Segona fase del projecte de recerca compartida entre l’Ateneu Popular 9 Barris, la Central del Circ i el Graner al voltant de la creació artística amb les comunitats i en el territori.
Aquesta segona fase s’articula a partir de laboratoris que es realitzen d’abril a juny de 2021. Durant el primer trimestre de l’any, les tres Fàbriques participants han estat dissenyant aquests laboratoris des d’un lloc comú: l’anàlisi, eines, metodologies, estratègies i relatories obtingudes durant la Jornada de la Biennal de Pensament 2020, organitzada al voltant d’aquest marc de pensament. Els elements que configuren els laboratoris partiran de les necessitats i desitjos expressats pels i les participants de cada territori. Cadascuna parteix d’un lloc molt diferent, que ve marcat per la seva trajectòria, la seva relació amb el territori i la comunitat i el seu eix singular d’acció. Però, parteixen al mateix temps de qüestions que es plantegen de manera col·lectiva: com arribar a un relat comú entre fàbriques que no uniformitzi, sinó que respecti les diferències i realitats que ens singularitzen? D’on sorgeix la necessitat de les fàbriques per impulsar accions col·lectives amb i per a la comunitat?
També en aquesta segona fase s’incorpora per acompanyar la recerca la Dianelis Diéguez, que vetllarà per la mirada global i col·lectiva del projecte, que compta amb una coordinació col·lectiva entre els tres equipaments, enriquint i afectant així les mirades i maneres de fer, aprenent les unes de les altres. Aquesta fase del projecte es va tancar amb una jornada de posada en comú el 21 de juny a Hangar, on es compartiran els processos de recerca i creació, reflexions i vivències amb participants dels tres laboratoris i la xarxa de fàbriques.
Laboratori Graner 2021
- Per part del Graner, el laboratori és procés de recerca i cocreació entre les artistes Pere Jou i Aurora Bauzà i les Aventureras (veïnes que formen part de la Coral de Sant Cristòfol del barri de La Marina). La Mª Àngels, l’Enriqueta, l’Amàlia, la Mª Luisa, la Sole i la Isabel es van autoanomenar amb aquest nom fa uns mesos, quan per primera vegada van participar en una creació contemporània al Graner. Amb Aquí i no allà Pere Jou i Aurora Bauzà proposen un projecte de recerca artística sobre la relació entre el cos, la veu i els mecanismes de construcció d’identitat individual i col·lectiva, que aborda qüestions com la vulnerabilitat i l’apoderament. Aquest projecte està plantejat com una investigació conjunta entre les artistes i les veïnes, treballant a partir de la memòria i les històries de vida arrelades al territori per desenvolupar un mecanisme escènic a mig camí entre l’òpera i la dansa contemporània. Una afectació mútua entre creadores i Aventureras, mentre teixeix noves relacions entre les comunitats de la Fàbrica i el barri.
- El laboratori que engega l’Ateneu Popular 9 Barris està plantejat com un espai on generar vincles emocionals, on poder-se expressar lliurement i viure emocions positives en aquests moments de foscor. A partir de les històries de vida de les persones participants, històries de lluita i resiliència, es pretén generar un espai de suport mutu on compartir vivències a l’hora que donar visibilitat les desigualtats socioeconòmiques i/o opressions que pateixen els que hi habiten. El grup de participants està format per 15 persones d’entre 13 i 76 anys, homes i dones, d’orígens i procedències diversos, acompanyats per Rufi Rodríguez (artista de circ amb molta experiència en projectes comunitaris) i Lorena Hernández (actriu, amb molta experiència en projectes de teatre social i creació comunitària al territori).
- ASSENTAMents és el laboratori que proposa La Central del Circ, amb una primera fase d’investigació de camp amb Ro Caminal i una segona de recerca creativa amb Jorge Albuerne. Dirigit a la comunitat artística i amb la col·laboració de persones del territori amb experiència en les temàtiques tractades, el laboratori parteix de la memòria de les persones que van habitar el Camp de la Bota. El fil conductor serà la situació actual i passada dels assentaments irregulars al barri del Besòs-Maresme, amb la intenció de posar en pràctica metodologies d’aproximació a un territori i les seves gents i, alhora, explorar dispositius artístics que puguin donar forma a les informacions i veus recollides en la fase de recerca.
Llegir més
Llegir menys