En la seva edició 2023, el programa combina els laboratoris que cada fàbrica proposa a les seves comunitats més properes amb els Labdelabs, on el propi grup impulsor del projecte es posa en pràctica, amb la mediació de Caro Novella, per aprofundir en qüestions que travessen el projecte i els equipaments pel que fa al seu treball comunitari. Els Labdelabs són nòmades i cadascuna de les fàbriques els acollirà en algun moment de l’any, propiciant el trànsit entre els diferents espais i la coneixença més profunda de la realitat de cadascuna de les fàbriques per part dels equips de les altres.
- Labdelabs #1 / 14 d’abril de 2023 – La perifèria: Va realitzar-se al Graner el 14 d’abril. Va ser la primera proposta de la nova mediadora del projecte: Caro Novella, avesada a la recerca en el camp de la improvisació, les arts vives, la salut i el transfeminisme. A través d’una activació senorial des de la memòria d’un territori particular es va explorar la pregunta: com entenem i com ens afecta la construcció de la perifèria a la pràctica dels laboratoris? La pauta que es va seguir a la pràctica, proposada per Caro (inspirada en Marble Jumbo Radio) proposa un dispositiu que inclou una exploració somàtica de l’espai i en moviment, el traçat d’un mapa de l’experiència sobre el paper, una reinterpretació en moviment i finalment l’articulació de l’experiència guiada per tres preguntes: què ha fet la pràctica? Quines estratègies hem seguit per mantenir-nos a la perifèria? Què t’ha sorprès?
- Labdelabs #2: 12 maig de 2023 – Rastres corporals i memòria: Va tenir lloc a la Central del Circ el 12 de maig sota el títol Rastres corporals i memòria. Amb aquest títol tan suggerent, Caro va dissenyar una pràctica que partia del joc de paraules anglès “bod(il)y traces”, on el rastre corporal es torna verb. A partir d’objectes es va crear un primer moment de compartir i d’escolta per avançar cap a un segon moment proper a l’etnografia sensible, proposant un exercici somàtic d’una pràctica pròpia de la recerca en el camp de l’antropologia. Finalment es va dur a terme una improvisació amb els objectes vinculats a la memòria. A partir d’aquestes preguntes es va obrir la conversa: com vetllem per les persones que els activen i quins son els desitjos i curiositats que els mantenen vius? Com s’extenen i canvien més enllà dels personalismes? Com podem tenir cura d’un gra de sorra?
- Labdelabs #3 / 8 de juliol de 2023 – El collage de la revetlla: La jornada va comptar amb la presència de veïnes, tècniques, artistes i representants institucionasl que formen part del projecte i que van participar de diferents propostes artistiques dissenyades per a la reflexió social. Encara sota els efectes del solstici d’estiu, la jornada va pendre forma de revetlla. La revetlla es torna un ritual col.lectiu en sincronia amb els canvis d’estació i els cicles vitals dels barris i pobles. Un espai de creació i renovació d’intencions i de vincles. Un compromís amb el territori i la comunitat. Una festa.
- Labdelabs #4 / 13 de setembre de 2023 – Obrir dicotomies: Partint de l’acompanyament de la investigadora Caro Novella, la sessió va explorar des del moviment els models de biotensegritat com a metàfora encarnada per explorar les tensions i les forces que sostenen els projectes com a sistema. L’exploració des del moviment ha permès aprofundir en les tensions que creuen els laboratoris que s’estan duent a terme a cada fàbrica de creació i, a la vegada, identificar aquelles preguntes que el projecte obre de cara a la projecció de nous processos de creació que posin al centre les pràctiques artístiques, les comunitats i els territoris.
- Labdelabs #5 / 10 de novembre de 2023 – I la integritat de la pràctica artística: En aquesta sessió, es va explorar la pregunta “Com sostenim la integritat i la forma de la pràctica artística?”. Qüestions que travessen els processos de creació que s’impulsen des d’una mirada comunitària. A través de diverses dinàmiques proposades per la Caro Novella es va experimentar sobre la noció d’integritat i es van explorar alguns elements que s’hi posen en joc, com ara l’atenció, la curiositat, la confiança o la creació de sentit, entre d’altres. També es van detectar dinàmiques com la inèrcia, les resistències, el contagi, les influències o les tensions que es donen en els espais col·lectius entre el consens i el dissens.
- Labdelabs #6 / 15 de desembre – I com fem xarxa?: Una sessió molt especial que a més d’acollir el grup cor de la recerca (les mediadores de la Central, Graner, La Fabra i Coats i l’Ateneu Popular 9 Barris) va estar oberta a artistes i veïnes, representants de l’ICUB i Pla de Barris, i tècniques i mediadores de dues fàbriques de creació més. Alhora, la sessió va quedar enregistrada amb la relatoria visual de la Clara Tanit. Feu-hi una ullada al peu de la notícia. Amb la voluntat d’obrir el procés de la recerca transversal a d’altres fàbriques de la xarxa de fàbriques de creació de Barcelona, aquesta sessió va esdevenir una mostra ‘tastet’ de la metodologia de recerca emprada al llarg de l’any.L’estructura de la recerca planteja estendre el model arquitectònic de la tensegritat per a obrir reflexions sobre els elements, tensions i dinàmiques que donen integritat a una xarxa.