Graner

› BASAR OBERT

Вавада онлайн - ваш путь к захватывающим азартным развлечениям. Рабочее зеркало леон и официальный сайт Хотскинс.

Basar obert

Eric Raymond al seu llibre “The catedral and the bazaar” ens parla de dos tipus de software lliure: el model catedral i el basar. Amb el model basar planteja una dinàmica horitzontal, dinàmica i  bulliciosa de treball comunitari a través de codi obert, on els usuaris són tractats com a col·laboradors com a forma més apropiada per millorar el codi.

Amb Basar obert, el Graner inicia un espai d’aprenentatge i pensament compartit on posar en comú les eines amb les quals treballem i les qüestions que ens preocupen i ens ocupen. Un espai que, amb una periodicitat indeterminada, convida diferents professionals a compartir la seva experiència particular, les seves pràctiques, metodologies i eines de treball.

*foto dels bottle vases de Foekje Fleur

Basar obert #5: El mètode de feedback de DAS Theatre 

Sovint és difícil definir pràctiques artístiques híbrides i transversals i discutir-ne les obres. DAS Theatre és una institució educativa que posa aquestes pràctiques artístiques en primer pla del discurs artístic actual. Amb aquest objectiu, el programa ha implementat estratègies pedagògiques atrevides, com el reconegut mètode DasArts Feedback. El 2011, juntament amb el filòsof Karim Benammar, DAS Theater va definir per primera vegada els principals obstacles que sovint impedeixen que els intercanvis crítics tinguin un efecte d’aprenentatge estimulant en un entorn col·lectiu. 

 El feedback és un element bàsic de DAS Theater, ja que és una eina per organitzar moltes mirades sobre els treballs. Mentre reben comentaris, es recomana als artistes que facin un esforç per compartir el seu procés d’investigació amb el públic, dialogant amb els altres i fent ús del saber que es genera a la sala. El més important és que generen espai per a un procés de pensament col·lectiu. Tot i oferir comentaris, l’objectiu és potenciar la investigació i el treball d’un altre artista, anar més enllà del pronunciament de judicis sobre qüestions fonamentals, confrontar el creador amb els seus punts cecs i crear un sentit d’(auto)disciplina per anar a favor de la pròpia precisió i claredat. Donar comentaris en general és un exercici per donar suport i millorar l’altre i fomentar una capacitat reflexiva per generar comentaris precisos i valuosos. 

Es pot aplicar una àmplia gamma de tècniques de reflexió durant les sessions de retroalimentació. Es tracta de donar suport al desenvolupament i a la reflexió dels processos artístics. Aquestes sessions tenen un moderador que prepara la sessió amb l’artista. 

 Facilitat per la mentora de DAS Theater Juul Beeren, aquest taller es divideix en dues parts. Després d’una sessió d’introducció de tres hores per explorar la filosofia, les estratègies i les eines dels mètodes de retroalimentació, ens unirem col·lectivament a la presentació d’una artista en residència al Graner, Leticia Scrycky, per experimentar posteriorment una sessió d’una hora per practicar i dominar les diferents tècniques i habilitats del mètode de feedback. 

  • SOBRE EL PROJECTE EN RESIDÈNCIA “LAS LÁMPARAS #3” · LETICIA SKRYCKY

Hi ha una pel·lícula invisible que recorre les superfícies d’aquest lloc, un cos inassolible que passa per cada pla i cada cos en l’espai. És com aigua omplint el terra, pujant per les parets, cobrint el sostre com núvols. I si aquest terra s’aixequés, o si les parets es desplacessin, si el sostre caigués, la seva forma canviaria. És una ombra i no l’escoltem. És un ressò i no la veiem. Desconeixem la seva naturalesa i no entenem de quina substància està formada però quan caminem per aquí, la reconeixem. Quan acosto la meva oïda a la paret, a un racó, m’acaricia l’orella com un fantasma. El nostre cos és un altre objecte sobre el qual ella s’agafa. Heura, fum, líquid, sorra. Gairebé, però no. L’estimulem, i ella respon ressonant, fent eco i reverberació. Rep les freqüències que li enviem i s’eixampla, s’eleva, se separa de l’espai i apareix un altre nou. Una xarxa tridimensional que es comença a crear i ocupa aquest lloc que es veu buit. No necessitem molta potència. Amb una mínima vibració, s’eleva una muntanya, s’obre un altre solc, es creen buits per on ficar-se. I quedar-se.

