Graner

› Residències

Library Z-Library

Luz Arcas / La Phármaco

Convocatòria pública, 2023

Soc Luz Arcas, em dedico a la dansa contemporània, però no em sento identificada amb aquest terme, en prefereixo d’altres com ballar. M’inspira molt el folklore, l’imaginari col·lectiu, em salva de l’abstracció i em connecta amb una cosa instintiva, comuna. He buscat molt fora, gairebé sempre a altres continents. M’he format a l’Índia, he treballat a països d’Àfrica, d’Amèrica, amb l’esperança d’escapar del cos domesticat, de l’asèpsia a què aspira l’estil internacional que domina l’escena europea. A la meva terra, Andalusia, trobo motors molt forts; estic marcada pel seu sincretisme, per tot el que hi he viscut.

No m’interessen les idees genials. El meu cos vol desenterrar, redescobrir. Ballar, miracle domèstic que sorgeix de manera inesperada, que ens inscriu en una comunitat cultural, com els símbols o la memòria. Una vitalitat complexa i contradictòria, que vol embrutar-se de present, encarnar nous significats a cada cos. El que m’interessa és el cos, la dignitat. És difícil de sostenir, després de tot, però ho visc com un deute amb la vida. A això aspiro amb el meu ball: a sublimar la derrota.

Numerosos seréis desierto: Què hi ha més enllà del ball, del cos, de la vida útil? Què hi ha després d’hores d’extenuació física, més enllà de la suor, més enllà de les llàgrimes. Després del primer i el segon capítol de la trilogia, La domesticación i Somos la guerra, en què els cossos es precipitaven fins al màxim de les seves possibilitats físiques i espirituals, a Numerosos seréis desierto els cossos assisteixen al final de si mateixos, com a un abocador, o uns llimbs, de residus tecnològics. Un punt net. Hi ha alguna cosa que m’obsessiona des de fa anys, i és la cada vegada més breu vida útil dels objectes, davant de la seva longevitat com a escombraries, en resum, pensar que la majoria de les deixalles em sobreviuran. Hi ha una mica d’aquesta lògica que s’estén als cossos: màxima intensitat, utilitat, immediatesa. Per després romandre com a despulles humanes als espais destinats per a això (països o barris, abocadors o llimbs…), curiosament, la major part del planeta, la més nombrosa.

  • 2023 · convocatòria pública  (modalitat investigació) · Numerosos seréis desierto

www.lapharmaco.com / @luzarcaslapharmaco

Fotos de Virginia Rota