la història i la memòria, potenciant les emocions mitjançant les diferents sensibilitats de les diverses disciplines creatives.

El Graner ha col·laborat en la programació de La Nit dels Museus 206-2018 amb:

  • Blue Colored Sequence · Manuel Rodríguez · Nit dels Museus 2016 al MACBA
  • Avenida Paradise · Montón de Paja & Trigo · Nit dels Museus 2017 al Museu de Cultures del Món
  • Adorno · Vértebro · Nit dels Museus 2018 a La Virreina, Centre de la Imatge

PRO 365/SISMO (2017)

Des del Festival Sismògraf es va iniciar un projecte d’acompanyament a 10 professionals de la gestió escènica de Catalunya en l’àmbit de la dansa, les arts del moviment i la creació contemporània, que es desenvolupa durant tot el 2017. Aquest dispositiu, liderat per la directora del Festival Tena Busquets i coordinat per la gestora cultural Margarida Troguet, forma part de les línies d’acció del Pla d’Impuls a la Dansa nascut en el marc del Pla Integral de la Dansa a Catalunya i compta amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

PRO365/SISMO va constar durant el 2017 de quatre visites o situacions artístiques acompanyades de 4 apadrinaments professionals i d’un seguiment on-line dinamitzat per Troguet de l’activitat de dansa a Catalunya i a Europa a través d’articles, conferències, congressos, convocatòries, vídeos.

Els apadrinaments professionals van anar a càrrec del ballarí i coreògraf Quim Bigas, de la tècnica d’Arts Escèniques de Fira Tàrrega, Anna Giribet, de la directora del Centre de Creació El Graner, Cristina Alonso i de la gestora cultural, Margarida Troguet, que acompanyaran el procés i lideraran cada una de les situacions, creant així un itinerari de treball concret per a cada trobada.

Per a la segona trobada del projecte, dins el marc del Sismògraf 2017 des del Graner vam generar aquest petit document sobre el concepte ‘residència’ per a que fos material de treball del grup PRO365/SISMO

CONEXIÓN HEMISFERIO (2018)

Des del Graner vam participar en la coordinació acadèmica de la trobada ‘Conexión Hemisferio’ Encuentro para el Diálogo Creativo y Permanente entre Pares’ que va començar amb una primera acció del 5 al 8 de juny de 2018 a Colòmbia. Es tracta d’una trobada que reuneix especialistes espanyols i colombians perquè dialoguin al voltant d’eixos temàtics com ara l’adaptació d’espais per a les arts, la gestió econòmica i financera, la captació de recursos, entre d’altres temes.

Aquest primer contacte es vadesenvolupar en el marc del Focus Espanya-Colòmbia 2018-2019, amb el suport d’AC /E, i vol ser un espai de diàleg entre 32 gestors culturals espanyols i colombians del sector públic i privat, amb el propòsit d’intercanviar experiències , així com promoure aliances i associacions que afavoreixin una major professionalització del sector de les arts vives de tots dos països.

Les memòries de la trobada es projectaran com un document clau per a coneixement i anàlisi de la institucionalitat, els artistes, els emprenedors, i els gestors d’ambdues nacions, en el qual s’hi trobaran reflexions i propostes al voltant dels grans desafiaments i oportunitats per a la gestió de les arts vives contemporànies.

Coordinació acadèmica: Cristina Alonso i Ángela Beltran.

Hi van participar amb el suport d’AC / E:

Jordi Buxó, Teatro Kamikaze, Madrid
Maia Villot, de Tabakalera País Basc
Monica Pérez, Teatre Principal de Palma, Illes Balears
Paz Santa Cecilia, Festival Internacional de Artes
Escénicas, IDEM
Fernando Pérez, Dirección de Cultura del Gobierno de Navarra
Manuel Llanes, Teatro Central de Sevilla
Oriol Martí, Fira Tàrrega, Lleida
Fernando Garcia, Matadero
Mónica Carroquino, Casa Encendida, Madrid
Maria Acaso, Universidad Complutense de Madrid
Cristina Alonso. Graner, Barcelona.

FID (2015)

La FID (Finestra d´Intenacionalització de la Dansa) és una taula d’internacionalització de la dansa catalana.

