Graner

› Notícies

Вавада онлайн - ваш путь к захватывающим азартным развлечениям. Рабочее зеркало леон и официальный сайт Хотскинс.

Residències creuades 2023

El Graner continua la seva missió d’explorar noves fronteres artístiques a través de col·laboracions internacionals i nacionals. Les residències creuades s’han convertit en una eina clau per a l’intercanvi cultural i la creació conjunta, establint un terreny fèrtil per als artistes emergents i establerts.

  • La Briqueterie CDCN Val-du-Marne (França)

En una iniciativa conjunta amb La Briqueterie CDCN Val-du-Marne, un referent en l’àmbit de l’art coreogràfic a França, l’artista resident associat al Graner 2023-24, Søren Evison, viatjarà a La Briqueterie del 20 de novembre al 3 de desembre.

El projecte que està desenvolupant  és “Vanity Poverty Revenge”, una vanitat envers la pobresa. Soren utilitza el mitjà de la performance per generar noves fantasies de l’espectacular. Investiga sobre la idealització de la cultura contemporània. S’abasteix de motius i imaginaris despresos de la societat de consum, la vida contemporània. Els treballs es mostren intensos, exuberants, complexos, delirants i en especulació constant amb la realitat. Treballa sobre la paraula, la locució i el discurs com a forma, la presència, el gest i l’acció com a forma, la mirada, el públic i la connexió com a forma.

Per altra banda, el Graner acollirà a Acauã Shereya de La Briqueterie, coreògrafa, intèrpret, professora, artista visual, jardinera, artesana i “post-pornògrafa”. Nascuda a Brasil, a Fortaleza, la seva educació va ser impartida per dones professors i el seu avi, un artesà. Acauã explora l’imprevisible i utilitza la “GAMBIARRA” (o “intel·ligència pràctica”, la inventiva a través del bricolatge) per alimentar la seva pràctica sobre les imatges possibles de la Democràcia en els cossos racialitzats i la performativitat Cuir (queer).


  • CAMPUS PCS (Porto, Portugal)

El Graner ha engegat aquest 2023 una nova col·laboració amb el centre de creació de dansa CAMPUS Paulo Cunha e Silva, a Porto. CAMPUS ha obert les portes a l’artista Adrián Vega, i aquest novembre el Graner acollirà la ballarina portuguesa-brasilera Wura Moraes, resident de Campus.

Adrián Vega ha impulsat la seva peça “Garabatos”. Una creació que aprofundeix en la seva relació entre la dansa contemporània, urbana i el flamenc, dirigida cap a l’abstracció del cos a través de l’acte de gargotejar. Amb un especial interès cap a l’exploració de la forma del gargot i la capacitat d’utilitzar ratllades, ratllats, traços solts, esbossos, esgarrinxades i raspadures per investigar la dansa, la forma i la sonoritat.

Per altra banda, Oirana Moraes dos Santos (Wura Moraes) és una ballarina portuguesa-brasilera, nascuda a Amarante (Portugal), que viu i desenvolupa la seva tasca coreogràfica i de recerca en la triangulació entre l’Àfrica, Amèrica Llatina i Europa, combinant les múltiples formacions que conformen la seva identitat artística. Està desenvolupant el seu projecte “Henda i Xala” a través del qual s’endinsa en la vida i obra del seu pare, el ballarí i coreògraf Mário Calixto. Proposa desenvolupar una gramàtica, un llenguatge i un corporal discurs, nodrit dels materials que ofereix la dimensió del vídeo, on el passat, el present i les possibilitats de futur es superposen.


  • Col·lectiu RPM: Encontro Paraíso a l’illa San Simón (Galícia)

El Graner ha continuat la seva col·laboració amb el Col·lectiu RPM a través del “Encontro Paraíso”, una trobada anual d’artistes que va tenir lloc del 22 al 24 de setembre de 2023 a l’illa San Simón. Aquest esdeveniment, que va reunir artistes, socis i professionals convidats tant de dins com de fora de Galícia, va ser una mostra de la diversitat i l’excel·lència de la dansa contemporània.

