Graner

› BASAR OBERT

Basar obert

Eric Raymond al seu llibre “The catedral and the bazaar” ens parla de dos tipus de software lliure: el model catedral i el basar. Amb el model basar planteja una dinàmica horitzontal, dinàmica i  bulliciosa de treball comunitari a través de codi obert, on els usuaris són tractats com a col·laboradors com a forma més apropiada per millorar el codi.

Amb Basar obert, el Graner inicia un espai d’aprenentatge i pensament compartit on posar en comú les eines amb les quals treballem i les qüestions que ens preocupen i ens ocupen. Un espai que, amb una periodicitat indeterminada, convida diferents professionals a compartir la seva experiència particular, les seves pràctiques, metodologies i eines de treball.

*foto dels bottle vases de Foekje Fleur

Basar obert #4: Indagació Grupal amb David Villota

Arriba una nova edició de Basar obert, l’espai d’aprenentatge i pensament compartit, on convidem diferents professionals a compartir les seves eines, pràctiques i metodologies de treball. En un moment en què treballar en equip, entre equips i en xarxes globals és més necessari que mai per combatre l’atomització i cultivar el comú, en aquest Basar volem centrar-nos en aprofundir sobre la facilitació. Per a fer-ho hem convidat en David Villota a realitzar una formació sobre indagació grupal al Graner.

L’objectiu de la formació que proposa David Villota és presentar i apropar eines i mirades sobre la saviesa i la intel·ligència grupal. Entendre i viure com aquesta es manifesta i s’expressa per aprendre a generar espais i moments en els nostres projectes i equips perquè emergeixi de forma conscient, cuidada i efectiva per als nostres objectius. Es tracta d’una formació pràctica on aprendrem les eines posant-les a prova amb el propi grup.

Com generar espais d’exploració i creació col·lectiva? Com crear espais de diàleg i saber acompanyar-los?

Dirigit a professionals de la cultura i a artistes i persones que es dediquen a la gestió, producció o a la mediació artística.

Basar #4 és un programa en diàleg amb la XAC (Xarxa d’Aprenentatge Compartit)


Programa:

 • 18 juny de 18h a 20:30hPrincipis de la indagació i intel·ligència col·lectiva
 • 19 de juny de 9.30 a 14h i de 15h a 19h (inclou el dinar) : La mirada sistèmica, peixera i warmstorming, espais de diàleg i com acompanyar el diàleg.
 • 20 de juny de 9.30h a 14hL’art de la collita i espai obert entre els i les participants i recollida de dubtes

David Villota és facilitador, catalitzador de canvis organitzatius i professor convidat al Master d’ecologia i política de l’Institut de Ciències Ambientals de la UAB, on també col·labora com a assessor i facilitador des del 2016. És membre de l’IIFACE (Institut Internacional de Facilitació i Canvi) des del 2015. És col·laborador i assessor de la cooperativa d’arquitectes Raons Públiques (Barcelona) des de 2016. Ha sigut col·laborador i facilitador de diferents universitats españoles i organitzacions internacionals, treballant en més de vuit països diferents en àmbits com: comunicació d’equips resilients, desenvolupament organitzatiu, governança dinámica, conflictes o lideratge distribuït.

“La meva visió neix de l’experiència i la creença que les organitzacions guarden la saviesa necessària per cuidar del benestar de les persones i evolucionar cap al seu propòsit emergent”.


INFOS PRÀCTIQUES

Basar obert #4: Indagació Grupal amb David Villota

 • 18 de juny de 18h a 20:30h
 • 19 de juny de 9.30 a 14h i de 15h a 19h
 • 20 de juny de 9.30h a 14
 • Places limitades (cal assistir als tres dies de la formació)
 • Preu: 50€ (inclou el dinar del dia 19) –> INSCRIPCIONS
 • Totes les activitats de el programa seran presencials al Graner
  (C/Jane Addams 14 16) http://bit.ly/comarribargraner

 

Basar obert #3: El paradigma digital

El sector cultural i artístic està en constant reinvenció. Els i les artistes evolucionen, els interessos del públic canvien, el context sociopolític influeix i, per descomptat, noves tecnologies apareixen i afecten la manera en què es produeix i consumeix cultura.

La crisi sanitària que estem patint des de principis d’aquest any ha empès el sector de la cultura a trobar noves formes de repensar-se per superar la situació, treballar col·laborativament i seguir en contacte amb la ciutadania. En el cas específic de les arts vives, el debat sobre els pros i contres de l consum d’espectacles a través de plataformes digitals ha estat damunt la taula des del principi de la pandèmia.

Fins aquest moment, la relació d’internet i les arts vives es resumia en una sèrie de portals per a la gestió, revistes digitals o fòrums de debat, i alguns projectes artístics que l’han utilitzat com a part del seu espai d’exploració. Possiblement per la idiosincràsia d’aquestes arts, pensades per generar un espai de trobada amb el públic i ser rebudes en directe, el sector ha estat recelós a convertir-lo en un espai de treball fins aquest moment actual en el qual, no sense cert debat, comença a veure-ho com un aliat.