El Graner ha col·laborat en diferents edicions de la FID (Finestra d’Internacionalització de la Dansa), anteriorment anomenada IPAM. En cadascuna de les edicions el paper col·laboratiu del Graner fou diferent, sent l’edició FID 15 l’edició pròpiament mediada en la seva totalitat pel Graner, en diàleg amb el sector i amb la complicitat del SÂLMON<

La FID 2015 es va celebrar del 6 al 8 de desembre amb la complicitat del Festival SÂLMON< . Després de diferents sessions de treball col·laboratives obertes al sector es van configurant els objectius i la dinàmica de la FID 2015-

En les seves edicions anteriors (i dins l’IPAM, International Performing Arts Meeting), dissenyades i organitzades pel sector (representat tant per les associacions professionals com per agents independents), les institucions de referència i les administracions públiques, es van dur a terme diferents lògiques de funcionament i metodologies, acollint formats d’exhibició (locals i internacionals) i formats de trobada més dirigits a establir un treball en xarxa.

Després de diferents sessions de treball i en resposta al context local i a les dinàmiques i peticions del propi sector, l’edició 2015 es va centrar en la figura de l’artista i va donar visibilitat i un context apropiat al creador i a la seva capacitat extesa d’acció.

Es van seleccionar 8 artistes (o col·lectius artístics) per participar a la FID 2015. Els artistes seleccionats van ser corresponsables amb la comissió de treball estable de la FID del disseny i la presentació del seu univers creatiu, de la creació del diàleg amb la resta d’artistes seleccionats i de la seva articulació amb la realitat artística local (creant una ressonància amb aquest teixit local a partir de l’organització d’espais de socialització oberts).

Així doncs, la FID 2015 no es va tractar d’una finestra de creació o de producció d’obra nova sinó un espai de trobada per a professionals per aprofundir i donar difusió internacional a l’obra i a l’univers artístic dels 8 seleccionats.

#FF80 (2012-14)

El projecte #FF80 (2012-14) es va configurar conjuntament amb el Festival Temporada Alta i es centrava en la creació contemporània i la mobilitat artística i per aquest motiu s’hi incloïen diferents accions per poder debatre, reflexionar i trobar punts de connexió i rutes de treball futures que afavorissin els recorreguts creatius.

Accions centrals del projecte:

  • Trobada a porta tancada 48h en una masia amb els creadors implicats en cada edició del projecte, per parlar de com construir de manera conjunta llaços de producció que possibilitin rutes de treball futures.
  • FF80 convida programadors internacionals que estan interessats en realitzar un seguiment i acompanyament a mig termini d’alguns dels projectes futurs dels creadors implicats (amb col·laboració amb l’Institut Ramon Llull).
  • Diàleg amb la programació de la setmana de creació contemporània del Festival Temporada Alta, que comptava amb creadors FF80.

A través d’aquestes accions es pretenia debatre i reflexionar sobre la creació contemporània escènica i més concretament en l’àmbit de la dansa i  trobar noves rutes i dinàmiques de treball per potenciar la mobilitat artística i els processos creatius de llarg recorregut.

INTERPOLACIÓN (2014)

El Graner, amb el suport d’Iberescena (Programa de Residencias Iberescena 2014) i el Mercat de les Flors va realitzar el projecte Interpolación , un projecte internacional sota el paraigües de la publicació Ojo i del projecte Observatorio Transregional.

Interpolación fou una trobada de diàleg que posava atenció en la coincidència o no de les pràctiques artístiques entre diferents artistes de diferents contextos, a partir del concepte i definició d’interpolació, entesa com l’acció d’obtenir nous punts partint del coneixement conjunt discret de punts, entenent a la persona com un punt i al conjunt com la suma de persones.

Interpolació va ser una trobada de diàleg lliure sense marc entre 5 persones que es desconeixien per veure quines interpolacions de pensament artístic generaven entre elles.

En la seva primera edició del projecte els països i les creadores implicades van ser: Tania Solomonoff (Argentina-Mèxic), Ayala Hernández (Uruguay), Cristina Blanco (Espanya), Cláudia Müller (Brasil), Bárbara Pinto (Xile).

Totes elles van treballar una semana conjuntament i dues setmanes a títol individual al Graner durant la tardor de 2014.

Consulta el dossier d’INTERPOLACIÓN a continuació:

DIÀLEG AMB NAVE (2017)

Del 5 al 8 de març de 2017 va tenir lloc per part de l’equip de gestió de l’espai  NAVE  a Xile una residència al Graner que ens va permetre dialogar, compartir i debatre sobre la relació entre els creadors i els centres de creació, possibles models de treball en el camp de l’acompanyament de l’artista, art i comunitat i d’altres temes d’interès. Una residència d’aquest tipus és molt enriquidora perquè ens qüestiona al propi equip de Graner i ens permet reflexionar a través del diàleg amb NAVE sobre el nostre propi funcionament. La residència va comptar amb sessions de treball amb diferents perfils vinculats al Graner (el propi equip, creadors residents, equip tècnic i professionals tècnics vinculats a projectes que s’han desenvolupat en residència tècnica al Graner, visites a altres espais de la ciutat i treball intern del propi equip  NAVE: Jonathan Inosztroza, Consuelo Laclaustra, Carmina Infante, Angie Vial, Javiera Peón-Veiga i María José Cifuentes).