En aquest treball he trobat una pràctica d’escolta com a lloc per a la investigació visual. Amb l’intent de materialitzar l’invisible, ha comportat la possibilitat de tactilizar la meva pròpia mirada. LAS LÁMPARAS# 3 s’entén com una coreografia elèctrica dins de l’espai escènic d’un teatre. És sobretot una invitació a co-habitar un lloc en relació amb un temps present, obert a futurs i passats, estrats i fluxos.

Creació: Leticia Skrycky // Col·laboració i companyia: Ibon Salvador i Ayara Hernández // Suport: SOOPA 

https://leticia-skrycky.tumblr.com/ — https://proyectotactil.tumblr.com/ — https://www.facebook.com/leticia.skrycky.9


 Com a impulsor del Festival Sâlmon, Graner proposem el Basar #5 com una de les accions de  l’ENTRE, en diàleg amb l’equip curatorial del festival i amb DAS Theatre, que també forma part d’aquest espai col·lectiu que aflora en diferents moments d’accions al voltant de les arts vives.  


INFOS PRÀCTIQUES 

  • Dia i lloc: Dissabte 6 de novembre, sala M  del Graner (c/Jane Addams 14-16) http://bit.ly/comarribargraner
  • Places limitades
  • Preu: 12€ (dinar inclòs)
  • Horari: de 10.30h a 16.30h
    • 10.30h-13.30h: Teoria Mètode feedback a càrrec de Juul Beeren
    • 13.30h-15h: Pausa per dinar
    • 15h-16.30h: Pràctica Mètode feedback a partir de l’obertura de procés de Leticia Sckrycky (residente del Graner 2021)
  • Inscripcions:
  • Basar obert#5 es desenvoluparà en anglès (sense sistema de traducció simultània)

Basar obert #4: Indagació Grupal amb David Villota

Arriba una nova edició de Basar obert, l’espai d’aprenentatge i pensament compartit, on convidem diferents professionals a compartir les seves eines, pràctiques i metodologies de treball. En un moment en què treballar en equip, entre equips i en xarxes globals és més necessari que mai per combatre l’atomització i cultivar el comú, en aquest Basar volem centrar-nos en aprofundir sobre la facilitació. Per a fer-ho hem convidat en David Villota a realitzar una formació sobre indagació grupal al Graner.

L’objectiu de la formació que proposa David Villota és presentar i apropar eines i mirades sobre la saviesa i la intel·ligència grupal. Entendre i viure com aquesta es manifesta i s’expressa per aprendre a generar espais i moments en els nostres projectes i equips perquè emergeixi de forma conscient, cuidada i efectiva per als nostres objectius. Es tracta d’una formació pràctica on aprendrem les eines posant-les a prova amb el propi grup.

Com generar espais d’exploració i creació col·lectiva? Com crear espais de diàleg i saber acompanyar-los?

Dirigit a professionals de la cultura i a artistes i persones que es dediquen a la gestió, producció o a la mediació artística.

Basar #4 és un programa en diàleg amb la XAC (Xarxa d’Aprenentatge Compartit)


Programa:

  • 18 juny de 18h a 20:30hPrincipis de la indagació i intel·ligència col·lectiva
  • 19 de juny de 9.30 a 14h i de 15h a 19h (inclou el dinar) : La mirada sistèmica, peixera i warmstorming, espais de diàleg i com acompanyar el diàleg.
  • 20 de juny de 9.30h a 14hL’art de la collita i espai obert entre els i les participants i recollida de dubtes

David Villota és facilitador, catalitzador de canvis organitzatius i professor convidat al Master d’ecologia i política de l’Institut de Ciències Ambientals de la UAB, on també col·labora com a assessor i facilitador des del 2016. És membre de l’IIFACE (Institut Internacional de Facilitació i Canvi) des del 2015. És col·laborador i assessor de la cooperativa d’arquitectes Raons Públiques (Barcelona) des de 2016. Ha sigut col·laborador i facilitador de diferents universitats españoles i organitzacions internacionals, treballant en més de vuit països diferents en àmbits com: comunicació d’equips resilients, desenvolupament organitzatiu, governança dinámica, conflictes o lideratge distribuït.