En aquesta edició de Basar obert, organitzada en conversa amb el projecte AGUABLANDA posem sobre la taula les potencialitats d’Internet i el paradigma de futur que aquestes ens deixen entreveure.

Per fer-ho hem creat un programa de tres dies. el primer, centrat en els nous espais i eines per a la creació, on s’exposaran opcions creatives més enllà de les performances dins de programaris de vídeo (Zoom o Skype); en el segon dia observarem diferents estratègies de promoció i difusió artística a través de les xarxes socials; durant el tercer dia conversarem amb plataformes digitals que pretenen millorar la gestió de les arts escèniques per construir un sector més fort i sostenible amb l’ajuda d’Internet.

Dirigit a professionals de les arts escèniques, artistes, gestors culturals i institucions.


PROGRAMA (29-31 d’octubre de 2020)

DIJOUS 29 D’OCTUBRE

 • 10-14h Taller presencial amb Alex Peña sobre nous espais per al teatre 

Alex Peña, artista transdisciplinar, ens introduirà la seva feina, que se situa entre el teatre i el new media, i posarà llum sobre quins altres llocs possibles podrien ocupar els i les artistes de les arts vives per seguir operant en aquest present-futur.

El taller amb Alex Peña té un cost de 20 € (inclou dinar) i cal portar ordinador portàtil o tablet per realitzar-loINSCRIPCIONS

 • 16-18h Conversa presencial i streaming entre Alex Peña i Vanina Hofman sobre el teatre i Internet como a mitjans per a la creació / 

Alex Peña i Vanina Hofman, investigadora, docent i productora cultural conversaran al voltant de qüestions com: Què és el teatre quan passa a Internet? Quins punts en comú trobem entre els dos mitjans?

Entrada gratuïta, aforament limitat / INSCRIPCIONS PER ASSISTIR-HI PRESENCIALMENT

ENLLAÇ PER SEGUIR LA CONVERSA EN STREAMING https://youtu.be/nRzX3E-_BqI 

DIVENDRES 30 D’OCTUBRE

 • 16-19h Taller amb Candela Capitán sobre Instagram en el sector de les arts vives, a través de la plataforma ZOOM

Candela Capitán, ballarina i performer analitzarà quin és l’objectiu de la plataforma digital Instagram, programada per crear contingut a l’instant, com funciona i com usar-la segons els nostres propòsits.

El taller amb Candela Capitán té un cost de 10 € i / INSCRIPCIONS (una vegada t’inscriguis t’enviarem l’enllaç al Zoom per seguir el taller online)

DISSABTE 31 D’OCTUBRE

 • 17-19h Taula rodona online (Zoom) amb els projectes Alltheatre, Observatorio de Creación Independiente i Orfheo.

Eva Lapuente (Alltheater), Fátima Anlló (Observatorio de Creación Independiente) i Ricardo Toto (Orfheo), ens presentaran iniciatives digitals per millorar la gestió i promoció de les arts vives en entorns digitals.

Accedeix a la taula rodona el 31 d’octubre a les 17h en aquest enllaç: http://bit.ly/zoomBA3


INFOS PRÀCTIQUES:

Totes les activitats de el programa seran presencials (amb aforament limitat) al Graner (C/Jane Addams 14-16) http://bit.ly/comarribargraner

La conversa entre Alex Peña i Vanina Hofman es podrà seguir-se en streaming des del canal Youtube del Graner: https://bit.ly/canalyoutubeGraner

Totes les activitats es realitzaran en castellà

Basar obert #2: Models d'organització en la gestió de les arts escèniques

La producció escènica actual ja no atén a metodologies homogènies, sistemàtiques i fàcilment replicables. Per contra, els processos estan prenent múltiples camins, desenvolupant-se a diferents ritmes i els resultats esdevenen en una infinitat de formats: des d’una peça escènica de tall convencional, a un gest espontani, un taller, un objecte o fins i tot convertint en procés la peça mateixa … estan apareixent noves formes d’organitzar-se i treballar per donar cabuda a aquests noves formes de procedir.

La seva falta de visibilitat està retardant l’evolució dels sistemes de suport a la professió, que al costat de l’escassetat de perfils de gestió capaços de mantenir un diàleg constant amb els artistes i el context, i a la dificultat de circulació d’obra nacional i internacional, posa a el sector a una situació vulnerable.

Amb aquesta trobada volem posar de manifest la necessitat de desenvolupar nous models organitzatius, més sostenibles i horitzontals, així com mètodes de col·laboració en les arts escèniques que reflecteixin la naturalesa de la comunitat artística i permetin la desconnexió de les lògiques heretades.

Per reflexionar sobre totes aquestes qüestions i les diferents problemàtiques concretes amb les que ens trobem en l’organització de projectes d’arts vives i dansa contemporània, hem convidat a quatre iniciatives que, operant des de diferents contextos i responent a diferents models organitzatius, intenten abordar els reptes la creació actual des de la gestió.