El Programa Residències Paraíso és una de les principals línies d’acció de RPM. Es construeix amb una xarxa de teatres i espais còmplices a Galícia. Cada any llança una convocatòria anual per acollir en residència diferents artistes al llarg de l’any, desplegant una sèrie de programacions expandides obertes al públic. Aquest programa s’estén fora de Galícia a la línia “Cruceiros Paraíso” que possibilita obrir línies de col·laboració amb altres espais estatals i internacionals. El Graner col·labora de manera continuada amb RPM.

Enguany, un dels artistes residents del Graner d’Investigació, Norberto Llopis, va habitar l’illa San Simón de l’11 al 24 de setembre, treballant en el seu projecte de recerca “Movimientos; Operando con Gertrude Stein”, que després va presentar al “Encontro Paraíso”. Aquesta proposta de Norberto és una investigació a cavall entre la pràctica en dansa, la performance i el pensament, que pren com a matèria d’estudi les escriptures de la poeta Gertrude Stein, per analitzar el que hi opera, i extrapolar aquesta noció d’operació a la coreografia, a la performance, al moviment i al que mou entre els moviments.

A l’octubre, com a tancament de la col·laboració, el Graner va acollir a Júlia Laport, una de les artistes RPM, intèrpret i creadora gallega, que va treballar en la seva primera proposta en solitari “Extener como si pudiera”.


  • Espai La Granja (València)

Enguany, hem engegat de nou una col·laboració amb Espai La Granja que ha propiciat l’anada i vinguda de creadores entre els dos espais de creació.

D’una banda, Julia Zac, coreògrafa franco – argentina, ha fet residència al Graner, posant en marxa una metodologia de treball/composició anomenada “exercicis per la pista de ball” basada en l’extracció de fotogrames d’un material audiovisual prèviament obtingut a La Granja i que al Graner l’ha classificat i organitzat en un repertori de gestos. Ha utilitzat diferents eines d’edició en l’espai físic. Al mateix temps ha treballat amb la cartografia donada insitu.

Per altra banda, Los Informalls, residents del Graner en la modalitat de creació, aniran a La Granja per seguir treballant en la seva investigació escènica (títol en construcció) de caràcter heterogeni i multidisciplinar. Los Informalls és una companyia d’arts escèniques que funciona com a plataforma per a la creació artística en tots els seus àmbits. Es vincula al moviment, l’humor i l’agitació social.


  • Laboratorio de Artes Vivas y Ciudadania (Tenerife)

Al juliol vam acollir a l’artista Koset Quintana, amb qui vam compartir durant una setmana l’activitat del Graner, el nostre dia a dia. Koset també es va integrar el cicle Boombeta i va poder conèixer una mica el context de la dansa i les arts vives de la ciutat, gràcies a la col·laboració amb el Laboratorio de Artes Vivas, en el marc del projecte LavUp. Un programa anual i estable d’impuls, mediació i acompanyament de dansa contemporània dirigit a joves intèrprets i creadors/es de les Illes Canàries.

Per últim, fruit també d’aquesta col·laboració, l’artista María Jurado, resident del Graner en la modalitat emergent, ha habitat l’espai “El Desleal” de Tenerife, on ha estat treballant la seva peça “Spooky”. En aquesta obra, Maria simula que la performer Marcarena Bielski, amb la intenció de provar coses noves, va entrar al seu propi cervell però ara no pot sortir. Està tancada des del primer dia d’assaig i necessita ajuda. Forma part d’ella: ha escrit el dossier per estar en aquest lloc, ha fet la escenografia, la música, els vídeos, les llums per a aquest espectacle. Ha creat aquesta broma pesada perquè necessita que algú la senti. Macarena ha de sortir.

El programa de residències creaudes internacionals, a França i Portugal, neix fruit de la col·laboració entre l’Institut Ramon Llull i el Mercat de les Flors i d’altres centres europeus.