“La meva visió neix de l’experiència i la creença que les organitzacions guarden la saviesa necessària per cuidar del benestar de les persones i evolucionar cap al seu propòsit emergent”.


INFOS PRÀCTIQUES

Basar obert #4: Indagació Grupal amb David Villota

  • 18 de juny de 18h a 20:30h
  • 19 de juny de 9.30 a 14h i de 15h a 19h
  • 20 de juny de 9.30h a 14
  • Places limitades (cal assistir als tres dies de la formació)
  • Preu: 50€ (inclou el dinar del dia 19) –> INSCRIPCIONS
  • Totes les activitats de el programa seran presencials al Graner
    (C/Jane Addams 14 16) http://bit.ly/comarribargraner

 

Basar obert #3: El paradigma digital

El sector cultural i artístic està en constant reinvenció. Els i les artistes evolucionen, els interessos del públic canvien, el context sociopolític influeix i, per descomptat, noves tecnologies apareixen i afecten la manera en què es produeix i consumeix cultura.

La crisi sanitària que estem patint des de principis d’aquest any ha empès el sector de la cultura a trobar noves formes de repensar-se per superar la situació, treballar col·laborativament i seguir en contacte amb la ciutadania. En el cas específic de les arts vives, el debat sobre els pros i contres de l consum d’espectacles a través de plataformes digitals ha estat damunt la taula des del principi de la pandèmia.

Fins aquest moment, la relació d’internet i les arts vives es resumia en una sèrie de portals per a la gestió, revistes digitals o fòrums de debat, i alguns projectes artístics que l’han utilitzat com a part del seu espai d’exploració. Possiblement per la idiosincràsia d’aquestes arts, pensades per generar un espai de trobada amb el públic i ser rebudes en directe, el sector ha estat recelós a convertir-lo en un espai de treball fins aquest moment actual en el qual, no sense cert debat, comença a veure-ho com un aliat.

En aquesta edició de Basar obert, organitzada en conversa amb el projecte AGUABLANDA posem sobre la taula les potencialitats d’Internet i el paradigma de futur que aquestes ens deixen entreveure.

Per fer-ho hem creat un programa de tres dies. el primer, centrat en els nous espais i eines per a la creació, on s’exposaran opcions creatives més enllà de les performances dins de programaris de vídeo (Zoom o Skype); en el segon dia observarem diferents estratègies de promoció i difusió artística a través de les xarxes socials; durant el tercer dia conversarem amb plataformes digitals que pretenen millorar la gestió de les arts escèniques per construir un sector més fort i sostenible amb l’ajuda d’Internet.

Dirigit a professionals de les arts escèniques, artistes, gestors culturals i institucions.


PROGRAMA (29-31 d’octubre de 2020)

DIJOUS 29 D’OCTUBRE

  • 10-14h Taller presencial amb Alex Peña sobre nous espais per al teatre 

Alex Peña, artista transdisciplinar, ens introduirà la seva feina, que se situa entre el teatre i el new media, i posarà llum sobre quins altres llocs possibles podrien ocupar els i les artistes de les arts vives per seguir operant en aquest present-futur.

El taller amb Alex Peña té un cost de 20 € (inclou dinar) i cal portar ordinador portàtil o tablet per realitzar-loINSCRIPCIONS

  • 16-18h Conversa presencial i streaming entre Alex Peña i Vanina Hofman sobre el teatre i Internet como a mitjans per a la creació / 

Alex Peña i Vanina Hofman, investigadora, docent i productora cultural conversaran al voltant de qüestions com: Què és el teatre quan passa a Internet? Quins punts en comú trobem entre els dos mitjans?

