El programa educatiu del Graner s’emmarcava dins Caixa d’Eines, impulsat pel Pla de Barris de l’Ajuntament de Barcelona, i durant el curs 2019-20 va comptar amb la mediació d’Arte Factum, que, sota el títol Zones de Contacte, va idear i activar un programa de tallers, formació i experiències artístiques en diferents escoles d’infantil, primària i secundària del barri de la Marina.
Zones de Contacte va involucrar tres escoles bressol, un espai familiar, quatre escoles de primària, un institut i diversos col·lectius artístics en un espai d’experimentació sobre educació i arts vives. Els centres implicats en el projecte van ser les escoles Ramon Casas, Bàrkeno, Seat i Enric Granados; l’Institut Montjuïc, l’espai familiar La Casa dels Colors, i les escoles bressol El Cotxet, Collserola i Niu d’Infants del barri de la Marina de Barcelona, a més dels col·lectius d’artistes Big Bouncers, Iniciativa Sexual Femenina i el tàndem format per Alba Rihe i Laila Tafur.
El mapa d’accions educatives desenvolupat durant aquell curs 2019-2020 es va concebre en diverses direccions: d’una banda, cada nivell escolar va treballar amb un/a artista diferent (des d’una estratègia en què la investigació no només es feia dins de cada escola, sinó també dins de cada etapa educativa de manera compartida i en xarxa). D’altra banda, es va posar èmfasi en el treball amb el professorat per tal de facilitar al claustre eines artístiques contemporànies aplicables de manera creativa al currículum escolar. Es va voler allunyar la idea de “formació” per proposar “espais de trobada entre artistes i docents”, amb la voluntat de compartir recursos metodològics que fomentessin una pràctica transdisciplinària, com són els conceptes de “traducció” i “desplaçament”. Així, es va generar un espai d’escolta mútua i d’emancipació per transitar entre les arts vives, l’educació i el pensament crític.
El programa d’educatius del Graner s’emmarca dins el programa Caixa d’Eines, impulsat pel Pla de Barris de Barcelona, que consisteix en la introducció de pràctiques artístiques dins el currículum escolar amb l’objectiu de reduir les desigualtats entre els barris de la ciutat. Graner desplega el seu programa educatiu vinculat a Caixa d’Eines en escoles de primària i secundària del barri de la Marina de Port.
Arte Factum és un col·lectiu format per Esther Blázquez i David Pérez que transita entre les arts en viu, l’educació i el pensament crític. Les seves propostes exploren la capacitat de les arts per desenvolupar artificis, dispositius i situacions que interroguen el present -cultural, social, educatiu-, obrint àmbits d’invenció i propiciant processos d’aprenentatges múltiples, situats i transversals.
“Ens agradaria reprendre la imatge de les string games de de Vera Frenkel per a plantejar la mediació com un espai on entreteixir col·lectivament els llenguatges de l’art i l’educació. Entre el joc, l’escolta i la provocació aquesta imatge ens proposa una coreografia inesperada de moviments, posicions, maniobres i visions que es tiben, s’entrecreuen i componen en un exercici compartit. Amb aquesta metàfora coreogràfica ens agradaria convidar-vos a entrar en una zona de contacte i ressonància on les pràctiques artístiques i pedagògiques es fonguin per a crear un altre lloc que tot just intuïm. Partint de la simetria entre el fet escènic i el fet educatiu, la nostra línia de treball proposa un diàleg permanent entre el cos, la presència, el pensament i els límits, propiciant zones de contacte que provoquen aprenentatges transversals i espais per assajar noves formes de fer a l’aula. Prenent com a eix l’observació, l’escolta i l’atenció proposem un treball sobre la mirada que mobilitza els llocs, les posicions i els rols entre qui observa i qui actua, qui ensenya i qui aprèn, qui es mou i qui reposa, qui sap i qui no sap, qui pren la paraula i qui fa un silenci perquè puguem escoltar els seus accents.”
Llegir més
Llegir menys