El Festival Sâlmon d’arts vives de Barcelona és un festival de creació contemporània al voltant del moviment i la hibridació de llenguatges escènics, que va tenir la seva primera edició el 2012 i continua celebrant-se a la ciutat. Durant les seves primeres edicions va tenir com a impulsor-organitzador el Graner-Mercat de les Flors, en diàleg amb el projecte europeu Modul-dance en un primer cicle de tres anys i posteriorment establint ponts entre la creació local i Llatinoamèrica, ja desvinculat de la xarxa europea de cases del ball. Progressivament, el festival al llarg de les seves edicions s’ha anat obrint a la ciutat, combinant el suport a la creació local amb una aposta per obrir contextos de pràctica compartida entre ciutadania i artistes i involucrant diferents espais, no només d’escèniques.
En la seva 9a edició, fruit d’aquesta permeabilitat que l’identifica, el festival es va cristal·litzar en un cos tentacular, organitzat conjuntament entre els quatre centres de creació vinculats a les arts vives de la ciutat (Antic Teatre, La Caldera, La Poderosa i Graner). Així, l’experimentació i la voluntat de compartir les arts vives amb el públic des de l’afecte i la bidireccionalitat també ha acabat generant una estructura horitzontal i col·laborativa, una experimentació també en les formes de fer. Actualment, des del 2023, el Festival està organitzat per una associació independent formada per catorze perfils mixtos (artistes, gestors, agents culturals…) vinculats a la història del Festival i que atorga la curadoria d’aquest per convocatòria pública per a cicles de dos anys de programació.
Durant tots aquests anys (més de 10 edicions des del 2012), la programació del Festival ha acollit estrenes de coproduccions, propostes específiques per al festival, obertures de residències, projectes comunitaris, treball amb el sector basat en relacions a llarg termini i també accions efímeres i propostes arriscades que han donat visibilitat a l’experimentació, a l’artista i a les arts vives en tota la seva amplitud, trobant un públic obert al descobriment i a la contemporaneïtat creativa.
- 1a etapa (2012-2014): Naixement del Festival amb l’impuls del Mercat de les Flors-Graner, en diàleg amb el projecte europeu Modul-dance, a partir del qual es configurava la base de la programació del festival.
- 2a etapa (2015-2018): Desvinculació del festival del projecte europeu i impuls total per part de Graner amb direcció artística del centre (Cristina Alonso i Elena Carmona), en diàleg amb Mercat de les Flors i el suport de l’Ajuntament de Barcelona. En aquesta etapa el Festival va ser premiat en els Premis FAD Sebastià Gasch d’Arts Parateatrals.
- 3a etapa (2019-2020): Direcció artística independent (Cristina Alonso) en diàleg amb la coordinació artística del Graner (Elena Carmona). Edicions amb el suport de Mercat de les Flors, Ajuntament de Barcelona i obertura a una governança permeable a altres estructures de la ciutat.
- 4a etapa (2021-2022): Co-organització del festival per part de quatre estructures de la ciutat: Antic Teatre, La Caldera, Graner i La Poderosa. Amb el suport de Mercat de les Flors, Ajuntament de Barcelona i altres estructures de la ciutat. Encarregat de la programació a un equip curatorial independent (Iñaki Álvarez, Ariadna Rodríguez, Sofía Asencio i Bea Fernández).
- 5a etapa (2023…): Organització del festival per part d’una estructura independent (associació cultural formada per catorze perfils mixtos (artistes, gestors, agents culturals…) vinculats a la història del Festival i que encarrega la curadoria d’aquest per convocatòria pública per a cicles de dos anys de programació). Equip curatorial edicions 2023-24: Andrea Rodrigo i Néstor García. la programació i els diferents formats que desplega.