El programa ART i PART de creació artística comunitària als barris va ser una iniciativa de l’Ajuntament de Barcelona, gestionada a través de l’Institut de Cultura de Barcelona i que s’engloba en el marc del programa Barcelona Districte Cultural.
La creació i l’evolució del barri de la Marina van estar íntimament relacionades amb la realitat associada a allò laboral, i aquest fet va marcar totalment el projecte ART i PART al barri de La Marina. El desallotjament de les fàbriques, que tradicionalment havien vertebrat la vida social i la identitat del barri, va tenir conseqüències simbòliques que van afectar la identitat de les persones i del barri en el mapa de la ciutat de Barcelona i conseqüències quotidianes, ja que era el barri amb una taxa d’atur més alta de la ciutat. Es va iniciar un treball associat a la memòria històrica, al voltant principalment sobre aquesta qüestió laboral. Es van articular diferents projectes i espais de discussió que, des d’iniciatives ciutadanes i amb progressiva vinculació amb estructures institucionals, van tractar de recuperar el valor de la identitat del barri i aportar solucions a les situacions actuals.
Es van plantejar dos processos Atlas: un en el qual el barri va incloure la ciutat al Festival SÂLMON< al febrer del 2018 i el segon, Vida laboral, associat exclusivament al barri al juliol del 2018.
El Graner va coordinar els projectes a partir de l’eix Memòria històrica de Pla de Barris (PdB), i de les entitats participants del projecte de l’eix cultural del Graner del Pla de Barris, amb la col·laboració de Memorial Democràtic de la Seat, Arxiu Històric de la Marina, Grup d’Antics Treballadors de la Philips, Pla de Barris, Districte de Sants-Montjuïc, Vulnus, ART-transforma, Fundació Hospital Sant Pere Claver, IES Montjuïc, Escola Bàrkeno, Mamis de la Marina.
- ATLAS: performance teatral d’Anna Borralho i João Galante que, tal com el seu nom indica, va pretendre representar la diversitat humana de la ciutat, creant un paisatge de la complexitat del teixit social i urbà. L’espectacle va reunir a l’escenari 100 persones de diferents orígens, llengües, edats, sexes, capacitats, professions i situacions professionals. Amb aquesta obra, es va construir un atlas de l’organització social humana, presentant els éssers humans a partir de la seva funció a la societat, reivindicant les seves ocupacions, tant de manera individual com col·lectiva. ATLAS va ser l’espectacle inaugural de la 6a edició del Festival SÂLMON< el febrer de 2018, organitzat pel Graner i el Mercat de les Flors. Per realitzar-lo, es va fer una convocatòria oberta de 100 participants de Barcelona, provinents de tots els àmbits i orígens, per tal de millor representar la diversitat que confirmava la població de la ciutat.
- VIDA LABORAL: espectacle escènic creat després de dues setmanes de treball col·lectiu al Graner amb la creadora Claudia Faci i un grup de 25 veïns i veïnes del barri i la ciutat al voltant del concepte “vida laboral”. Es va presentar dins el marc del cicle d’accions artístiques del Graner BooMBeta i amb l’aixopluc del Festival Grec de Barcelona el juliol de 2018.
Un projecte d’ART I PART La Marina, Barcelona Districte Cultural, organitzat i comissariat per Graner-Mercat de les Flors, amb la col·laboració de Pla de Barris.
Llegir més
Llegir menys