Graner

› #FF90

PRESENTACIÓ

#FF90 és un projecte de suport a la creació impulsat pel Graner i que s’ha inciat a principis del 2019. Un laboratori de trobada d’artistes d’una mateixa generació (els 90) per compartir un espai-temps juntes, pensar-lo juntes, transitar-lo juntes i practicar-lo juntes, amb diferents permeabilitats i moments de diàleg amb altres artistes d’altres generacions i contextos d’obertura.

Com a espai de creació som sensibles i estem atentes a totes les creadores i creadors que estan a la recerca d’un llenguatge propi, els i les joves també, i diríem que encara més especialment. Hem d’acompanyar processos, els que intueixen un final sòlid i els que no saben ben bé on van, però del tot necessaris. Hem de ser permeables i sensibles a tota una generació que, tot i no disposar de la trajectòria o d’una sostenibilitat constant, comencen a proposar escenes, cossos, idees i preguntes que ens interessen, i que han de tenir cabuda als espais de creació, accés als circuits de producció i presència en les programacions dels festivals i teatres.

Fruit d’aquesta voluntat inclusiva i també per confrontar-nos amb altres mirades #FF90 és un projecte a 3 anys que muta, creix i es repensa a cada edició i que es vincula a diferents festivals còmplices com son el Festival SÂLMON<, el Festival Sismògraf i el Festival Grec.

#FF90 és un grup de creadors que muta a cada trobada. Els artistes de cada edició s’han seleccionat a partir de la convocatòria de residències de la Caldera i Graner (Modalitat C: artista emergent), i en diàleg amb els diferents festivals als quals es vincula, així com altres espais de creació i presentació de Barcelona com l’Antic Teatre, al Mercat de les Flors o la Poderosa.

A cada trobada els artistes conviuen en un mateix espai un mínim de 48 hores, amb l’objectiu de compartir coneixement i experiències, aprendre a mirar el treball d’altres creadors ia practicar amb altres artistes, potenciant la consciència de grup i la idea de generació artística . Per això #FF90 s’articula en un mínim de dos dies i un màxim de quatre on, acompanyats per un artista de trajectòria consolidada, el grup assisteix a una selecció d’espectacles, genera espais de debat, trobades amb els creadors programats i altres professionals del sector, com ara productors o programadors nacionals i internacionals. La trobada també consta d’una part pràctica de treball individual i grupal.

El projecte # FF90 actualitza i revisita el projecte # FF80, impulsat pel Graner el 2012 i que va comptar amb la complicitat durant 3 edicions del Festival Temporada Alta de Girona i amb la participació de creadors com Pere Faura, Roser López Espinosa, Lali Ayguadé, Joan Català, Guido Sarli, Aimar Pérez Galí, Pablo Gisbert o Tanya Beyeler, entre d’altres.

#FF90 EDICIÓ FESTIVAL SÂLMON<

La primera trobada #FF90 es va dur a terme en el marc de la 7a edició del Festival SÂLMON< i en diàleg amb la seva programació escènica i expandida. Amalia Fernández va acompanyar el grup #FF90 Edició SÂLMON< on a partir de l’anàlisi dels espectacles vistos al festival, i amb eines metodològiques facilitades per l’artista, el grup va revisitar  i reinterpretar els treballs d’altres creadors.

Participants #FF90 edició Festival SÂLMON<: Alejandro Curiel, Ana Borrosa, Aurora Bauzà, Élise Moreau, Eulàlia Bergadà, Francesc Cuéllar, Ignacio de Antonio, Javier Guerrero, Juan David, Lautaro Reyes, Nico Jongen, Pere Jou, Raquel Klein i Xavier Manubens.

#FF90 EDICIÓ FESTIVAL SISMÒGRAF

La segona trobada #FF90 es va dur a terme en el marc de la 11a edició del Festival SISMÒGRAF i en diàleg amb la seva programació escènica i trobada de professionals. Sonia Gómez va acompanyar el grup #FF90 Edició SISMÒGRAF.

Participants #FF90 edició Festival SISMÒGRAF: Alejandro Curiel, Ana Borrosa, Paloma Muñoz Élise Moreau, Eulàlia Bergadà, Elisa Keisanen, Ignacio de Antonio, Javier Guerrero, Juan David, Núria Planes, Lautaro Reyes, Nico Jongen, Raquel Klein i Xavier Manubens.

#FF90 EDICIÓ FESTIVAL GREC

La tercera trobada del projecte #FF90 es va dur a terme en el marc del Grec Festival de Barcelona  i en diàleg amb la seva programació escènica i alguns dels seus artistes. Així mateix el grup d’artistes que formen part d’#FF90 van autogestionar la trobada, amb espais de pràctica compartida al Graner.

Participants #FF90 edició Festival GREC: Alejandro Curiel, Ana Borrosa, Paloma Muñoz Élise Moreau, Eulàlia Bergadà, Elisa Keisanen, Ignacio de Antonio, Javier Guerrero, Juan David, Núria Planes, Lautaro Reyes, Nico Jongen, Raquel Klein, Xavier Manubens, Pere Jou, Aurora Bauzà i Francesc Cuéllar.