Aquesta jornada s’adreça a professionals de les arts escèniques, artistes i gestors culturals i institucions interessades a conèixer altres models.

PONENTS:

ElClimaMola (www.elclimamola.com) – Catalunya
El nostre compromís és acompanyar la creació escènica actual, facilitant que els artistes i entitats culturals duguin a terme amb èxit els seus projectes i s’obrin a un públic cada vegada més ampli. Oferim serveis a mida d’assessorament, acompanyament i producció. També impulsem projectes propis de visibilitat i ponts per a la creació.
A Elclimamola funcionem com el nucli d’una constel·lació de professionals de la cultura- artistes, gestors, programadors, creadors, experts- tant nacionals com internacionals.

SelfMistake (www.self-mistake.pt) – Portugal
Self-Mistake és un projecte de suport a l’experimentació i a la innovació en l’àrea de la dansa contemporània a través d’un programa anual de continuïtat en diferents fronts: suport financer durant el procés, presentació i consultoria de producció.

SPIN (www.spinspin.be) – Bèlgica
La missió de SPIN és proporcionar suport estructural de llarg termini i alta qualitat per: pràctiques individuals (incloent trajectòries de recerca, desenvolupament, producció, col·laboracions externes …), així com pràctiques de contingut col·lectiu.

L’Amicale (www.amicaledeproduction.com) – França
Organització dirigida per artistes, L’Amicale és una plataforma cooperativa de performances i instal·lacions en viu. Creada el 2010 per 3 artistes i 2 productors, és ara una cooperativa amb 12 artistes, 4 productors, 1 director, 1 administrador i una bona quantitat de col·laboradors artístics. El seu treball abasta des de la producció internacional fins a l’enginyeria de models d’economia cooperativa, des de la filosofia, fins a l’especialització autodidacta en cultiu d’orquídies.


Programa (7 de febrer de 2020)

DIVENDRES 7 DE FEBRER DE 14.30h a 17:3oh

 • 14:30h-15:30h: Dinar i espai networking
 • 15:30h-17:30h: Taula rodona amb L’Amicale, SPIN, Self-mistake i Elclimamola (modera Aguablanda)

Infos pràctiques

Espai: Sala SG Mercat de les Flors

Idioma: anglès

Activitat gratuïta amb inscripció prèvia a info@granerbcn.cat (places limitades)

Activitat emmarcada dins el programa de mediació i activiatats professionals del 8è SÂLMON<, coordinada per Aguablanda, en diàleg amb Elclimamola. Organitza Graner.

Basar obert #1: Seminari de cogestió, col·laboració i acompanyament artístic

Sovint ens preguntem com podem crear un ecosistema de relacions on la pràctica artística sigui més sostenible, oberta i compartible com a bé comú. Com podem ser copartícips, quan cal, d’impulsar el diàleg entre l’artista i comunitats diverses, més enllà d’una proposta amb uns codis clars d’escenificació, programació i context d’obra. Per aprofundir en aquestes qüestions, obrim un espai on parlarem d’acompanyament artístic, gestió col·laborativa i disseny d’estratègies de coproducció de coneixement.

Aquest seminari s’adreça a professionals de les arts escèniques i a artistes i persones que es dediquen a la gestió, producció o a la mediació artística. També el volem obrir a aquells i aquelles que encara no s’hi dediquen però que volen apropar-s’hi i conèixer diferents maneres de gestionar projectes artístics.

Programa (21-23 de novembre de 2019)

 • Dijous 21 de novembre de 10h 19h:
  Introducció a la Fluxonomia 4D aplicada a espais i projectes culturals. Articulació de futurisme i noves economies en 4 dimensions a càrrec de Fernando García (al capdavant d’Espacio Cultural mARTadero – Cochabamba, Bolívia).
 • Divendres 22 de novembre de 10h a 14h:
  Els subtextos de la col·laboració a càrrec de Maria Salazar (productora cultural i actualment a Histeria Kolektiboa i participant al taller de pràctiques col·laboratives Wikitoki)
 • Dissabte 23 de novembre de 10h a 14h:
  Acompanyament artístic versus management artístic: visions, models i exercicis pràctics a càrrec d’Alessandra Simeoni i Karel Dombrecht (al capdavant de Caravan Productions, oficina d’acompanyament artístic – Brussel·les)

Infos pràctiques

Lloc: Al Graner
Preu: 20€ (inclou l’assistència al seminari i el dinar del primer dia)
Consideracions: El seminari serà en castellà, exceptuant la sessió del 23 de novembre que serà en anglès. Cal assegurar l’assistència a 2 de les 3 sessions. Avisa’ns si us plau si no pots venir a alguna de les sessions
Places: 20 places disponibles
Més info: info@granerbcn.cat
Inscripcions: http://bit.ly/inscripcioseminaribasar1
Segueix-nos a les xarxes socials @granerbcn