El 16, 17 i 18 d’octubre de 2020 es van dur a terme les Jornades Territoris(s), Comunitat(s) i Pràctiques Artístiques, una proposta itinerant entre La Central del Circ, L’Ateneu Popular 9 Barris i Graner per reflexionar sobre la creació artística comunitària des de les arts del circ, la dansa, el moviment i les arts vives. Aquesta proposta naixia de la necessitat compartida de les tres Fàbriques de Creació per situar el coneixement i la pràctica sobre aquest tipus de creacions, i de la voluntat de fer-ho de forma conjunta, en col·laboració, i interpel·lant persones (artistes o no) que volguessin formar part de la reflexió. Les Jornades es van emmarca dins la Biennal de Pensament, doncs, esdevenien el primer punt de trobada entre les 3 Fàbriques, tres equipaments fundats en moments i territoris diferents, on es desenvolupen arts diverses i que mantenen vincles també diferents amb els seus contextos.
Al Graner, més concretament, vam partir de les següents preguntes: com passar de la participació en un projecte artístic a la col·laboració entre comunitats? Com repensar la idea de territori de forma coral perquè esdevingui un lloc comú? Com treballar amb cossos artístics per generar contextos relacionals d’experiència i pràctica cultural? Com passar del retorn social a l’afectació social? D’on sorgeix la necessitat d’una fàbrica de creació per impulsar accions col·lectives amb i per a la comunitat?
I vam treballar des de les següents activacions:
- “Darrere de la muntanya” és la peça escènica que parteix del treball “A quatre potes” del col·lectiu nyamnyam, a partir d’un treball amb el barri de La Marina. Amb l’Imma Solé de l’Institut Montjuïc i diverses famílies del barri, els nyamnyam han transitat el barri, i acompanyats també de la Dianelis Diéguez, el Pedro Pineda, el Salva Sanchís i l’Anna Rovira han creat aquest dispositiu escènic: un espai d’acció de lliure circulació entre el públic i creadorxs, que indaga sobre l’aparició de la quotidianitat en el fet escènic.
- Taula “arts en viu” amb nyamnyam i Imma Solé: Partint d’un concepte que fa al·lusió als processos dins i entre les comunitats, es planteja no una taula sinó uns bancs de treball. A partir del dispositiu presentat a la peça ‘Darrera la muntanya’, s’obrirà un diàleg i es compartirà de manera pràctica com les ‘arts en viu’ suposen un espai d’acció i reflexió.
- Taula “escena expandida” amb Dianelis Diéguez, Aurora Bauzà i Pere Jou: La taula partirà de la necessitat de portar als espais convencionals les pràctiques més experimentals i genuïnes. Que la noció d’escena expandida sigui posar al centre les coses que no ho són. I per fer-ho, s’elaborarà un glossari nou que redefineixi totes aquestes qüestions.
- Taula “pràctiques relacionals” amb Roger Bernat: Entenent el territori com aquell espai construït socialment i travessat per la mirada comunitària, s’abordaran diferents metodologies de treball que s’hi activen. Pràctiques que transversalitzen, que es situen entre les pràctiques corporals i les dinàmiques col·lectives.
RELATORIA:
Per activar la diversitat de pràctiques i mirades, i, al mateix temps, conjugar l’interès comú per les creacions comunitàries, es va convidar a artistes i creadors/es, pensadors/es i activistes a detonar el pensament a partir de inputs i informacions diverses. Alhora, es va invitar a persones vinculades a les pràctiques comunitàries o pròximes a les Fàbriques, a deixar-se afectar per aquests inputs i obrir els seus raonaments i preguntes en col·lectiu. La relatoria és un recull de derives argumentals, idees i qüestions que van sorgir durant les converses que es van mantenir durant la Biennal de Pensament, els materials aportats per les persones convidades a dinamitzar els espais, les persones participants i la visió de les tècniques de les 3 Fàbriques. Per tenir la certesa que la veu de les persones participants a les jornades quedava reflectida en aquest document, es va fer una taula de treball posterior a la Biennal amb un grup de participants.
S’ha volgut mantenir un sentit heterogeni i els punts diversos d’articulació dels discursos, però s’ha tractat les diverses activitats com si fos una única Jornada. Per poder unificar els continguts, s’ha proposat línies argumentals i s’ha mantingut la temporalitat de les activitats. La memòria s’inicia amb la descripció general de cada jornada i continua amb les accions d’obertura. Posteriorment es presenten les Taules de treball de forma consecutiva i s’aborda la proposta feta per les persones dinamitzadores, el què va succeir durant els tallers, les metodologies i dispositius que es van detonar i els glossaris o preguntes que es van obrir. Seguidament es presenten aquells conceptes que van ser transversals als tres espais i finalment es tanca amb els nous interrogants que projecten indagacions de futur.
Llegir més
Llegir menys