FF90 EDICIÓ GREC 2020

Del 22 al 26 de juliol de 2020 al Graner

Durant cinc dies de juliol, el grup FF90 van conviure reunides compartint i posant en diàleg les seves pràctiques, menjars i metodologies. Van conversar (potser) sobre els treballs, els procediments: parlar/fer res en concret per poder parlar/fer totes les coses. Van anar fent per la sala d’assaig, la terrassa, fent un passeig o cuinant una recepta improvisada. Un espai d’intimitat, però a la vegada amb les finestres obertes, deixa que les paraules i les coses es fuguin i siguin a més a més, moltes altres coses. Aquesta re-trobada a estones oberta, també curosa, fou un moment de conversa i d’encarnació de l’expansió de les pràctiques escèniques contemporànies.

La trobada FF90 en el marc del Festival Grec va indagar de manera col·lectiva i a partir de pràctiques compartides al voltant del concepte EXPANDIT en el context actual de les arts vives.

Així, durant els dies de la trobada se va anar creant un GLOSSARI sobre la pràctica expandida en les arts vives de manera col·lectiva, diversa i múltiple, que proposa termes que ens permeten apropar-nos a les pràctiques dels i les altres. Ja el teniu disponible en aquesta mateixa entrada del web.

Per activar la trobada i aquest glossari es va començar amb una conversa a dues veus: una veu des del pensament i el comissariat – Paula Caspão – i una altra des de la creació escénica i la gestió – Tamara Cubas, que van oferir un espectre ampli i suggerent com a disparador de tot el que va succeir els dies següents. Una conversa virtual oberta a través de la plataforma ZOOM.

Aquesta trobada compta amb la participació de: Nico Jongen, Xavier Manubens, Pere Jou, Aurora Bauzà, Nacho de Antonio, Alejandro Curiel, Raquel Klein, Juan David Galindo, Lautaro Reyes, Ana Barroso, Javier Guerrero, Eulàlia Bergadà, Joaquín Collado, Lara Brown, Julián Pacomio i l’acompanyament de Dianelis Diéguez.


DIMECRES 22

16-17.30h CONVERSA ENTRE PAULA CASPÃO I TAMARA CUBAS

Videoconversa oberta a través de la plataforma ZOOM

Tamara Cubas, coreògrafa, artista visual i gestora cultural uruguaia. És codirectora artística del col·lectiu Perro Rabioso, amb el qual ha desenvolupat diferents projectes culturals relacionats amb la difusió, formació i producció artística com el FIVU, Festival Internacional de Videodansa d’Uruguai i la Videoteca a Montevideo. Els darrers anys s’ha enfocat en la creació amb Perro Rabioso, amb obres escèniques com la ‘Trilogía Antropofágica’, ‘Multitud’ o ‘Puto Gallo Conquistador’. Les seves temàtiques recurrents són la Memòria, el Poder, allò Polític, l’Altre i el Col·lectiu, a través de diferents formats.

http://perrorabioso.com/

Paula Caspão és creadora de ficcions, afincada entre París i Lisboa, després d’haver treballat extensament en maneres de (des) coneixement i d’haver viscut a la cruïlla dels estudis de performance, coreografia expandida, literatura i ciències. Per emfatitzar les formes de vida / mort implicades en qualsevol circumstància d’investigació i / o composició artística, va descriure T-Fi Cabinet (al voltant de 2012), un camp de treball no institucional dedicat a tot tipus de vincles entre teoria i ficció, des dels més obvis i comprensibles fins als més subrepticis i furtius.

El seu treball actual aborda les pràctiques específiques i el treball (im) material que constitueixen la creació del Museu, l’Arxiu i la Història. És autora de Relations On Paper (2013) i ha editat The Page As a Dancing Site (2014) i Pièces ASSEMBLEES (2017).

Pel que fa a la vida institucional, Paula és investigadora i professora convidada a la Universitat de Lisboa (FLUL), Centre d’Estudis de Teatre (CET), i investigadora associada a l’Institut d’Història Contemporània (IHC), Nova Universitat de Lisboa (UNL). Té un doctorat en Filosofia (epistemologia i estètica) per la Universitat de París-10, i ha estat investigadora visitant en el departament de Performance Studies, Tisch School of the Arts, New York University (2018).


Del 22 al 26 de juliol pràctiques compartides i creuades d’Eulàlia Bergadà, Javier Guerrero, Ignacio de Antonio Antón i Julián Pacomio, Raquel Klein i Xavier Manubens, Pere Jou i Aurora Bauzà i Juan David Galindo (activitats a porta tancada per als creadors FF90 i convidats)

Ja pots consultar aquí mateix la relatoria de la trobada, recuperar el vídeo de la conversa entre la Tamara Cubas i la Paula Caspão i consultar el glossari d’aproximació a la pràctica expandida.