La residència va comptar amb al suport de: Unidad de Asuntos Internacionales y Área Danza del Consejo Nacional de la Cultura y las Artes, Dirección de Asuntos Culturales del Ministerio de Relaciones Exteriores, la Embajada de Chile en Francia i la Comisión Nacional Chilena de Cooperación con la UNESCO.

Així durant el 2017, l’equip de NAVE de Santiago de Xile i el Graner van anar compartint les seves dinàmiques i funcionament (tècnic, administratiu i de comissariat) i van dur a terme intercanvis temporals entre els seus equips de gestió per compartir pràctiques en temps real.

Aquesta relació va generar la incorporació d’una persona al nostre equip de producció durant el Festival SÂLMON<17 compartir formes i coneixements i assumir part del comissariat del SÂLMON<, concretament en la construcció del focus xilè que s’ha presentat en la 6a edició del festival.

Artistes implicats: Javiera Peón-Veiga i Maria Siebald.

Amb el suport de: AC/E i Programa d’Internacionalització de Fàbriques de Creació (ICUB)

Com a part del nostre diàleg amb NAVE el març vam acollir en residència les artistes Matilde Amigo i Loreto Caviedes, vinculades a l’estructura xilena.

Més info sobre NAVE

BIDE (2013-14)

El Graner ha col·laborat en dues edicions del BIDE Barcelona, acollint al seu espai les activitats del Barcelona International Dance Exchange (BIDE)  , que proporciona una plataforma per al treball en xarxa i l’intercanvi creatiu entre coreògrafs, ballarins i performers professionals. El BIDE proposa una forma de treball horitzontal, un espai per a conèixer-se i treballar plegats, trobar inspiració i possibles futures col·laboracions. L’interès de BIDE és la performance, la investigació i l’ensenyament. Els participants han de ser professionals i contar amb experiència en aquestes àrees. Amb aquesta finalitat, BIDE consta d’un esdeveniment principal que es realitza en el mes de Març i una sèrie d’esdeveniments posteriors anomenats post-BIDE que es despleguen durant l’any.

  • 2013 · Acollida al Graner del BIDE
  • 2014 · Acollida al Graner del BIDE

MODUL-DANCE (2010-14)

Modul-dance és un projecte de cooperació multianual (2010-2014) amb la participació de 20 cases de dansa europees de 16 països. El seu objectiu és donar suport al desenvolupament, la mobilitat i l’intercanvi dels artistes de dansa.

Després de tres seleccions (2010, 2011 i 2012), el projecte acull una comunitat de 52 artistes europeus. Els ofereix un marc per crear i presentar el seu treball davant de diverses audiències, tot unint diferents propostes, estètiques i sensibilitats sota un mateix paraigua. Els artistes desenvolupen una peça artística a Europa siguiendo un itinerario de 4 mòduls que consisteix en investigació, residència, producció i presentació. També reben consell dramaturgic i comparteixen un intens procés de diàleg amb les cases de dansa.

A banda, més de 40 artistes han estat convidats a dur a terme treball de recerca en el marc del programa Carte Blanche en una o més cases de dansa participants. Modul-dance organitza conferències i think tanks amb la idea de compartir reflexions i establir intercanvi crític entre les comunitats de la dansa, així com festivals i film screenings. El projecte aprofita les especificitats i la varietat de models de gestió dels seus partners per mantenir una xarxa de cooperació permanent i sostenible que traspassa fronteres i té vocació europea. La selecció d’artistes configura un mapa reflex de l’excel·lència artística i la diversitat estètica. Modul-dance es nodreix així de les diferències tot esdevenint una aposta, un model de treball per al futur de les arts escèniques i la gestió cultural a Europa i més enllà. El projecte opera sota el paraigua de la European Dancehouse Network (EDN) i rep el suport de la Comissió Europea mitjançant el seu Programa Cultura.

Més informació www.modul-dance.eu

Llegeix més sobre el projecte com un model de bones pràctiques: http://issuu.com/moduldance/docs/md-booklet-internet