Graner

› BASAR OBERT

Basar obert

Eric Raymond al seu llibre “The catedral and the bazaar” ens parla de dos tipus de software lliure: el model catedral i el basar. Amb el model basar planteja una dinàmica horitzontal, dinàmica i  bulliciosa de treball comunitari a través de codi obert, on els usuaris són tractats com a col·laboradors com a forma més apropiada per millorar el codi.

Amb Basar obert, el Graner inicia un espai d’aprenentatge i pensament compartit on posar en comú les eines amb les quals treballem i les qüestions que ens preocupen i ens ocupen. Un espai que, amb una periodicitat indeterminada, convida diferents professionals a compartir la seva experiència particular, les seves pràctiques, metodologies i eines de treball.

*foto dels bottle vases de Foekje Fleur

Basar obert #1: Seminari de cogestió, col·laboració i acompanyament artístic

Sovint ens preguntem com podem crear un ecosistema de relacions on la pràctica artística sigui més sostenible, oberta i compartible com a bé comú. Com podem ser copartícips, quan cal, d’impulsar el diàleg entre l’artista i comunitats diverses, més enllà d’una proposta amb uns codis clars d’escenificació, programació i context d’obra. Per aprofundir en aquestes qüestions, obrim un espai on parlarem d’acompanyament artístic, gestió col·laborativa i disseny d’estratègies de coproducció de coneixement.

Aquest seminari s’adreça a professionals de les arts escèniques i a artistes i persones que es dediquen a la gestió, producció o a la mediació artística. També el volem obrir a aquells i aquelles que encara no s’hi dediquen però que volen apropar-s’hi i conèixer diferents maneres de gestionar projectes artístics.

Programa

 • Dijous 21 de novembre de 10h 19h:
  Introducció a la Fluxonomia 4D aplicada a espais i projectes culturals. Articulació de futurisme i noves economies en 4 dimensions a càrrec de Fernando García (al capdavant d’Espacio Cultural mARTadero – Cochabamba, Bolívia).
 • Divendres 22 de novembre de 10h a 14h:
  Els subtextos de la col·laboració a càrrec de Maria Salazar (productora cultural i actualment a Histeria Kolektiboa i participant al taller de pràctiques col·laboratives Wikitoki)
 • Dissabte 23 de novembre de 10h a 14h:
  Acompanyament artístic versus management artístic: visions, models i exercicis pràctics a càrrec d’Alessandra Simeoni i Karel Dombrecht (al capdavant de Caravan Productions, oficina d’acompanyament artístic – Brussel·les)

Infos pràctiques

Lloc: Al Graner
Preu: 20€ (inclou l’assistència al seminari i el dinar del primer dia)
Consideracions: El seminari serà en castellà, exceptuant la sessió del 23 de novembre que serà en anglès. Cal assegurar l’assistència a 2 de les 3 sessions. Avisa’ns si us plau si no pots venir a alguna de les sessions
Places: 20 places disponibles
Més info: info@granerbcn.cat
Inscripcions: http://bit.ly/inscripcioseminaribasar1
Segueix-nos a les xarxes socials @granerbcn

 

Basar obert #2: Models d'organització en la gestió de les arts escèniques

La producció escènica actual ja no atén a metodologies homogènies, sistemàtiques i fàcilment replicables. Per contra, els processos estan prenent múltiples camins, desenvolupant-se a diferents ritmes i els resultats esdevenen en una infinitat de formats: des d’una peça escènica de tall convencional, a un gest espontani, un taller, un objecte o fins i tot convertint en procés la peça mateixa … estan apareixent noves formes d’organitzar-se i treballar per donar cabuda a aquests noves formes de procedir.

La seva falta de visibilitat està retardant l’evolució dels sistemes de suport a la professió, que al costat de l’escassetat de perfils de gestió capaços de mantenir un diàleg constant amb els artistes i el context, i a la dificultat de circulació d’obra nacional i internacional, posa a el sector a una situació vulnerable.

Amb aquesta trobada volem posar de manifest la necessitat de desenvolupar nous models organitzatius, més sostenibles i horitzontals, així com mètodes de col·laboració en les arts escèniques que reflecteixin la naturalesa de la comunitat artística i permetin la desconnexió de les lògiques heretades.

Per reflexionar sobre totes aquestes qüestions i les diferents problemàtiques concretes amb les que ens trobem en l’organització de projectes d’arts vives i dansa contemporània, hem convidat a quatre iniciatives que, operant des de diferents contextos i responent a diferents models organitzatius, intenten abordar els reptes la creació actual des de la gestió.

Aquesta jornada s’adreça a professionals de les arts escèniques, artistes i gestors culturals i institucions interessades a conèixer altres models.

PONENTS:

ElClimaMola (www.elclimamola.com) – Catalunya
El nostre compromís és acompanyar la creació escènica actual, facilitant que els artistes i entitats culturals duguin a terme amb èxit els seus projectes i s’obrin a un públic cada vegada més ampli. Oferim serveis a mida d’assessorament, acompanyament i producció. També impulsem projectes propis de visibilitat i ponts per a la creació.
A Elclimamola funcionem com el nucli d’una constel·lació de professionals de la cultura- artistes, gestors, programadors, creadors, experts- tant nacionals com internacionals.

SelfMistake (www.self-mistake.pt) – Portugal
Self-Mistake és un projecte de suport a l’experimentació i a la innovació en l’àrea de la dansa contemporània a través d’un programa anual de continuïtat en diferents fronts: suport financer durant el procés, presentació i consultoria de producció.

SPIN (www.spinspin.be) – Bèlgica
La missió de SPIN és proporcionar suport estructural de llarg termini i alta qualitat per: pràctiques individuals (incloent trajectòries de recerca, desenvolupament, producció, col·laboracions externes …), així com pràctiques de contingut col·lectiu.

L’Amicale (www.amicaledeproduction.com) – França
Organització dirigida per artistes, L’Amicale és una plataforma cooperativa de performances i instal·lacions en viu. Creada el 2010 per 3 artistes i 2 productors, és ara una cooperativa amb 12 artistes, 4 productors, 1 director, 1 administrador i una bona quantitat de col·laboradors artístics. El seu treball abasta des de la producció internacional fins a l’enginyeria de models d’economia cooperativa, des de la filosofia, fins a l’especialització autodidacta en cultiu d’orquídies.


Programa:

DIVENDRES 7 DE FEBRER DE 14.30h a 17:3oh

 • 14:30h-15:30h: Dinar i espai networking
 • 15:30h-17:30h: Taula rodona amb L’Amicale, SPIN, Self-mistake i Elclimamola (modera Aguablanda)

Infos pràctiques

Espai: Sala SG Mercat de les Flors

Idioma: anglès

Activitat gratuïta amb inscripció prèvia a info@granerbcn.cat (places limitades)

Activitat emmarcada dins el programa de mediació i activiatats professionals del 8è SÂLMON<, coordinada per Aguablanda, en diàleg amb Elclimamola. Organitza Graner.