Nova etapa i nova estructura organitzativa i de curadoria
Per primera vegada i de manera compartida, el festival SÂLMON< ha estat impulsat per quatre centres de creació d’arts vives de Barcelona: Antic Teatre, La Caldera, el Graner i La Poderosa van entomar de manera conjunta la novena edició, en un moment crític per a la cultura. El model d’organització, horitzontal i col·lectiu, va sorgir de la voluntat de contribuir, d’una banda, a l’estabilitat d’un sector fràgil com el de les arts vives i, de l’altra, a lluitar contra la precarització agreujada per la crisi actual.
Així mateix, i també per primera vegada, els centres de creació impulsors del SÂLMON< 21 van decidir pensar el festival de manera conjunta amb un grup de curadores que van encarregar-se de la programació i la conceptualització tant de de les edicions de 2021 i 2022, com de la programació sostinguda durant tot l’any 2021. Les curadores són Sofia Asencio, Bea Fernández, Ariadna Rodríguez i Iñaki Álvarez. S’incorporà també al Festival un rol de mediació artística i organitza- tiva, que va assumir Dianelis Diéguez, gestora cultural.
El festival, que va canviar de web i passà a allotjar-se a festivalsalmon.com, segueix comptant amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona (Institut de Cultura de Barcelona) i amb l’estreta col·laboració del Mercat de les Flors i Fabra i Coats – Fàbrica de Creació.
Edició 2021, del 17 al 21 de febrer: arts vives i experimentació amb el format televisiu
L’edició 2021 va començar à l’1 de febrer amb un laboratori de tres setmanes en què cinc artistes van experimentar conjuntament al voltant del format televisiu a la Fabra i Coats: Fàbrica de Creació.
El laboratori, tret de sortida de l’edició de 2021, va donar pas a quatre dies de programació en un espai obert a la Sala MAC del Mercat de les Flors concebut com a plató, dissenyat ex professo i amb públic en directe, que va acollir propostes de diferents codis i durades, sempre amb la idea del directe com a propi de les arts vives i dialogant amb el format magazine televisiu.
Es va generar un programa amb diferents seccions que no pretén reproduir dinàmiques de la televisió convencional, sinó entendre aquest espai com una possibilitat per trencar jerarquies entre formats, gèneres, disciplines, alta i baixa cultura o ficció i documental.
La programació va dialogar amb peces escèniques que es van veure a la Sala Pina Bausch del Mercat de les Flors. Sense perdre de vista les arts vives com a puntal del directe, l’experimentació amb el format televisiu propicià que el festival s’expandís per diferents pantalles i formats audiovisuals (streaming web i emissió per betevé). Telenoika, comunitat audiovisual que aglutina artistes interessats en l’experimentació, es va encarregar de la realització i l’estudi Soon in Tokyo es va encarregar de la imatge del festival.
www.festivalsalmon.com