Entrada gratuïta, aforament limitat / INSCRIPCIONS PER ASSISTIR-HI PRESENCIALMENT

ENLLAÇ PER SEGUIR LA CONVERSA EN STREAMING https://youtu.be/nRzX3E-_BqI 

DIVENDRES 30 D’OCTUBRE

  • 16-19h Taller amb Candela Capitán sobre Instagram en el sector de les arts vives, a través de la plataforma ZOOM

Candela Capitán, ballarina i performer analitzarà quin és l’objectiu de la plataforma digital Instagram, programada per crear contingut a l’instant, com funciona i com usar-la segons els nostres propòsits.

El taller amb Candela Capitán té un cost de 10 € i / INSCRIPCIONS (una vegada t’inscriguis t’enviarem l’enllaç al Zoom per seguir el taller online)

DISSABTE 31 D’OCTUBRE

  • 17-19h Taula rodona online (Zoom) amb els projectes Alltheatre, Observatorio de Creación Independiente i Orfheo.

Eva Lapuente (Alltheater), Fátima Anlló (Observatorio de Creación Independiente) i Ricardo Toto (Orfheo), ens presentaran iniciatives digitals per millorar la gestió i promoció de les arts vives en entorns digitals.

Accedeix a la taula rodona el 31 d’octubre a les 17h en aquest enllaç: http://bit.ly/zoomBA3


INFOS PRÀCTIQUES:

Totes les activitats de el programa seran presencials (amb aforament limitat) al Graner (C/Jane Addams 14-16) http://bit.ly/comarribargraner

La conversa entre Alex Peña i Vanina Hofman es podrà seguir-se en streaming des del canal Youtube del Graner: https://bit.ly/canalyoutubeGraner

Totes les activitats es realitzaran en castellà

Basar obert #2: Models d'organització en la gestió de les arts escèniques

La producció escènica actual ja no atén a metodologies homogènies, sistemàtiques i fàcilment replicables. Per contra, els processos estan prenent múltiples camins, desenvolupant-se a diferents ritmes i els resultats esdevenen en una infinitat de formats: des d’una peça escènica de tall convencional, a un gest espontani, un taller, un objecte o fins i tot convertint en procés la peça mateixa … estan apareixent noves formes d’organitzar-se i treballar per donar cabuda a aquests noves formes de procedir.

La seva falta de visibilitat està retardant l’evolució dels sistemes de suport a la professió, que al costat de l’escassetat de perfils de gestió capaços de mantenir un diàleg constant amb els artistes i el context, i a la dificultat de circulació d’obra nacional i internacional, posa a el sector a una situació vulnerable.

Amb aquesta trobada volem posar de manifest la necessitat de desenvolupar nous models organitzatius, més sostenibles i horitzontals, així com mètodes de col·laboració en les arts escèniques que reflecteixin la naturalesa de la comunitat artística i permetin la desconnexió de les lògiques heretades.

Per reflexionar sobre totes aquestes qüestions i les diferents problemàtiques concretes amb les que ens trobem en l’organització de projectes d’arts vives i dansa contemporània, hem convidat a quatre iniciatives que, operant des de diferents contextos i responent a diferents models organitzatius, intenten abordar els reptes la creació actual des de la gestió.

Aquesta jornada s’adreça a professionals de les arts escèniques, artistes i gestors culturals i institucions interessades a conèixer altres models.

PONENTS:

ElClimaMola (www.elclimamola.com) – Catalunya
El nostre compromís és acompanyar la creació escènica actual, facilitant que els artistes i entitats culturals duguin a terme amb èxit els seus projectes i s’obrin a un públic cada vegada més ampli. Oferim serveis a mida d’assessorament, acompanyament i producció. També impulsem projectes propis de visibilitat i ponts per a la creació.
A Elclimamola funcionem com el nucli d’una constel·lació de professionals de la cultura- artistes, gestors, programadors, creadors, experts- tant nacionals com internacionals.

