Graner

› Recurs

Library Z-Library

Creació de futurs

“Escriuré el meu informe com si expliqués una història, ja que em van ensenyar quan era un nen que la veritat neix de la imaginació” (inici de “La Mà Esquerra de la Foscor d’Ursula K. Le Guin)

Estem al març de l’any 2040, et creues amb algú (esperem que en persona i no per videotrucada, visca els cossos!) i et pregunta: “en què estàs ficat?”

Aquesta va ser la premissa per encarregar una sèrie d’articles a diferents persones vinculades a l’ecosistema Graner durant el març de 2020, en ple confinament. Un exercici de ciència-ficció, d’imaginació per reflexionar de manera irònica i, fins i tot, esperançadora sobre els futurs possibles de les arts vives.

El text de la invitació era el següent:
Estem vivint una situació de gran complexitat que afecta un cop més i posa en evidència la vulnerabilitat de el sector cultural, i en concret de les arts escèniques. És el nostre un sector erosionat, basat en models de funcionament poc sostenibles, que intuïm caducs des de fa un temps, i que necessiten d’una revisió urgent. En un present fràgil, que s’acarnissa a tensar les desigualtats ja existents, i on se’ns empeny cap a una suposada improductivitat, obligant a parar màquines i a l’aïllament, vam optar per crear un espai per a la reflexió. En aquests moments difícils, us llancem una proposta per sortir amb ironia de el present i fer un exercici de IMAGINACIÓ. Aquesta és una invitació a crear una ficció: et proposem crear un escenari de futur, per potser començar a pensar com volem que sigui el nostre demà.

Les veus que ens conviden a imaginar altres futurs amb ells i elles són:

  • Mariona Naudin és creadora i actriu, artista associada de Graner durant el període 2019-20.
  • Lisa Gilardino és productora i acompanya l’artista Alessandro Sciarroni, durant els anys 2016-19 va ser co-directora de festival Sant Arcangelo
  • Carme Pons és docent a l’Institut Montjuïc, al nostre barri, La Marina, còmplices del programa educatiu del Graner Caixa d’Eines.
  • Sonia Gómez és creadora i performer, ha estat resident en diferents ocasions al Graner i artista associada el 2019.
  • Bruno Levorin i Nacho de Antonio. El Bruno és artista resident des del 2012 i a partir del 2016 membre del nucli operacional de Lote, espai de residències de coreògraf Cristian Duarte. Va participar al Festival Sâlmon< el febrer de 2020, acompanyant el dispositiu de joves curadors/es d’arts vives Stalkers. El Nacho és creador escènic i arquitecte. Forma part de FF90, laboratori de trobada d’artistes impulsat pel Graner.