El Graner acull el projecte d’art multimodal AFROPOLIS del 10 al 18 de juliol
Vam poder conèixer Qudus Onikeku a la III Trobada Internacional Africa Moment 2019, on va presentar per primera vegada la primera conferència ballada Africaman Original al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB). Aquest cop, Qudus Onikeku arriba a la ciutat amb tota la seva companyia per presentar la peça Re- Incarnation (6 i 7 de juliol) i per organitzar una trobada que forma part d’Afropolis 2021 i que tindrà lloc del 10 al 18 de juliol al Graner.
Afropolis és una trobada entre artistes, pensadors i promotors que es reuneixen amb l’objectiu d’investigar nous processos d’intercanvi indisciplinat entre la posada en escena d’espectacles, el disseny, el compromís comunitari i la tecnologia digital, per tal de generar sinergies creatives entre una xarxa d’africans i afrodescendents repartits arreu del món. Es tracta d’imaginar noves maneres de fer i expressar idees innovadores. Afropolis 2021 culminarà amb una presentació el 18 de juliol al Jardí dels Drets Humans (a tocar del Graner). En aquest procés, a més dels artistes internacionals d’Afropolis, hi participaran una desena d’artistes professionals de Barcelona.
Fins a l’any passat, Afropolis era coneguda com a danceGathering, una cita anual que va tenir lloc a la ciutat de Lagos durant tres anys. L’any passat, a causa de les circumstàncies sanitàries generades per la crisi de la COVID-19, la reunió va tenir lloc de manera virtual. D’aquella experiència va néixer un nou concepte de trobada i, així, danceGathering es va convertir en Afropolis.
Enguany, Afropolis s’expandeix geogràficament i organitza quatre trobades que se celebraran en tres ciutats diferents i que culminaran amb una trobada virtual: Barcelona (del 10 al 18 de juliol), Lagos (del 15 al 28 d’agost), Chicago (del 18 al 26 de setembre) i a la xarxa (del 2 al 31 d’octubre).
Qudus Onikeku és un ballarí, acròbata, coreògraf i un dels principals noms, tant de l’escena cultural i artística nigeriana com de la nova generació de creadors africans. La seva dansa es caracteritza per incloure elements de les danses tradicionals nigerianes, el hip-hop, la capoeira, les acrobàcies i altres llenguatges contemporanis del moviment. Aquesta diversitat d’estils es complementa amb elements de la cultura ioruba i altres tradicions interpretatives del continent africà, amb les quals Onikeku explora temes rellevants a l’Àfrica del nostre temps, com el colonialisme, l’exili o la inestabilitat política.
Africa Moment és una plataforma dirigida artísticament per la creadora Aïda Colmenero Dïaz i dedicada a la diversificació cultural de les arts escèniques amb una perspectiva no eurocèntrica i de gènere, mitjançant la promoció d’artistes africans i de la diàspora africana a Amèrica Llatina, Europa i Espanya.
Una producció de Qudus Onikeku. En col·laboració amb Africa Moment. Amb el suport del Graner, Centre de creació de dansa i arts vives.
Fotografia ©Ibeabuchi Benson