SelfMistake (www.self-mistake.pt) – Portugal
Self-Mistake és un projecte de suport a l’experimentació i a la innovació en l’àrea de la dansa contemporània a través d’un programa anual de continuïtat en diferents fronts: suport financer durant el procés, presentació i consultoria de producció.

SPIN (www.spinspin.be) – Bèlgica
La missió de SPIN és proporcionar suport estructural de llarg termini i alta qualitat per: pràctiques individuals (incloent trajectòries de recerca, desenvolupament, producció, col·laboracions externes …), així com pràctiques de contingut col·lectiu.

L’Amicale (www.amicaledeproduction.com) – França
Organització dirigida per artistes, L’Amicale és una plataforma cooperativa de performances i instal·lacions en viu. Creada el 2010 per 3 artistes i 2 productors, és ara una cooperativa amb 12 artistes, 4 productors, 1 director, 1 administrador i una bona quantitat de col·laboradors artístics. El seu treball abasta des de la producció internacional fins a l’enginyeria de models d’economia cooperativa, des de la filosofia, fins a l’especialització autodidacta en cultiu d’orquídies.


Programa (7 de febrer de 2020)

DIVENDRES 7 DE FEBRER DE 14.30h a 17:3oh

  • 14:30h-15:30h: Dinar i espai networking
  • 15:30h-17:30h: Taula rodona amb L’Amicale, SPIN, Self-mistake i Elclimamola (modera Aguablanda)

Infos pràctiques

Espai: Sala SG Mercat de les Flors

Idioma: anglès

Activitat gratuïta amb inscripció prèvia a info@granerbcn.cat (places limitades)

Activitat emmarcada dins el programa de mediació i activiatats professionals del 8è SÂLMON<, coordinada per Aguablanda, en diàleg amb Elclimamola. Organitza Graner.

Basar obert #1: Seminari de cogestió, col·laboració i acompanyament artístic

Sovint ens preguntem com podem crear un ecosistema de relacions on la pràctica artística sigui més sostenible, oberta i compartible com a bé comú. Com podem ser copartícips, quan cal, d’impulsar el diàleg entre l’artista i comunitats diverses, més enllà d’una proposta amb uns codis clars d’escenificació, programació i context d’obra. Per aprofundir en aquestes qüestions, obrim un espai on parlarem d’acompanyament artístic, gestió col·laborativa i disseny d’estratègies de coproducció de coneixement.

Aquest seminari s’adreça a professionals de les arts escèniques i a artistes i persones que es dediquen a la gestió, producció o a la mediació artística. També el volem obrir a aquells i aquelles que encara no s’hi dediquen però que volen apropar-s’hi i conèixer diferents maneres de gestionar projectes artístics.

Programa (21-23 de novembre de 2019)

  • Dijous 21 de novembre de 10h 19h:
    Introducció a la Fluxonomia 4D aplicada a espais i projectes culturals. Articulació de futurisme i noves economies en 4 dimensions a càrrec de Fernando García (al capdavant d’Espacio Cultural mARTadero – Cochabamba, Bolívia).
  • Divendres 22 de novembre de 10h a 14h:
    Els subtextos de la col·laboració a càrrec de Maria Salazar (productora cultural i actualment a Histeria Kolektiboa i participant al taller de pràctiques col·laboratives Wikitoki)
  • Dissabte 23 de novembre de 10h a 14h:
    Acompanyament artístic versus management artístic: visions, models i exercicis pràctics a càrrec d’Alessandra Simeoni i Karel Dombrecht (al capdavant de Caravan Productions, oficina d’acompanyament artístic – Brussel·les)

Infos pràctiques

Lloc: Al Graner
Preu: 20€ (inclou l’assistència al seminari i el dinar del primer dia)
Consideracions: El seminari serà en castellà, exceptuant la sessió del 23 de novembre que serà en anglès. Cal assegurar l’assistència a 2 de les 3 sessions. Avisa’ns si us plau si no pots venir a alguna de les sessions
Places: 20 places disponibles
Més info: info@granerbcn.cat
Inscripcions: http://bit.ly/inscripcioseminaribasar1
Segueix-nos a les xarxes socials @granerbcn