Graner

› Residències

María José Arjona

Col·laboracions, 2022

Maria José Arjona va néixer a Bogotà, Colòmbia, el 1973. Actualment viu i treballa entre Nova York (EUA) i Bogotà (COL), Arjona ha desenvolupat un operador totalment enfocat en el rendiment amb èmfasi en pràctiques duradores per abordar processos, memòria i poder. A través de la seva carrera, ha desenvolupat diversos enfocaments per resistir, resistir i comprendre allò que considera l’element més important i més important en el rendiment: el temps. Del 2008 al 2010, Arjona va començar a introduir la idea del cicle com un arxiu de gestos on processar diferents estats del cos dins de les estructures de poder polítiques i socials. La durada com una forma de transcendir la identitat i la naturalesa interactiva d’aquests projectes va introduir l’enfocament diferent d’Arjona dels conceptes filosòfics en el cos que emergeixen de l’interès de l’artista en la transició, la transformació i l’esdevenir com a accions de resistència.

El cos de treball es divideix en peces individuals i cicles d’actuació que operen en sincronicitat dins la línia de temps cronològica; simultàniament, els cicles dactuació creen un camí divergent on lartista compila diferents obres per comprendre el significat de conceptes específics i els seus efectes en el cos. Tots dos (conceptes i efectes) es desenvolupen en dinàmiques on la presència de l’artista funciona fora dels límits de la identitat. El treball d’Arjona no respon ni denuncia esdeveniments específics, les actuacions en si mateixes es transformen en preguntes o ponts que uneixen punts distants de diverses converses. El seu objectiu principal, doncs, és convertir-se en una transició, una entitat de connexió que opera com a mitjà de comunicació visual i intercanvi d’energia. El treball d’Arjona s’ha exhibit en exposicions individuals i col·lectives a museus i galeries de tot Europa, Amèrica del Sud, Àsia i els Estats Units. Les seves peces han estat revisades en publicacions com Art In America, The New York Times, The Guardian (Regne Unit), Whitewall Magazine, Art Nexus International, Art Al Dia, The Miami Herald, El Nou Herald, Mag Magazine, Wynwood Magazine, El temps (COL), L’Espectador (COL), Corriere Della Sera (IT), Revista Arcadia (COL), Revista Dinners i molts altres.

L’artista va participar com a intèrpret de les peces icòniques de Marina Abramovic a la seva retrospectiva «L’ARTISTA ESTÀ PRESENT» a MOMA (NY) el 2010 i també va participar al taller «Neteja de la casa» impartit per la mateixa Abramovic.

(font hipermedula.org)

  • 2022 · col·laboració amb el MACBA · exposició “María Teresa Hincapié. Si este fuera un principio de infinito”