Zones de Contacte a les aules i també al Graner, amb la Segona Trobada de Mestres i Artistes
Abans d’encarar la recta final del curs, us volem explicar com Zones de contacte no només afecta les aules, sinó també al Graner i genera contextos de trobada entre les i els mestres i les artistes del programa fora dels centres educatius.
Aquest mes d’abril es va dur a terme la Segona Trobada de Mestres i Artistes al Graner on van participar 20 mestres en representació dels onze centres educatius que integren Zones de Contacte. Durant una jornada compartida es va aprofundir en el diàleg entre arts i pedagogies i es van facilitar eines corporals i metodològiques, amb tallers facilitats per Bea Fernández, Alba Rihe i Xavier Manubens a partir dels seus treballs a les aules. A part d’activar el cos, també es va generar un espai de conversa i debat, mediat per artefactum, a través de metodologies artístiques al voltant de les línies de conversa de l’edició d’enguany:
- Atenció, percepció i moviment a la infància
- Cossos, fantasia i diversitat a l’educació
- Ritualitats i gamificació dels aprenentatges.
Les potencialitats (trans)formatives dels cossos, el treball amb i des de la diversitat i les estratègies lúdiques aplicades a contextos educatius i artístics van ser algunes de les temàtiques que van travessar aquest espai de conversa.
D’altra banda, a les aules també hi ha hagut moviment. La Bea Fernández ha portat la seva pràctica “El cuerpo como acontecimiento que se expone” a l’etapa infantil de l’Escola Enric Granados, amb l’exploració de la plasticitat dels cossos infantils a partir de la disposició d’ambients tàctils, espais d’acció i estratègies cooperatives que activen el moviment i posen en joc les percepcions de l’espai (prop, lluny, sobre, sota, etc.).
A secundària, “Riure i Plorar” de Mariona Naudin va tancar la seva col·laboració amb l’institut Domènech i Montaner el 20 d’abril amb un treball que explorava les connexions entre el cos propi i el cos col·lectiu. I a l’Institut Montjuïc Alba Rihe continua explorant l’univers dels jocs a partir del taller “C.I.R.S.C.A.” aplicats a contextos d’aprenentages lúdics i corporals.
I al maig, “House of the Seas” de Xavier Manubens torna a les aules a l’escola Bàrkeno, per continuar explorant els escenaris de la fantasia i la diversitat a partir de la pràctica Drag. Us ho explicarem!